Közélet

Személyes adatokkal trükköztek a korrupt budapesti hivatalnokok

szerződés (szerződés, )
szerződés (szerződés, )

Három embert gyanúsított meg a rendőrség, de csak egyikük került előzetesbe. Az ügyintézőket szabadon engedték.

Előzetes letartóztatásba került egy férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy rábírt két hivatali ügyintézőt arra, hogy más személyek személyi adataival állítsanak ki okmányokat külföldiek számára. Az “ügyeskedésre” a Nemzeti Védelmi Szolgálat derített fényt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig nyomozást indított – tájékoztatott hétfőn a Fővárosi Főügyészség.

A gyanú szerint a férfi 2013 elején került bizalmi kapcsolatba a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának két ügyintézőjével – két nővel – akikkel ezután megállapodott abban- megfelelő juttatás fejében – hivatali kötelezettségük megszegése révén, más személyek személyi adatainak jogellenes felhasználásával, a férfi által közvetített külföldiek részére magyar magánútlevelet, személyi igazolványt, valamint vezetői engedélyt állítanak ki. A jelenlegi adatok szerint több mint 50 külföldi állampolgár jutott így iratokhoz.

A Fővárosi Főügyészség indítványt tett mindhárom gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelésére hivatali vesztegetés, illetve hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A kezdeményező – mint azt említettük – rács mögé került, ám cinkosai esetében nem találták indokoltnak a kényszerintézkedés elrendelését, így ők szabadlábon védekezhetnek. Utóbbi miatt az ügyészség fellebbezést jelentett be, úgy vélik ugyanis, hogy nekik is előzetes letartóztatásban a helyük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik