Élő Sport

Bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe a Telekom Veszprém

A Telekom Veszprém 33-30-ra legyőzte a lengyel Vive Kielce csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében, a kölni négyes döntő első játéknapján.

Kiválóan kezdett a Veszprém, amely remekül védekezett, és Sterbik Árpád védéseire alapozva négy perc alatt 4-0-ra elhúzott. Ezt követően az ellenfél is felvette a játék ritmusát, sokkal hatékonyabban védekezett, a magyar csapat játékosai pedig egyre többet hibáztak (7-5). A 21. percben Marko Mamic góljánál ráadásul Sterbik bokája megsérült, le kellett cserélni. A vajdasági születésű kapus a folytatásban már nem is tudott visszatérni, pedig amíg a pályán volt, 14 lövésből nyolcat hárított.

A nyáron éppen Veszprémbe igazoló Vladimir Cupara védéseinek köszönhetően átvették a vezetést a lengyelek, és 6-1-es sorozatuk után David Davis időt kért, mert játékosai nem találták riválisuk felállt védőfalának ellenszerét, számos alkalommal eladták a labdát, így sok gólt kaptak gyors kontratámadásokból, ami addig nem volt jellemző rájuk. A 25. percben a magyar bajnok már kétgólos hátrányban volt, de a szünetig sikerült egyenlítenie.

A második felvonásban a veszprémi irányítóktól sokkal jobb teljesítményre volt szükség, ezért Petar Nenadic a védekezés mellett támadásban is szerepet kapott, ám a lengyelek továbbra is rendkívül szorosan őrizték őket. A magyar együttes 4-1-es szériával kezdett, de a negyvenedik percben azonnali piros lap miatt szlovén védőjét, Blaz Blagotinseket is elveszítette, Nagy László pedig a vállát fájlalta, ezért számára is véget ért a meccs.

A veszprémiek ezután jól használtak ki egy emberelőnyt, Nenadic például a saját kapujának előteréből is betalált a Kielce üresen hagyott hálójába, Mikler Roland pedig egyre jobban védett (24-20). Ezután Luka Cindric öt góljával tartotta a lépést a Kielce, majd Alex Dujshebaev percei következtek, így csapatuk ismét visszazárkózott (28-27).

A rendkívül izgalmas hajrában a Telekom Veszprém taktikus kézilabdával ismét ellépett, és három kulcsembere nélkül is sikerült kiharcolnia a döntőbe jutást a meccs legjobbjának megválasztott, 12 gólig jutó Petar Nenadic irányításával.

A magyar csapatnak ez volt a nyolcadik elődöntője a BL-ben: korábban négy alkalommal kikapott a legjobb négy között, háromszor pedig a fináléba jutott, és végül ezüstérmet nyert. A veszprémiek a mostani idényben november közepéig négyszer is kikaptak a csoportkörben, azóta viszont minden BL-meccsüket megnyerték, remek sorozatuk immár 12 meccs óta tart.

Eredmény, férfi kézilabda-BL, final four:

Telekom Veszprém-PGE Vive Kielce (lengyel) 33-30 (13-13)
gólszerzők: Nenadic 12, Gajic 5, Lékai, Strlek 4-4, Nagy L. 3, Tönnesen, Blagotinsek 2-2, Ilic 1, illetve A. Dujshebaev 7, Cindric, Karalek 5-5, Janc, Kulesh 3-3, Moryto, Mamic 2-2, Fernández Pérez, Jurkiewicz, Jachlewski 1-1

Kiemelt fotó: Juergen Schwarz/Getty Images

Újra BL-döntős a Telekom Veszprém

Hihetetlen meccsen jutott Bajnokok Ligája-döntőbe a magyar bajnok Telekom Veszprém, miután pokoli csatában, 33-30-ra verte a lengyel Vive Kielcét.

A Veszprém az egész meccset uralta, többször is elhúzott négy gólra, ám a lengyelek folyamatosan visszakapaszkodtak. A találkozó a második félidő közepén eldőlni látszott, ám Alex Dushabaev vezetésével még az utolsó öt percben is képlékeny volt a végkimenetel.

Az utolsó pillanatokban a Veszprém újra erőre kapott, és végül ha nagy nehezen is, de hatalmasat küzdve ott lesz a magyar bajnok a kölni BL-döntőben.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 30-28

Őrült izgalmak Kölnben, ha úgy tűnik, hogy leszakad a Kielce, erőt vesznek és visszatérnek egy-egy gólra. Most is, a meccs vége előtt öt perccel is így történt.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 29-27

Egyre feszültebb a meccs, rengeteg a kemény ütközés. Az 52. percben újra egy gólon a Kielce, pokoli utolsó pár perc következik. Az 53. percben viszont a Veszprém egy tűzijáték után hetest kap, Nenadic pedig bevágja, újra kettő a különbség. Lerágjuk a körmünket éppen.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 28-26

Emberhátrányba kerül a 49. percben a Veszprém, miután a Kielce feljön háromra. Nenadic közben egészen elképesztő, bődületes gólt vág újra. Hihetetlen, mit játszik, a hátán cipeli a Veszprémet. Az emberhátrány viszont most eléggé fáj, a következő percben már csak kettő a különbség. Az utolsó 10 percre 28-26-tal fordulunk.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 27-23

Nenadic percei: a Veszprém játékosa vezeti most csapatát, a hetest is értékesíti, újra négy a különbség. Utána gyors gólváltás, de a négy gól az elmúlt percekben eléggé stabil, szerencsére. (Mire leírjuk már csak három a küli.)

Telekom Veszprém - Vive Kielce 22-18

A 40. percben arcra ütésért kiállítják Blagotinseket a Veszprémnél, de fél perccel később Lékai először emberelőnyt harcol ki, majd gólt is lő. Hogy még jobb legyen: a Kielce háromszor is kapus nélkül támadott, a végén viszont mindháromszor üres kapura kapnak gólt, néggyel megy a Veszprém!

Telekom Veszprém - Vive Kielce 18-18

Egy nagyszerű egyéni akció után rövid időre újra kétgólos előnybe kerül a Veszprém, de ez csupá néhány másodpercig tart. Sőt a következő lengyel támadás is góllal ér véget, így a 38. percben ismét döntetlen az állás.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 17-16

A 34. percben hétméterest kap a Veszprém, a hetest Gajic kihagyja, de a labda pont hozzá kerül vissza, azt pedig már beveri közvetlen közelről. Mikler a másik oldalon nagyot véd a sánc segítségével, hogy utána Nagy László induljon és adjon egy nagyszerű passzt középre. A kétgólos előny nem tart sokáig, Dushabaev ragasztja a Kielcét.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 13-13

Hiába kap gólt a Veszprém, a másik oldalon Ilic az év egyik legszebb passzával hozz helyzetbe Lékait, aki köszöni szépen, gólt is lő a 28. perc elején. Hátul most egy picit újra összerázta magát a magyar csapat, és a 28. perc végén már a Veszprém vezetett. Mamic a 29. percben újra meglódult, hogy majdnem ráessen Mikler lábára is. Szerencsénkre nem sikerült neki. A félidő utolsó percét a lengyelek kezdhették támadással, de nem született gól. A Veszprémnek is volt esélye, de mellé-fölé vágtuk a labdát. Döntetlennel mennek a csapatok szünetre.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 11-11

A 24. percben időt kér David Davis, de az első magyar támadás nem ér célt, nem úgy mint a másik oldalon. Gyors gólváltás történik utána viszont, Lékai Máténak nagyon jót tett a kis pihenő. Egy perc alatt született négy gól, kettő-kett megoszlásban. Hogy még jobban örüljünk, Ilic egyenlít ki a 26. percben. Nagyon nyitott a meccs.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 8-9

Hiába véd elsőre nagyot Mikler Roland, a következő támadásban, a 22. percben kiegyenlít a Kielce. Nagyobb baj, hogy a támadó oldalon teljesen megállt a magyar bajnok, így a 23. percben a lengyel csapat át is veszi a vezetést. (Közben Sterbik-update: a meccsen parádézó kapus továbbra sem tud lábbra állni, nagy a baj.)

Telekom Veszprém - Vive Kielce 8-7

Közel hat perc után lő gólt a Veszprém, sikerül tehát átlendülni a holtponton. A másik oldalon Sterbik Árpád újabb ziccert fog, továbbra is őrült formában a kapus. A Kielce edzője el sem hiszi, hogy mi történik éppen a pályán. A veszprémi tádadások viszont igen passzívak az elmúlt percekben, és két gólt is kap a magyar csapat egymás után. Viszont itt a dráma: Mamic nekiugrik a lövése közben Sterbik támaszkodó lábának, aki lennmarad és nagyon rosszul néz ki az a boka. Segítséggel tud csupán lemenni a pályáról, érkezik Mikler Roland.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 7-5

Kezd összeállni a lengyeleknél a védelem, most kellene talán még egy picit meghúzni a veszprémieknek. De annyi biztos, hogy a kezdeti sokknak vége. Mindegy, ez a három perc relatíve csendesen telt el most.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 7-5

Emberhátrányban is veszélyes a Veszprém, jön is a gól, miután Sterbiket lehozza egy támadásra David Davis. Sőt, egy perccel később Nagy László vág egy hatalmas gólt 120 km/h sebességgel, ám sajnos Sterbik még nem ért vissza a kapujába, így könnyen gólt szerez a lengyel csapat. Sterbik amúgy parádézik, kb. 60 százalékkal védhet jelenleg, újabb nagy védést mutat be a legfontosabb pillanatban, a labda viszont visszakerül a lengyelekhez, és másodjára már nem hibáznak.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 5-3

A kicsit szürkébben kezdő Alex Dushabaev harcol ki egy hetest a 10. percben, ám Sterbik a büntetőt kifogja. Csak mondom: Sterbik Árpád 40 éves lesz ősszel, és valami eszement formában véd még mindig. Rossz hír viszont, hogy a 11. perc elején a Veszprém is megkapja az első kétperces büntetést, ami után pár másodperccel irgalmatlan nagy gólt lő a Kielce. Kezdenek ébredni a lengyelek.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 5-2

A hatodik perc végén lövi első gólját a gólkirályi címért játszó Alex Dushabaev, csakhogy a másik oldalon azonnal jön Nagy László, és a távozó klasszis is beköszön. Félelmetes eddig a veszprémi védelem – még akkor is, ha egy buta támadóhiba után nem ér vissza a magyar csapat, és a Kielce meglövi második gólját.

Telekom Veszprém - Vive Kielce 4-0

Ez eddig tökéletes, Blagotinsek harcol ki egy hetest a harmadik perc végén, a büntetőt pedig Gajic váltja gólra. A hetes mellé egy kétperces kiállítás is jár, máris emberelőnyben a Veszprém. A következő támadás során Sterbik Árpád védése után 34 méterről lő üres kapuba a Veszprém, 4-0. Sokk! Zúg az „Árpi, Árpi!”

Telekom Veszprém - Vive Kielce 2-0

Az első támadást rögtön gólra váltja a Veszprém, Lékai passzát Blagotinsek lövi kapuba. Jól kezd a magyar csapat, a másik oldalon sikerül labdát szerezni, és egy lerohanásból újabb gólt lőni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik