Élő Nagyvilág

A tel-avivi reptéren rekedt magyarok vezetője szerint álhír, hogy éheznek és nincs pénzük

ashraf amra / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
ashraf amra / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
  • Élő közvetítésünk a Hamász és Izrael állam háborújáról.
  • Több mint 2200 rakétát lőttek ki Izraelre a palesztin területekről, eddig hatszáznál több halottat és kétezernél több sérültet jelentettek be.
  • Válaszképp a zsidó állam gázai katonai célpontokat támadt, a túloldalon 232 halottat jelentettek, köztük sok civilt.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint folyamatosak az egyeztetések és a kapcsolattartás minden magyar állampolgár biztonsága érdekében.
  • A legfrissebb információk alapján jelenleg tizenegy magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek.
  • Benjamin Netanjahu, izraeli kormányfő közölte: „ez a háború időbe fog telni”.

Videón, ahogy a Vaskupola elfogja a Gázából kilőtt rakétákat

Nic Robertson az izraeli Zikimből egy videóban tudósította a CNN-t arról, amint az izraeli Vaskupola-rendszer (Iron Dome) Gázából kilőtt rakétákat semmisít meg izraeli területen, alig néhány kilométerre a Gázai övezet határától.

Továbbra is rakétákkal lő dél-izraeli városokat a Hamász

Továbbra is jelen vannak a Hamász harcosai számos dél-izraeli városban – idézi a szervezet közleményét a CNN.

A közlemény szerint a Hamász továbbra is támogatja ezeket a fegyveres csoportokat az izraeli városok elleni rakétatűzzel.

Mint írták, a Hamász fegyveresei Ofakimban, Sderotban, Jad Mordechájban, Kfar Azában, Be’eriben, Yatedben és Kissufimban is jelen vannak.

Már 350 izraeli áldozata van a Hamász támadásának

Az Izraeli Védelmi Erők (Israel Defense Forces, IDF) közlése szerint a Hamász szombati támadása óta elesett izraeliek száma 350-re emelkedett – írja a CNN.

A vasárnapi sajtótájékoztatóján Daniel Hagari tábornok, az IDF szóvivője elmondta: most az a prioritás, hogy minél előbb sikerüljön véget vetni az izraeli területeken zajló harcoknak, és ismét ellenőrzés alá vonják a Gázát Izraeltől elválasztó kerítést.

Magyar romák rekedtek Izraelben

Egy 120 fős roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren a terrortámadások közepette – írta meg a hírt az rtl.hu.

Ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke a portálnak elmondta, a szeretetszolgálat pár munkatársa indult el egy nemzeti ünnepre Izraelbe egy 120 fős turistacsoporttal, ebből Rostás-Farkas tudomása szerint már 20–30 ember korábban hazajött Magyarországra. Felidézte: azonnal hívásokat kapott a kollégáitól, amikor eszkalálódott a konfliktus, hiszen nem tudták, hogy mit tegyenek: a szállodában kellett maradniuk, nem mehettek ki az utcára sem. Ezután felvette a kapcsolatot a tel-avivi magyar nagykövetséggel, hogy minél előbb védelmet biztosítsanak a bajbajutott turistáknak, és hogy minél előbb hazaszállíthassák őket. A konzulátus képviselője kiment hozzájuk a helyszínre, ahonnan rendőri-katonai kísérettel elvitték őket a reptérre.

Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos időközben közvetlen anyagi támogatást küldött a repülőtéren ragadt magyarországi turistáknak – írja az rt.hu.

Fogkeféket visznek be a hozzátartozók, hogy azonosítani lehessen az áldozatokat

Az izraeli hadsereg szombat éjjel és vasárnap reggel ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál – idézi az MTI tudósítója az izraeli hadsereg vasárnap reggeli jelentését.

A közlemény szerint a hadsereg éjjel légicsapásokkal felszámolta az iszlamista Hamász terrorszervezet tíz, harcokhoz infrastruktúrát biztosító létesítményét, köztük a titkosszolgálati központját, és egy a szervezet légierejét szolgáló épületet. Emellett lőtték a Hamász finanszírozására használt két bankfiókot, köztük a szervezet terrorista tevékenységének pénzügyeit segítő Iszlám Nemzeti Bankot, a szervezet első saját bankfiókját, az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet légifegyverek gyártására szolgáló létesítményét Gáza városában, és egy fegyverraktárat.

A hadsereg azt is bejelentette vasárnap reggel, hogy tüzet nyitottak Libanonban arra a területre, ahonnan néhány perccel korábban Izrael felé lövéseket adtak le az ország északi határvidékén.

Vasárnap reggel Dél-Libanonból rakétákat indítottak a Dov-hegy felé, melyekkel a hadsereg szerint egy olyan, a hegyen felállított nagy hatótávolságú radarberendezést próbáltak megsemmisíteni, amely a Libanonból és Szíriából érkező rakéták felderítését és nyomon követését szolgálja.

Mahmud HAMS / AFP

A hadsereg polgári védelmi osztálya és a rendőrség közösen segélyközpontot és telefonos segélyvonalat nyitott az eltűntek családtagjai számára. Éjjel már több tucat hozzátartozó hívása érkezett a repülőtér melletti központba, olyanoké, akik már több órája nem tudtak kapcsolatot teremteni szeretteikkel. Hozzátartozóik nem válaszoltak a telefonhívásokra és a kórházakban sem találták őket. A hozzátartozók azonosításhoz szükséges adatokat közölnek a központ munkatársaival, illetve átadnak olyan tárgyakat – általában fogkeféket –, amelyekből DNS-mintát lehet venni.

Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács jóváhagyta a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését célzó lépéseket – közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal vasárnap. Izrael ezen lépések keretében leállítja az áram-, üzemanyag- és áruszállítást Gázába.

Szombaton a Gázai övezetet uraló terrorszervezetek fegyveresei nagyszabású, több ezer lövedékből álló rakétatámadást indítottak Izrael ellen, és a határkerítésen áttörve az övezet határának közelében izraeli településekbe hatoltak be, ahol megöltek legkevesebb háromszáz izraelit, és megsebesítettek több mint ezernyolcszáz embert, akik közül háromszáznegyvenöten súlyos-életveszélyes állapotban vannak. Emellett a Gázai övezetbe hurcoltak több tucat túszt, köztük katonákat és civileket, nőket és gyermekeket is. (MTI)

Véres harcban foglaltak vissza egy rendőrőrsöt az izraeliek

Az izraeli hadsereg visszaszerezte az ellenőrzést a palesztin fegyveresek által elfoglalt rendőrőrs felett a Gázai övezet határához közeli Sderot városában – adta hírül a bbc.com.

Mint írják, egy nappal korábban a Hamász fegyveresei rohamozták meg és foglalták el ezt az objektumot.

A vasárnap hajnali izraeli katonai akcióban, amelyben sikerült visszafoglalniuk a rendőrőrsöt, 10 fegyveres vesztette az életét – idézi a bbc.com Amir Cohen határrendészeti parancsnok közlését.

Netanjahu bosszút ígért

A „fekete nap” megbosszulását ígérte szombat este az izraeli miniszterelnök azután, hogy a Hamász iszlamista szervezet háborút indított Izrael ellen a Gázai övezetből, és biztosított arról, hogy a hadsereg minden erejét felhasználja, hogy megsemmisítse a Hamász katonai kapacitásait.

Benjámin Netanjahu televíziós beszédében, amelyben Gázát a Gonosz városának nevezte, hangoztatta: rommá változtatnak minden helyet, ahol a Hamász rejtőzködik. Felszólította a Gázai övezet lakosait, hogy

most hagyják el az enklávét, mert mindenütt erővel fognak fellépni.

Netanjahu, aki a nap folyamán kijelentette, hogy Izrael „háborúban áll”, esti beszédében azt mondta: „ez a háború időbe fog telni”.

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy az iszlamisták drágán megfizetnek érte, ha a foglyul ejtett túszok „akár egyetlen hajaszála is meggörbül”. (MTI)

Biden segítséget ígért Izraelnek

Az amerikai elnök segítséget ígért Izrael számára az önvédelemhez, miután egyeztetett az Izraelben kialakult helyzetről külügyminiszterével és védelmi miniszterével szombaton a Fehér Házban – írja az MTI.

Joe Biden a sajtó előtt adott nyilatkozatban a Hamász fegyveres akcióját esztelen támadásnak nevezte, hangsúlyozva, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Az elnök megismételte, hogy országa határozottan elítéli az izraeli civilek elleni cselekményt, amelynek szombat esti amerikai beszámolók szerint már több mint 300 izraeli halálos áldozata van.

Beszámolt arról is, hogy egyeztetett Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel, akit szintén biztosított az Egyesült Államok rendületlen támogatásáról, és leszögezte, hogy „a terrorizmus soha nem igazolható”. Hozzátette: továbbra is szoros kapcsolatban marad az izraeli kormányfővel, és többek mellett felkérte Abdullah jordán királyt, hogy vegyen részt a kialakult helyzet körüli egyeztetésekben, valamint az amerikai Kongresszust is arra kérte, tárgyaljon a fejleményekről.

Joe Biden Izrael ellenségeinek címezve szavait arra figyelmeztetett, hogy

ez nem az a pillanat amikor az Izraellel szemben álló bármely szereplő a helyzetet saját előnyére fordíthatja.

„A világ figyel” – fogalmazott.

Lloyd Austin védelmi miniszter a Fehér Házban tartott egyeztetés, valamint izraeli kollégájával folytatott telefonos megbeszélését követően arról beszélt, hogy az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy segítsen Izraelnek megvédeni állampolgárait a válogatás nélküli erőszaktól, és ellássa a önvédelemhez szükséges eszközökkel.

Amerikai kormányzati tisztségviselők a történtek fényében elismerték, hogy az ismét nyílttá váló izraeli-palesztin konfliktus akadályozhatja azt az amerikai törekvést, hogy folytatódjon a megbékélési folyamat Izrael és az arab országok között. Az amerikai kormány a Donald Trump elnöksége idején több arab országgal kötött Ábrahám-egyezményt szeretné kiterjeszteni Szaúd-Arábiára és a közel-keleti térség egyéb államaira is.

A Biden-adminisztráció illetékesei azt is közölték, hogy Anthony Blinken külügyminiszter októberre Izraelbe és Szaúd-Arábiába tervezett látogatásának előkészítését egyelőre felfüggesztették. Ugyanakkor az amerikai kormány arra ösztönzi Egyiptomot, Jordániát, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emirátusokat, hogy próbálja elérni a feszültség oldását, bár tisztségviselők annak a véleménynek adtak hangot, hogy a Hamász támadásának nagyságrendjét és a konfliktus mélységét tekintve ennek jelenleg kevés az esélye. (MTI)

Olvasói sztorik