10+5 izgalmas irodalmi szakácskönyv (irodalmi igényű gasztronómiai könyv)
Írók szakácskönyvei:
- Saly Noémi: Hatszáz tojás, egy se görbe Molnár Julia szakátskönyve 1854. Ab Ovo, 2020,
- Magyar Elek. Az Ínyesmester szakácskönyve (1932), Digi Book, 2019,
- Emma asszony szakácsakönyve (Ignotus), Hermit, 2021,
- Lénárd Sándor: Római konyha, Magvető, 2004,
(Die Römische Küche, 1963, Tandori Dezső és Ágnes fordította magyarra 1986-ban) című művében a Mussolini-kori olasz szegénykonyhát (cucina povera) énekli meg – érdemes együtt olvasni a Római történetek (1969) című regénnyel. - Váncsa István szakácskönyve – Ezeregy+ recept, Libri, 2021.
Irodalmi gasztrokönyvek:
- Réz Pál (szerk.) Irodalmi szakácskönyv. Adamo Books. 2013,
Cervates és Galeotto, Petronius és Brillat-Savarin, Bethlen Miklós és Apor Péter, Tömörkény, Krúdy, Mikszáth, Móricz, Nagy Lajos és még sokan mások, - Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája. Tercium, 2016,
- Kövi Pál: Erdélyi lakoma újratöltve. Helikon, 2019,
- Király Kinga Júlia: Az újrakezdés receptjei – Erdélyi zsidó történetek életről, éhségről és reménységről, Mentor, 2018,
- Körner András: A magyar zsidó konyha – Kultúrtörténet 77 autentikus recepttel, Corvina, 2017,
- Nyelv babérral. (Szilágyi Judit szerk.) PIM, 2020. Az evésről, ételekről szóló szépirodalmi szövegek mennyisége bizonyítja, hogy a téma nem csak kiapadhatatlan ihletforrás, de irodalmilag is jól használható, sokféle jelentést sűrítő költői lehetőség. A PIM új kiadványa, a magyar irodalom gasztronómiai sokszínűségét bemutató Nyelv babérral című antológia idézetek százával bizonyítja mindezt.
- Cserna-Szabó András: Rézi a pácban. Gasztronómiai írások. Helikon, 2021,
- Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal, Magvető, 2017,
- A hévízi hajószakács – Kortárs gasztroirodalmi antológia, Cser Kiadó, 2021.
A kötet szerzői: Balogh Ádám, Bödőcs Tibor, Cserna-Szabó András, Czinki Ferenc, Darida Benedek, Fehér Béla, Fehér Renátó, Gálffy Zsuzsanna, Gerlóczy Márton, Gundel Károly, Karafiáth Orsolya, Kinizsi Giusz Zoltán, Király Kinga Júlia, Kling József, Körner András, Krasztev Péter, Nyáry Krisztián, P. Horváth Tamás , P. Szabó Dénes, Saly Noémi, Szántó T. Gábor, Szécsi Noémi, Szederkényi Olga, Szív Ernő, Vágvölgyi B. András, Váncsa István.
Szerkesztette: Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. - Dragomán György: Főzőskönyv, Magvető, 2020.