Nagyvilág
Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)

„Három perc választott el a haláltól”

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2018. 11. 13. 18:24

Már 42 emberéletet követelt a pusztító kaliforniai tűzvész, a helyiek pedig elképesztő történeteket osztottak meg arról, hogyan élték túl a tragédiát, vagy éppen hogyan haltak meg mások a szemük láttára.

Továbbra sem csillapodik Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvésze: a lángok féktelenül terjednek, a katasztrófának már 42 halálos áldozata van, 228 embert eltűntként tartanak nyilván.

Az amerikai elnök hétfő este egész Kaliforniát katasztrófa sújtotta területté nyilvánította, ennek nyomán a tűzvész áldozatai pénzügyi segítséget igényelhetnek lakásépítéshez és munkanélküli támogatáshoz is.

A firefighter is silhouetted by a burning home along Pacific Coast Highway (Highway 1) during the Woolsey Fire on November 9, 2018 in Malibu, California. - About 75,000 homes have been evacuated in Los Angeles and Ventura counties due to two fires in the region. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Fotó: Robyn Beck / AFP

A pusztítás mértékét mi sem mutatja jobban, hogy a kaliforniai fővárostól északra fekvő Paradise városa teljesen leégett, mindössze hat épület romjai maradtak meg. A szakemberek szerint a mentés után még több hetet igénybe vehet az összes holttest megtalálása.

A 27 ezer lelkes települést többnyire idősek lakták, itt több mint 20 ember égett halálra otthonában, autóban vagy menekülés közben. A városban egyetlen tábla maradt meg, ha nem is épségben: a város bejáratánál lévő „Isten hozott Paradise-ban” felirat.

A tűz oltásában rengetegen segédkeznek, hétfő este több mint 4500 tűzoltó dolgozott, a környező tagállamok is segédkeznek a mentésben. A tűzoltók és a mentők munkáját antropológusok is segítik, mivel az áldozatok egy része a felismerhetetlenségig összeégett, azonosításukhoz pedig DNS-vizsgálatok kellenek.

MAGALIA, CA - NOVEMBER 09: A Cal Fire firefighter monitors a burning home as the Camp Fire moves through the area on November 9, 2018 in Magalia, California. Fueled by high winds and low humidity, the rapidly spreading Camp Fire ripped through the town of Paradise and has quickly charred 70,000 acres and has destroyed numerous homes and businesses in a matter of hours. The fire is currently at five percent containment.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

A hatalmas pusztítás következtében rengeteg helyi lakosnak szó szerint szembe kellett néznie a hatalmas lángokkal. Nichole Jolly például arról számolt be, hogy már biztosra vette, hogy véget ért az élete, amikor a tűz körbevette autóját, majd az megtelt füsttel.

A kaliforniai nővér a pánik közepette felhívta férjét, aki természetesen arra biztatta, hogy ne adja fel.

Felhívtam a férjem, majd közöltem vele, hogy azt hiszem, meg fogok halni, szeretlek, mondd meg a gyerekeknek, hogy őket is szeretem

– közölte, mire a férje erre csak annyit felelt:

Ne halj meg, fuss az életedért!

A telefonhívást követően kiszállt a kocsiból, majd azzal a lendülettel lángra is lobbant a ruhája.

PARADISE, CA - NOVEMBER 08: Hospital workers and first responders evacuate patients from the Feather River Hospital as the Camp Fire moves through the area on November 8, 2018 in Paradise, California. Fueled by high winds and low humidity, the rapidly spreading Camp Fire has ripped through the town of Paradise and has quickly charred 18,000 acres and has destroyed dozens of homes in a matter of hours. The fire is currently at zero containment.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Időseket mentenek Paradise kórházából Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Ezután az előtte álló autóhoz rohant, amit épp a legjobb barátja vezetett, a jármű pedig a szeme láttára olvadt meg az úton, az ajtaját sem tudta kinyitni, mert a műanyag kilincset már nem tudta megfogni. Később tűzoltók segítettek neki, visszavitték a kórházba, miközben a férje is a keresésére indult, de vissza kellett fordulnia, mivel semmit nem látott az óriási füstben.  A katasztrófa sújtotta területeken térerő sem volt, így sokáig azt sem tudták, a másik egyáltalán életben van-e még. A nővér végül édesanyját érte el, aki tudta, éppen hol tartózkodik a nő férje, így találkozhattak újra.

Hozzá hasonlóan William Hart sem számított arra, hogy egy természeti katasztrófa egyik túlélője lesz. Amikor péntek reggel felkelt, semmi különöset nem tapasztalt, mindaddig, míg ki nem nyitotta a bejárati ajtóját.

A Paradise városában lakó férfinak és lakótársának így csak annyi ideje maradt, hogy felkapja legfontosabb holmijait, majd elmeneküljön a városból. Olyannyira másodperceken múlt minden, hogy elmondása szerint amikor az utcáját elhagyva visszanézett, már nem maradtak élő emberek mögötte.

Három perc választott el a haláltól

– mondta a férfi.

PARADISE, CA - NOVEMBER 09: Firefighters try to keep flames from burning home from spreading to a neighboring apartment complex as they battle the Camp Fire on November 9, 2018 in Paradise, California. Fueled by high winds and low humidity, the rapidly spreading Camp Fire ripped through the town of Paradise and has quickly charred 70,000 acres and has destroyed numerous homes and businesses in a matter of hours. The fire is currently at five percent containment.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Tűzoltók küzdenek egy égő házzal Paradise településen
Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

William a meneküléséről készült videót a Facebookon is megosztotta, de néhány részletet kivett a felvételből, annyira durvának találta őket, levideózott ugyanis elszenesedett emberi és állati holttesteket is. A férfi jelenleg Jacksonban van, mint mondta, szeretne segíteni a tűz áldozatainak, de jelenleg úgy érzi, mentálisan képtelen erre.

Joseph Metcalfe csütörtök éjjel ébresztette fel a gyermekeit, hogy el kell hagyniuk a házukat. Mivel a szülők nem akarták, hogy a gyerekek megijedjenek, először próbálták úgy beállítani a menekülést, mintha az valami kalandos utazás lenne. Ez nagyjából tíz méter megtételéig sikerült: akkor hatalmas lángok csaptak fel az út mentén, majd látták, hogy közeleg a tűz a hegyek felől.

A férfi elmondta, a menekülés következtében teljesen átértékelték az élet valódi értékeit, hiszen végignézték, ahogy a tehetősek és a nincstelenek ugyanúgy küzdenek az életükért és azért, hogy mindent újraépítsenek.

PARADISE, CA - NOVEMBER 08: A plume of smoke rises above the Camp Fire as it moves through the area on November 8, 2018 in Paradise, California. Fueled by high winds and low humidity, the rapidly spreading Camp Fire has ripped through the town of Paradise and has quickly charred 18,000 acres and has destroyed dozens of homes in a matter of hours. The fire is currently at zero containment.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

A 15 éves Anabel Lois és édesanyja mindössze néhány kilométerre lakott Paradise-tól, így amikor a tűz már a házuk közelébe ért, ők is elkezdték összepakolni legfontosabb dolgaikat. A fiatal lány még a sikeres menekülésük után is úgy érzi, még mindig nehezére esik felfogni, mi történt vele pontosan.

Nem hiszem, hogy teljesen el fogom hinni mindezt, amíg haza nem megyek újra

– jelentette ki a lány.

Hozzátette, mindaddig, amíg valaki csak a tévében lát hasonlót, nem gondolja, hogy mindez vele is megtörténhet. A lány pozitív tapasztalatait is megosztotta, mivel többen összefogtak, hogy családjával tudjon hol aludni, amiért természetesen nagyon hálás. Egyelőre fogalmuk sincs, mikor mehetnek haza, vagy egyáltalán lesz-e még otthon, ahova hazatérhetnek.

Már az eltűntek száma is mutatja, mennyire sokan vannak azok, akik kétségbeesetten próbálják megtalálni szeretteiket. Tad Teays például a tűzvész óta semmit nem tud 90 éves, demenciától szenvedő édesanyjáról, Darlina Duarte pedig féltestvérét keresi, akinek korábban mindkét lábát amputálni kellett.

Local resident Lea Johnson views the scene on November 10, 2018 after the Woolsey Fire tore through the Point Dume neighborhood of Malibu, California, overnight, November 10, 2018. - Firefighters in California on Saturday battled raging blazes at both ends of the state that have left at least nine people dead and thousands of homes destroyed, but there was little hope of containing the flames anytime soon. More than 250,000 people have been ordered to evacuate a wide area near the state capital Sacramento and, in southern California, the Hollywood resort town of Malibu. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Lea Johnson leégett épület mellett Point Dume településen Fotó: Robyn Beck / AFP

Voltak, akik úgy próbáltak meg kijutni a katasztrófa sújtotta övezetekből, hogy több autó egy karavánt alkotva vágott neki a menekülésnek, csakhogy nem minden esetben jártak szerencsével, ahogy Greg Woodcox beszámolójából is kiderült, hiszen a férfi az egyik ilyen karavánban ülve végignézte, ahogy egy barátja autója a tűz martalékává válik.

A SkyNews helyi tudósítója sem finomkodott a megfogalmazásokkal arról, milyen állapotok uralkodnak jelenleg Kaliforniában:

Ami itt történt, az nem egy háborús övezetre emlékeztet, hanem pontosan ugyanolyan. A pusztítás olyan, mintha Moszulban vagy Rakkában történt volna.

Ahogy a lap riporterei a romok között sétáltak, egy nőstény és egy hím szarvasra bukkantak. Az állatok teljesen összeégtek, de még életben voltak. Ahogy helyi tudósító fogalmazott,

amikor az állatok nem képesek elfutni a tűz elől, nem meglepő, ha az embereknek sem sikerül.

A local resident speaks with firefighters stationed along Pacific Coast Highway (Highway 1) to battle the Woolsey Fire on November 9, 2018 in Malibu, California. - About 75,000 homes have been evacuated in Los Angeles and Ventura counties due to two fires in the region. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Fotó: Robyn Beck / AFP

Kiemelt kép:Josh Edelson / AFP

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Farkasszemet néznek a rendőrökkel.

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek