Nagyvilág

Meloni hiába közeledik az európai mainstreamhez, ha közben szétzilálja Olaszországot

Alessandra Benedetti - Corbis / Getty Images
Alessandra Benedetti - Corbis / Getty Images
Giorgia Meloni pártvezetőként és olasz kormányfőként is aktív az EP-választás után, mivel a harmadik legerősebbé nőtte ki magát az általa vezetett frakció. Ám miközben ő Orbán Viktort tanácsolta el, addig a „mainstream” éppen Melonit hagyta ki az új uniós vezetők kiválasztásakor. Odahaza pedig Meloni és koalíciós társa, Matteo Salvini Olaszország integritását és gazdasági stabilitását is fenyegeti egy új törvénnyel, amelynek vitája tömegverekedésig fajult a római parlamentben. Nem megy zökkenők nélkül Meloni nagy kísérlete: az egyszemélyi hatalom kiépítése, a közvetlenül választott miniszterelnök intézményének bevezetése.

Ha valaki látta Giorgia Meloni arcát, amikor rápillantott a francia elnökre, illetve azt, ahogyan Emmanuel Macronnal kezet fogott a G7-ek legutóbbi, június közepén rendezett csúcstalálkozóján, annak nem lehet kétsége afelől, hogy mit gondolhat az olasz miniszterelnök az egyik legkomolyabb uniós tárgyalópartneréről. Igaz, a francia elnök egyúttal az egyik legfőbb riválisa is, hiszen két, egymással komoly küzdelmet folytató európai pártcsaládot irányítanak:

  • Meloni az erősödőben lévő Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) szélsőjobboldali tömörülésének a vezéralakja,
  • Macron pedig a liberális Renew pártcsalád legbefolyásosabb személyisége.

E két pártcsoport erősorrendje pedig épp a június 9-i európai parlamenti választásokon fordult meg: a Macron-féle Renew frakció az ECR mögé szorult, így immár Meloniék pártcsaládjáé lehet a harmadik legnagyobb frakció az EP-ben.

Meloni hazájában a Fratelli d’Italia (FdI, Olaszország Fivérei) nevű pártjával a 2022-es választásoknál is jobb eredményt ért el, Macron Újjászületés (Renaissance) pártja viszont Franciaországban kínos vereséget szenvedett a szélsőjobboldali Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésétől. Macron emiatt előrehozott választásokat is hirdetett.

A G7-ek júniusi találkozóján Meloni alig tudta (vagy talán nem is akarta) leplezni ellenszenvét Macronnal szemben.

Antonio Masiello / Getty Images Emmanuel Macron és Giorgia Meloni a G7 csúcstalálkozó nyitóceremóniáján június 13-án.

A konzervatív Meloni leginkább a terhesség-megszakítás kérdésén vitatkozott össze a liberális-konzervatív francia elnökkel a G7-csúcson. Állítólag Meloni akadályozta meg, hogy a csúcstalálkozó zárónyilatkozatában amerikai és francia javaslatra akár csak meg is említsék a szót, pláne nem pozitív összefüggésben, azaz a „biztonságos és legális abortusz” végképp kimaradt a szövegből. A BBC felidézi, hogy Francesco Lollobrigida olasz agrárminiszter – Meloni sógora – a G7-ek abortuszvitájában bedobta a „végső” érvet. A tárcavezető – aki a világhírű színésznő, Gina Lollobrigida másodunokaöccse – azzal jött elő, hogy „nem lett volna helyes” egy olyan csúcstalálkozó után a zárószövegben megemlíteni az abortuszt, amelyen maga a római pápa is részt vett.

Az agrárminiszter egyébként nemcsak a kormányban számít Meloni támaszának – a Fratelli d’Italiában is a elnöknő egyik legfőbb hívének tartják. Márpedig az FdI tovább erősödött az EP-választáson. Majdnem 29 százalékot szerzett, többet mint két éve, amikor 26 százalékos eredményével kormányt alakíthatott két másik jobboldali párttal, a Matteo Salvini vezette Ligával és a Silvio Berlusconi-féle Forza Italiával együtt. (Berlusconi tavaly elhunyt, Salvini viszont kormányfőhelyettes a Meloni-kabinetben.)

Persze Macront sem kell félteni: mindent megtesz, hogy az EU-n belül kellemetlenkedjen Meloninak. Az olasz kormányfő európai befolyását azzal próbálja gyengíteni, hogy a szintén olasz Enrico Letta exminiszterelnököt javasolja magas uniós posztokra. Lettával nyilvánvalóan Meloninak üzenne Macron, hiszen az olasz miniszterelnök fő ellenfele a legutóbbi választásokon éppen Letta volt, aki 2022-ben a balközép Demokrata Párt (PD) vezetőjeként pártját mindössze 19 százalékos eredményig tudta eljuttatni. Az idén viszont a PD egy új vezető, Elly Schlein főtitkár irányításával igen jó eredményt ért el: 24 százalékig jutott, így közelebb került az FdI-hez.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik