Nagyvilág

„Három perc választott el a haláltól”

„Három perc választott el a haláltól”

Már 42 emberéletet követelt a pusztító kaliforniai tűzvész, a helyiek pedig elképesztő történeteket osztottak meg arról, hogyan élték túl a tragédiát, vagy éppen hogyan haltak meg mások a szemük láttára.

Továbbra sem csillapodik Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvésze: a lángok féktelenül terjednek, a katasztrófának már 42 halálos áldozata van, 228 embert eltűntként tartanak nyilván.

Az amerikai elnök hétfő este egész Kaliforniát katasztrófa sújtotta területté nyilvánította, ennek nyomán a tűzvész áldozatai pénzügyi segítséget igényelhetnek lakásépítéshez és munkanélküli támogatáshoz is.

Fotó: Robyn Beck / AFP

A pusztítás mértékét mi sem mutatja jobban, hogy a kaliforniai fővárostól északra fekvő Paradise városa teljesen leégett, mindössze hat épület romjai maradtak meg. A szakemberek szerint a mentés után még több hetet igénybe vehet az összes holttest megtalálása.

A 27 ezer lelkes települést többnyire idősek lakták, itt több mint 20 ember égett halálra otthonában, autóban vagy menekülés közben. A városban egyetlen tábla maradt meg, ha nem is épségben: a város bejáratánál lévő „Isten hozott Paradise-ban” felirat.

A tűz oltásában rengetegen segédkeznek, hétfő este több mint 4500 tűzoltó dolgozott, a környező tagállamok is segédkeznek a mentésben. A tűzoltók és a mentők munkáját antropológusok is segítik, mivel az áldozatok egy része a felismerhetetlenségig összeégett, azonosításukhoz pedig DNS-vizsgálatok kellenek.

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

A hatalmas pusztítás következtében rengeteg helyi lakosnak szó szerint szembe kellett néznie a hatalmas lángokkal. Nichole Jolly például arról számolt be, hogy már biztosra vette, hogy véget ért az élete, amikor a tűz körbevette autóját, majd az megtelt füsttel.

A kaliforniai nővér a pánik közepette felhívta férjét, aki természetesen arra biztatta, hogy ne adja fel.

Felhívtam a férjem, majd közöltem vele, hogy azt hiszem, meg fogok halni, szeretlek, mondd meg a gyerekeknek, hogy őket is szeretem

– közölte, mire a férje erre csak annyit felelt:

Ne halj meg, fuss az életedért!

A telefonhívást követően kiszállt a kocsiból, majd azzal a lendülettel lángra is lobbant a ruhája.

Időseket mentenek Paradise kórházából Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Ezután az előtte álló autóhoz rohant, amit épp a legjobb barátja vezetett, a jármű pedig a szeme láttára olvadt meg az úton, az ajtaját sem tudta kinyitni, mert a műanyag kilincset már nem tudta megfogni. Később tűzoltók segítettek neki, visszavitték a kórházba, miközben a férje is a keresésére indult, de vissza kellett fordulnia, mivel semmit nem látott az óriási füstben.  A katasztrófa sújtotta területeken térerő sem volt, így sokáig azt sem tudták, a másik egyáltalán életben van-e még. A nővér végül édesanyját érte el, aki tudta, éppen hol tartózkodik a nő férje, így találkozhattak újra.

Hozzá hasonlóan William Hart sem számított arra, hogy egy természeti katasztrófa egyik túlélője lesz. Amikor péntek reggel felkelt, semmi különöset nem tapasztalt, mindaddig, míg ki nem nyitotta a bejárati ajtóját.

A Paradise városában lakó férfinak és lakótársának így csak annyi ideje maradt, hogy felkapja legfontosabb holmijait, majd elmeneküljön a városból. Olyannyira másodperceken múlt minden, hogy elmondása szerint amikor az utcáját elhagyva visszanézett, már nem maradtak élő emberek mögötte.

Három perc választott el a haláltól

– mondta a férfi.

Tűzoltók küzdenek egy égő házzal Paradise településen
Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

William a meneküléséről készült videót a Facebookon is megosztotta, de néhány részletet kivett a felvételből, annyira durvának találta őket, levideózott ugyanis elszenesedett emberi és állati holttesteket is. A férfi jelenleg Jacksonban van, mint mondta, szeretne segíteni a tűz áldozatainak, de jelenleg úgy érzi, mentálisan képtelen erre.

Joseph Metcalfe csütörtök éjjel ébresztette fel a gyermekeit, hogy el kell hagyniuk a házukat. Mivel a szülők nem akarták, hogy a gyerekek megijedjenek, először próbálták úgy beállítani a menekülést, mintha az valami kalandos utazás lenne. Ez nagyjából tíz méter megtételéig sikerült: akkor hatalmas lángok csaptak fel az út mentén, majd látták, hogy közeleg a tűz a hegyek felől.

A férfi elmondta, a menekülés következtében teljesen átértékelték az élet valódi értékeit, hiszen végignézték, ahogy a tehetősek és a nincstelenek ugyanúgy küzdenek az életükért és azért, hogy mindent újraépítsenek.

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

A 15 éves Anabel Lois és édesanyja mindössze néhány kilométerre lakott Paradise-tól, így amikor a tűz már a házuk közelébe ért, ők is elkezdték összepakolni legfontosabb dolgaikat. A fiatal lány még a sikeres menekülésük után is úgy érzi, még mindig nehezére esik felfogni, mi történt vele pontosan.

Nem hiszem, hogy teljesen el fogom hinni mindezt, amíg haza nem megyek újra

– jelentette ki a lány.

Hozzátette, mindaddig, amíg valaki csak a tévében lát hasonlót, nem gondolja, hogy mindez vele is megtörténhet. A lány pozitív tapasztalatait is megosztotta, mivel többen összefogtak, hogy családjával tudjon hol aludni, amiért természetesen nagyon hálás. Egyelőre fogalmuk sincs, mikor mehetnek haza, vagy egyáltalán lesz-e még otthon, ahova hazatérhetnek.

Már az eltűntek száma is mutatja, mennyire sokan vannak azok, akik kétségbeesetten próbálják megtalálni szeretteiket. Tad Teays például a tűzvész óta semmit nem tud 90 éves, demenciától szenvedő édesanyjáról, Darlina Duarte pedig féltestvérét keresi, akinek korábban mindkét lábát amputálni kellett.

Lea Johnson leégett épület mellett Point Dume településen Fotó: Robyn Beck / AFP

Voltak, akik úgy próbáltak meg kijutni a katasztrófa sújtotta övezetekből, hogy több autó egy karavánt alkotva vágott neki a menekülésnek, csakhogy nem minden esetben jártak szerencsével, ahogy Greg Woodcox beszámolójából is kiderült, hiszen a férfi az egyik ilyen karavánban ülve végignézte, ahogy egy barátja autója a tűz martalékává válik.

A SkyNews helyi tudósítója sem finomkodott a megfogalmazásokkal arról, milyen állapotok uralkodnak jelenleg Kaliforniában:

Ami itt történt, az nem egy háborús övezetre emlékeztet, hanem pontosan ugyanolyan. A pusztítás olyan, mintha Moszulban vagy Rakkában történt volna.

Ahogy a lap riporterei a romok között sétáltak, egy nőstény és egy hím szarvasra bukkantak. Az állatok teljesen összeégtek, de még életben voltak. Ahogy helyi tudósító fogalmazott,

amikor az állatok nem képesek elfutni a tűz elől, nem meglepő, ha az embereknek sem sikerül.

Fotó: Robyn Beck / AFP

Kiemelt kép:Josh Edelson / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik