Nagyvilág
PARADISE, CA - NOVEMBER 17: President Donald Trump surveys the damage with Paradise Mayor Jody Jones as they tour the Skyway Villa Mobile Home and RV Park during his visit of the Camp Fire in Paradise, California on November 17, 2018. (Photo by Paul Kitagaki Jr.-Pool/Getty Images)

Trump felgereblyéztetné az erdőket, de ezt nem a finnektől tanulja majd meg

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 11. 20. 17:05

Korábban a témában:

Legkevesebb nyolcvanan meghaltak az Amerikai Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb tűzvészében Kaliforniában, további ezer embert pedig továbbra is eltűntként tartanak számon.

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
„Három perc választott el a haláltól”
Már 42 emberéletet követelt a pusztító kaliforniai tűzvész, a helyiek pedig elképesztő történeteket osztottak meg arról, hogyan élték túl a tragédiát, vagy éppen hogyan haltak meg mások a szemük láttára.

Donald Trump szombaton tett látogatást a katasztrófa helyszínén, és egy meglehetősen furcsa megjegyzést tett. Az amerikai elnök ismételten a kaliforniai erdőgazdálkodást tette felelőssé a történtekért, majd hozzátette, hogy az államnak az 57 millió hektárnyi erdőterülettel rendelkező Finnországról kellene példát venni:

Nézzünk meg más országokat, ahol másként cselekednek. A finn elnök azt mondta nekem, ők egy erdőállam. Erdőállamnak nevezte az országot, mert sok időt eltöltenek az erdők gereblyézésével, takarításával és hasonló dolgokkal. Nincs is semmilyen problémájuk. Figyelni kell a talajra. Nagyon fontos, hogy ismerd az erdők talaját.

Sauli Niinisto finn elnök másnap egy interjúban elmondta, valóban beszélgetett Trumppal az erdőtüzekről, de egy szóval nem mondta neki, hogy gereblyéznék az erdők talajtakaróját. Mert nem is gereblyézik.

President Sauli Niinistö of the Republic of Finland, listens during his joint press conference with U.S. President Donald Trump, in the East Room of the White House, on Monday, August 28, 2017.  (Photo by Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)
Sauli Niinistö
Fotó: Cheriss May/NurPhoto/ Getty Images

Make America Rake Again

A finneknek több se kellett, a közösségi oldalakon kezdtek el trollkodni Trump szavain.

A legtöbben azzal viccelődtek, hogy átköltötték az amerikai elnök kampányszlogenjét, így lett belőle a Make America Great Again helyett Make America Rake Again, ami lefordítva körülbelül annyit tesz, legyen újra kigereblyézve Amerika.

Egy finn nő azt is megmutatta, milyen egy átlagos nap Finnországban.

Előkerült egy régi kép a finn elnökről, aki épp a következő generáció tagjainak mutatja be, hogyan kell kigereblyézni az erdőket, hogy azok ne gyulladjanak fel.

Valaki pedig feltette a költői kérdést: vajon miért Finnországban a legboldogabbak az emberek a világon az ENSZ statisztikái szerint?

Összehasonlíthatatlan

Persze a viccet félretéve Trumpnak abban az egyben igaza volt, hogy Finnország rendkívül hatásosan lép fel az erdőtüzekkel szemben. Az viszont már erősen kétséges, hogy Kalifornia tanulhatna-e bármit is tőlük.

Finnország elég közel fekszik ugyanis az északi sarkkörhöz, a hőmérséklet akár -40 Celsius-fok alá is csökkenhet a télen, és általában augusztusban sincs melegebb 15 foknál. Miközben Kalifornia egyre inkább küzd az átlag alatti csapadékmennyiséggel, az észak-európai országban minden évben elég hosszúra nyúlik az esős-havas évszak.

A tűzveszély lehetősége Finnországban jóval alacsonyabb, mint Kaliforniában, ahol meleg van, száraz a levegő, az erős szél pedig felerősíti a lángokat.

Ez nem jó összehasonlítás. Nálunk fél méteres hó van télen, tehát elég természetes, hogy ilyenkor nincsenek tüzek. Emellett az ősz is meglehetősen csapadékos

– mondta a New York Times-nak Rami Ruuska, a finn belügyminisztérium erdőtűzszakértője.

Ráadásul a klímaváltozás miatt nem is azonos pályán mozognak. Tudósok szerint Finnországban maximum 10 százalékkal emelkedhet az erdőtüzek valószínűsége 2100-ra, miközben más számítások arra utalnak, hogy 2050-re az eddiginél 80 százalékkal nagyobb terület éghet le Kaliforniában.

A leglényegesebb különbség viszont az a két terület között, hogy Skandinávia zöldebb, mint egy évszázaddal ezelőtt, miközben Kalifornia elvesztette a magas fáinak legalább felét.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy a finn erdőket főként fenyőfélék alkotják, míg Kaliforniában a növényzet alacsonyabb fákból és cserjékből áll, ami értelemszerűen könnyebben lángra kap.

Követendő példa, de nem Amerikának

A finnektől elsajátítható sok minden, de leginkább a szomszédaiknak. Száz évvel ezelőtt még évi 100 ezer hektár erdőterület veszett oda az országban, mára ennek kevesebb mint az egy százaléka. Holott Svédországban csak az idén nyáron 25 ezer hektár erdő vált a tűz martalékává.

A finn titok főként az előzetes figyelmeztető és légimegfigyelő-rendszerben, valamint az erdei úthálózatban rejlik:

  • tűzveszély esetén a finn hatóságok rendkívül hatékonyan tudják riasztani a lakosságot a legkülönbözőbb médiafelületeken;
  • a kis repülőtársaságokat azért fizetik, hogy a legveszélyeztetettebb erdőrészeket rendszeresen ellenőrizzék, így egy esetleges tüzet még azelőtt észlelnek, hogy az kontrollálhatatlanná válna;
  • a fa- és papíripari vállalatok kiterjedt úthálózatokat építettek az erdőkön keresztül a fakitermelés miatt, melyek egyrészt lassítják a tűz terjedését, másrészt a tűzoltók ennek köszönhetően hamarabb kiérnek a helyszínre.

Emellett kontrollált égetéseket végeznek, kiemelt figyelmet fordítanak a kidőlt fák eltávolítására, a folyók és tavak száma pedig szintén figyelemre méltó az országban, ami nem jelent hátrányt, ha tűz van.

A program olyannyira jól működik, hogy a finn erdőszövetség friss jelentése szerint

a fajok és élőhelyek túl kevés erdőtűztől szenvednek.

Kiemelt kép: Paul Kitagaki Jr.-Pool/Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.