Nagyvilág

Francia tüntetők az utakon, 16 sérült, egy halott

Mintegy ezer helyen tiltakoznak civilek az üzemanyag adójának emelése ellen.

Először szerveztek civilek tiltakozó akciót Franciaországban: az üzemanyagok környezetvédelmi adójának jövőre tervezett emelése ellen szombaton délig mintegy ezer helyen ötvenezren tiltakoztak – közölte a belügyminisztérium.

MTI/EPA/Julien Warnand

Az interneten felháborodott autósok által néhány hete indított, a kocsikban kötelező láthatósági mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalma a nagyobb kereszteződések, benzinkutak, autópályák le- és felhajtóinak elfoglalására, a párizsi körgyűrűn
a forgalom lassítására szólított fel szombat reggel 7 órától.

Az interneten felháborodott autósok által néhány hete indított, a gépkocsikban kötelezõen tartandó láthatósági sárga mellényrõl elnevezett sárga mellényesek mozgalmának támogatói tiltakoznak az üzemanyag adójának emelése ellen Párizsban 2018. november 17-én. Franciaországban: mintegy ezer helyen ötvenezren tiltakoztak a civilek által szervezett megmozdulásokon.

Egy tüntető meghalt a francia Alpokban, amikor egy pánikba esett autós megpróbált egy útblokádon áthajtani. Pont-de-Beauvoisin településen egy gyerekét orvoshoz szállító nő pánikba esett, a tüntetők közé hajtott, amikor elkezdték ütögetni kocsiját. Egy ötven év körüli tüntető nő a helyszínen meghalt, a sofőrt őrizetbe vették.

Az északi Arrasban is történt hasonló jellegű baleset, de ott az elgázolt ember nem halt meg a belügyminisztérium szerint.

Eddig 16-an sérültek meg országszerte, Grasse városában egy rendőrt gázoltak el, könnyebb sérülést szenvedett. A sofőrt előállították.


MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tüntetés joga mindenkit megillet hazánkban, meg kell védeni, de kell valamilyen minimális szervezettséget adni a tüntetésnek, hogy ilyen tragédiák ne történjenek

– figyelmeztetett Christophe Castaner belügyminiszter.

A kormány az elmúlt napokban nagyon óvatosan nyilatkozott, miután kiszámíthatatlan a spontán tiltakozás mérete. 

Nagyon figyelmesek és óvatosak leszünk, hogy a tiltakozáshoz való jogot tiszteletben tartsuk, de a közlekedési szabadságot szavatolni kell

– mondta előzőleg Edouard Philippe miniszterelnök.

Tiltakozni lehet, de lebénítani az országot, amikor a mentőautóknak muszáj közlekedniük, amikor mindenki szeretne holnap közlekedni, az természetesen elfogadhatatlan

– tette hozzá. A figyelmeztetés mellett a kormányfő miniszterelnök jelezte: a kormánynak nem célja csapdát állítani a franciáknak vagy megfizettetni velük, milyen kocsit választottak.

Emlékeztetett rá, a rezsicsökkentő támogatásokat 3 millióról mintegy 5,6 millió háztartásra terjesztik ki jövőre annak kompenzálásaként, hogy a gázolaj áfája literenként 6,5 eurócenttel, a benziné pedig 2,9 eurócenttel emelkedik.

MTI/EPA/Julien Warnand

 

 

 

A legszerényebb jövedelmű autósok az eddigi 2 ezer euró helyett 4 ezer eurós támogatást kapnak, ha energiatakarékosabb kocsit vesznek. A kormány ígérete semmilyen hatással nem volt a mozgalomra, és nem tántorította el a szervezőket a szombati akciótól.

A spontán szerveződő és vezetők nélküli mozgalom az ellenzéket is meglepte: politikusai szolidárisak a tiltakozókkal, de óva intenek a törvénytelen akcióktól.

Az Odoxa közvélemény-kutatóintézetnek csütörtökön és pénteken 1005 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült felmérése szerint a franciák 74 százaléka támogatja a sárga mellényesek mozgalmát, akik a francia kormány gazdaságpolitikája elleni általános elégedetlenség jelképévé váltak néhány nap alatt. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik