Kultúra

Lackfi János: A gyűlölködés ugyanúgy Frankensteineket nevel, mint a hatalom mámora

Egyszerre víg és szomorú Magyarországon élni. Sok mindenre nincs pénz – vélekedik Lackfi János író, költő, műfordító.

Amit ma közéletiségnek nevezünk, azt én többnyire pár adatra és személyes élményre alapuló, meggyőződésből fakadó pengevillogtatásnak érzem – mondta Lackfi János a Magyar Hangnak, indokolva azt, hogy miért nem beszél szívesen a közéletről. A jó ügyek melletti tüntetés Lackfi sajátos közélete.

Emigráltam. Mégpedig Magyarországra. Abba az országba, amelyik nincs szétszaggatva

– közölte Lackfi, aki így próbál kimaradni a politikai, irodalmi háborúzásokból.

Vallásos emberként sokszor felháborodik azon, hogy egyes politikusok rendszeresen Istenre hivatkoznak, miközben láthatólag megszegnek egy-két parancsolatot. Azonban az, hogy ezekre hogyan reagál, az már a saját döntése. A szerző szerint:

aki gyűlöletre gyűlölettel, testszégyenítésre testszégyenítéssel, karaktergyilkosságra karaktergyilkossággal felel, az természetes reakció, de ez ugyanúgy Frankensteineket nevel, mint a hatalom mámora.

Magyarországon meg lehet élni ma íróként, legalábbis Lackfi megtud, ráadásul hat gyerekkel, ami a költő szavaival élve „luxuskiadásnak” számít. A szerző májusra negyedik unokáját várja.

Nem vagyok családpolitikus, de viccesnek találnám, hogy csak akkor támogassuk a családokat, ha statisztikailag igazolható, hogy többet szülnek

– véli Lackfi, utalva a Fidesz családpolitikájára.

Lackfi János karrierjében az elmúlt időben nagy sikereket ért el. Tavaly jelent meg a hat év verseit egybegyűjtő kötet, az Emberszabás. A három évig íródott, karrierjében rendhagyónak számító Levágott fül című regénye is nagyon jól fogyott, lelkes visszajelzéseket kapott. Befejezte minipróza-kötetét, a Minden napra egy sztorit, amelynek anyagából színre került a Netentúli történetek a Mozsár Műhelyben. Mindemellett Erdélyben, a Gutenberg kiadó hozza ki a Csodafogrém című mesekönyvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik