Nagyvilág

Két halott, 530 sérült – durvulnak a francia tüntetések

A kormány az üzemanyagadó emelése elleni tüntetések további radikalizálódásától tart.

A francia kormány tagjai elítélték az üzemanyagadó emelése ellen negyedik napja tartó tüntetések radikalizálódását, az útblokádok emelését és üzemanyagraktárak elfoglalását.

Egy úttorlasznál egy  motoros belehalt sérüléseibe, ő a második halálos áldozat – közölte Laurent Nunez belügyi államtitkár. A 36 éves férfi visszafordult egy úttorlasznál, egy teherautónak hajtott, a kórházban halt meg. A baleset körülményeit vizsgálja a rendőrség.

A negyedik napja tartó megmozdulásokon bekövetkezett incidenseknek eddig két halálos áldozata és 530 sérültje van, közülük 17 súlyos. 

Megszülettek az első ítéletek is a szombati gázolások és incidensek miatt: egy 32 éves férfit négy hónap letöltendő börtönre ítéltek mások életének veszélyeztetése és a forgalom akadályozása miatt, amiért társaival élő láncot alkotott egy sztrádán. A többiek felfüggesztett börtönt kaptak.

A Le Parisien című lap szerint szombaton négy embert őrizetbe vettek a terrorelhárítók, miután a gyanúsítottak merényletet terveztek a tüntetőket biztosító rendőri erők ellen.

A belügyminiszter szerint mára teljesen eldurvult a tüntetés, amely szombaton lényegében még jó hangulatú volt. Christophe Castaner a közszolgálati tévében példaként elmondta: vasgolyókkal dobáltak rendőröket egy bevásárlóközpontnál, amikor eltávolították a bejáratot elbarikádozó, rudakkal, Molotov-koktélokkal felszerelkezett embereket.

Caennál könnygázzal kellett szétoszlatni a tüntetőket, akik barikádot építettek a város mentén.

 A tüntetés joga nem jelenti azt, hogy le lehet bármit zárni, hogy nem kell bejelenteni (egy tüntetést), vagy rendőröket lehet bántalmazni

– hangsúlyozta a miniszter. Jelezte, mostantól ellenőrzik a tüntetők személyazonosságát, és megbüntetik a szabálysértőket. Arra kérte a

békés tüntetőket, akiket magával ragad a radikálisabbak heve, hogy maradjanak a törvényes keretek között.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter is elítélte, hogy egyre több erőszakról, fosztogatásról, homofób, rasszista incidensről érkezik hír a blokádokról. A tárcavezető a France Info hírrádióban kizárta, hogy a kormány meghátrálna, szerinte a kormány tisztában van a franciák reménytelenség-érzésével, enyhíteni fog az elmúlt évtized folyamatos adóemelésein.

Ezt a helyzetet megörököltük. Először fog ez a tendencia megváltozni. (…) Tudjuk, hogy területi különbségek vannak, franciák milliói rettegnek a leszakadástól. (…) De én nem hiszek a gesztusokban, én a határozott politikában és abban hiszek, hogy eredményeket érünk el a franciák számára.

Emmanuel Macron államfő Brüsszelben azt mondta, ha eljön az idő, válaszolni fog a tiltakozóknak. Édouard Philippe kormányfő egy tévéinterjúban jelezte, a kormány meghallotta a tiltakozók dühét, szenvedését, de az energetikai átállás céljából kivetetett környezetvédelmi adóból nem enged.

A felháborodott autósok által néhány hete az interneten indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárgamellényesek mozgalmához szombaton 290 ezren,  vasárnap 46 ezren, hétfőn 26 ezren, kedden 10 ezren csatlakoztak. (mti)

Kiemelt kép: Blokád a nyugat-franciaországi vern-sur-seiche-i olajfinomító előtt november 19-én. (MTI/AP/David Vincent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik