Nagyvilág

Hiába a 138 százalékos infláció, a láncfűrésszel hadonászó szexprofesszor helyett a gazdasági miniszternél az előny

Federico David Gross / Farocolectivo / Hans Lucas / AFP
Federico David Gross / Farocolectivo / Hans Lucas / AFP
Meglepő eredmény született az argentin elnökválasztás első fordulójában. Sokáig úgy tűnt, hogy az anarchokapitalista Javier Milei lehet a befutó, de végül a legtöbben a regnáló kormány gazdasági miniszterének szavaztak bizalmat. Sergio Massa mégsem érezheti magát nyeregben: a második fordulót az döntheti el, hogy a saját jelölt nélkül maradt jobboldali ellenzék szavazói az országot csődbe juttató, peronista kormányt vagy a radikális változást ígérő populista Mileit gondolják kisebbik rossznak.

Váratlan eredményt hozott az argentin elnökválasztás első fordulója. A vágtató infláció és a rohamos elszegényedés miatt megtépázott országban az a Javier Milei számított esélyesnek, akitől még az elmúlt évtized populista vezetőin edződött közönség szájából is kiesett a chimichurri. Az anarchokapitalista, establishment-ellenes jelölt az első helyen végzett az augusztusi előválasztáson, noha programja alapján

  • eltörölné a jegybankot,
  • nemzeti valutává tenné a dollárt,
  • legalizálná az önkéntes szervkereskedelmet,
  • továbbá megnyirbálná az állami egészségügyet és az oktatást.

A kampányrendezvényein láncfűrészt lóbáló Milei önmagát tantrikus szexprofesszornak nevezte, argentin honfitársát, Ferenc pápát pedig kommunistának, akit annyira utál, hogy fontolgatja az áttérést a zsidó hitre. Excentrikus karaktere a magyar sajtó üvegplafonját is áttörte, mi az alábbi cikkünkben foglalkoztunk a „Parókával”.

Az október 22-én – Milei születésnapján – megrendezett első forduló mégis a jelenlegi gazdasági miniszter, Sergio Massa sikerét hozta.

A választók 74 százaléka járult az uránokhoz, ami Európából nézve magas részvételi aránynak tűnik, ám Argentínában ennyire kevesen nem szavaztak azóta, hogy az országba 1983-ban visszatért a demokrácia.

A kormánypárti jelölt a szavazatok 36,6 százalékát szerezte meg, a második helyen befutó Milei szűk 30 százalékot ért el, a jobbközép ellenzéki koalíció jelöltje, a veterán politikus, Patricia Bullrich pedig harmadik lett, 23,8 százalékkal. Ahhoz, hogy az első fordulóban eldőljön a verseny, a győztesnek a voksok 45 százalékát kell begyűjtenie, ám abban az esetben, ha az első helyezett tíz százalékkal vezet a második előtt, a 40 százalékos küszöböt is elég megugrani. A peronista Massa a magabiztos sikertől távol volt, így Milei lesz az ellenfele a november 19-ei második fordulóban.

Emiliano Lasalvia / AFP Sergio Massa

Az elnökválasztással egy időben a képviselőház felét és a szenátus harmadát is újraválasztották. A törvényhozás mindkét kamarájába – a várakozásoknak megfelelően – növelni tudta mandátumarányát Milei pártja, A szabadság előretör (La Libertad Avanza), ám a legtöbb új képviselőt az Egység a Hazáért (Unión por La Patria) nevű kormánypárti tömb delegálhatja (bár a képviselőházban így is tíz széket elbuktak, a szenátusban pedig nem sikerült helyreállítani a 2021-ben, negyven év után elveszített peronista többséget).

Romokban az argentin gazdaság, mégis a gazdasági miniszter lett a befutó

Történt mindez úgy, hogy szeptemberben harminc éve nem látott szintre, 138 százalékra ugrott a fogyasztói árak emelkedése. Ebből a tavalyi rendkívüli aszályhelyzet miatt megtépázott mezőgazdaság és a jegybank is kivette a részét, mely folyamatos pénznyomtatással próbálta ellensúlyozni a költségvetési hiányt. A vágtató infláció elértéktelenítette az argentin nemzeti valutát: egy dollár most ezer pesónál is többet ér.

Az sem könnyít a gazdaság helyzetén, hogy az ország a Nemzetközi Valutaalap történetének legnagyobb, 44 milliárd dolláros mentőcsomagjának hiteltörlesztését nyögi, így a nemzetközi tőkepiacokhoz sem fér hozzá. Eközben rohamosan szegényedik el a társadalom:

mára az emberek 40 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

Mindezek fényében aligha meglepő, hogy a 2019-ben győztes, peronista, baloldali kormánykoalíció elnöke, Alberto Fernández nem pályázott az újraválasztásra. Sokáig úgy tűnt, hogy az egykori elnök, jelenlegi alelnök, Christina Fernandéz de Kirchner térhet vissza, ám tavaly a koalíció radikálisabb baloldali szárnyának arcát hűtlen kezelés miatt hat év börtönbüntetésre ítélték, és életfogytiglani eltiltást kapott a közhivatalok gyakorlásától. Így lett a mérsékeltebb, centrista szárnyat reprezentáló gazdasági szakember, Massa a befutó.

Peronizmus, kirchnerizmus

A peronizmus máig nagy hatású populista, harmadikutas politikai mozgalom Argentínában, melyet az ország korábbi elnökéről, Juan Domingo Perónról neveztek el. Első elnöki ciklusa miatt a proletariátus hőseként és egy igazságos, újraelosztó, protekcionista gazdasági rendszer megalkotójaként emlékeznek rá. A negyvenes évek végén és az ötvenes évek elején a néptömegek és munkások életkörülményei jelentősen javultak, de a nyersanyagárak csökkenése és a konjunktúra vége után sztrájkhullám söpört végig az országon. Végül 1955-ben a katonaság puccsolta meg. Hetvennyolc évesen, 1973-ben tért vissza a hatalomba, hogy egy európai típusú szociáldemokráciát honosítson meg, ám a megválasztása utáni évben elhunyt. A halálát követő zavaros idők az ország egyik legvéresebb korszakába, Jorge Rafael Videla tábornok diktatúrájába kulmináltak.

 

2001-es bankválság és államcsőd után jutott hatalomra a peronista Néstor Kirchner. Az emelkedő nyersanyagáraknak köszönhetően ismét bővült a gazdaság teljesítménye, amit a jóléti állam kiterjesztésére használt a kormányzat. Cristina Fernandéz de Kirchner 2007-ben követte férjét a hatalmon, és noha egészen 2015-ig kormányzott, kései időszakára a kiújuló gazdasági nehézségek miatt emlékeznek. Ezt a korszakot szokás a kirchnerista jelzővel illetni.

A kormánypárti jelölt váratlan sikerét Buenos Aires tartománynak köszönheti. A fővárost körülvevő agglomerációban az argentinok 24 százaléka szavaz: ez az ország legnépesebb és egyben legszegényebb régiója. Milei az augusztusi eredményéhez képest nem tudta növelni ott a támogatottságát, míg Massa egymillió új voksot is talált, és végül mindössze két választókerületet bukott el (árulkodó, hogy vasárnap Buenos Aires tartomány kormányzója magabiztos győzelmet aratott, annak ellenére, hogy a választás előtt nem sokkal a kabinetfőnöke jachtozós botrányba keveredett).

A peronizmus nyolcvan éve éppen ezekben a munkásnegyedekben született meg, ahol úgy tűnik, az állam karcsúsítását és a szociális ellátórendszer megvágását célzó Milei-szólamok kevésbé rezonáltak. Ezzel szemben Massa a kampány alatt megvédte a kormány szociális programját, mondván, a különböző juttatások a leginkább nehéz sorsú argentinokat segítik a legjobban. Hangsúlyozta azt is, hogy libertariánus ellenfele a szegényeknek ártana a legtöbbet: a választás előtti napokon busz- és vasúti megállókat plakátoltak tele olyan üzenetekkel, hogy a jegyárak radikális emelkedését hozná egy esetleges Milei-kabinet. Szintén ebben a hónapban Massa az összes munkavállalóra kiterjesztette a jövedelemadó-mentességet, ami népszerű intézkedésnek bizonyult, de egyúttal újabb ütés vitt be a költségvetésnek.

Federico David Gross / Farocolectivo / Hans Lucas / AFP Javier Milei Buenos Airesben 2023. október 22-én.

Országszerte hárommillióval szavaztak többen Massára, mint két hónapja, az előválasztáson, miközben Milei támogatottsága ez idő alatt csökkent.

Milei vagy az országot csődbe juttató peronisták ijesztőbbek?

A vasárnapi történelmi vereség a hagyományos jobboldalnak. Az év eleji közvélemény-kutatások magabiztos győzelmet jósoltak nekik, de a harmadik helyezés még pár hónapja is elképzelhetetlennek tűnt. Patricia Bullrich, a konzervatív Macri-kormány korábbi belbiztonsági miniszterének pártja a második legtöbb szavazatot kapta az augusztusi előválasztáson, és egy darabig úgy tűnt, hogy két ellenzéki elnökaspiráns küzdhet egymás ellen a második fordulóban. A választás azonban felülírta ezeket várakozásokat, így az elnökségről az dönthet, hogy a demokrácia-autokrácia vagy a jobboldal-baloldal tengelyen mozognak inkább a hoppon maradt konzervatív szavazók.

A nézetkülönbségeinkkel együtt meg kell értenünk, hogy egy bűnszervezettel állunk szemben: a kirchnerizmus a legrosszabb dolog, ami Argentínával történt

üzente a hagyományos jobboldal szavazóinak Milei a választás után. Massa sem mulasztott el szólni azokhoz, akik osztoznak vele az olyan demokratikus értékekben, mint az oktatáshoz való jog és a hatalmi ágak szétválasztása. „A következő 30 napban mindent meg fogok tenni azért, hogy elnyerjem a bizalmukat” – szögezte le.

A két elnökaspiránsnak a választók 35 százalékát, bő nyolcmillió szavazót kell valahogy maga mögé állítania – ennyien szavaztak más jelöltekre. Ebből kisebb szeletet tesz ki a trockista baloldal (700 ezer szavazó) és a balközép, valamint a kereszténydemokrata pártokat is tömörítő centrista pártszövetség (1,7 millió). A legtöbb elérhető szavazat a megrögzött antiperonista, piacbarát Együtt a változásért (Juntos por el Cambio) nevű párttól nyerhető el: nekik 6,2 millióan szavaztak bizalmat. Így végül meglehet, hogy

saját jelölt nélkül is a konzervatívok döntenek Argentína jövőjéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik