A következő élő közvetítés része Népszavazást írnak ki az Oroszországhoz csatlakozásról több elfoglalt területen

Orosz közgazdász: A szankciók igenis működnek

Oleh Petraszjuk / EPA / MTI
Oleh Petraszjuk / EPA / MTI

Az orosz gazdaság 2022 elején 5–6 százalékos bővülés felé haladt, ami azt jelenti, hogy a korábbi nyugati szankciók évekig nem akadályozták a növekedést. Sőt, január-februárban jelentős erősödést lehetett látni. Aztán a háború miatt bevezetett szankcióknak meglett a hatása: az 5–6 százalékos növekedés helyett 4 százalékos visszaesést kaptunk, vagyis a szankciók működnek

ezt nyilatkozta a Reutersnek Oleg Vjugin, elismert orosz közgazdász, aki pályafutása során pénzügyminiszter-helyettes és jegybankelnök-helyettes volt.

Vjugin szerint ugyanakkor nem történt katasztrófa, az ukrajnai konfliktus miatt Moszkvával szemben bevezetett átfogó szankciók csak 30–40 százalékban voltak eredményesek, mivel Oroszország megtalálta a módját a korlátozások leküzdésére. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy súlyos problémák merülhetnek fel, ha Oroszország megugró exportbevételei visszaesnek. Vjugin szerint a kilátások borúsak, és a konfliktusnak nem látszik a vége. „A számok sokféle folyamatot jeleznek, de a szankciók fő eredménye az, hogy Oroszországban megszakadt a több éve tartó gazdasági növekedési folyamat” – fogalmazott. Oroszország exportbevételei jelenleg magasak, ám ha az exportot a jövőbeli szankciók erősen korlátozzák, az komoly károkat fog okozni a gazdaság egészének, tette hozzá.

Vyugin arra számít, hogy bizonyos szankciók hatása csak késéssel lesz érezhető, így például a technológiai szektorban, amely nagy mértékben függ az importtól. „A világ halad tovább előre, Oroszország viszont csak néhány másodosztályú technológiához juthat majd hozzá, és hatalmas erőforrásokat kell költenie arra, hogy újrateremtse azt, ami már létezik a világon, csak éppen nem importálható” – fogalmazott Vjugin. (via Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik