Nagyvilág

Trump szerint azért vannak erdőtüzek, mert nincs felgereblyézve az erdő

Bezzeg a finneknél, ott nincsenek is erdőtüzek. Természetesen a klímaváltozás továbbra sem létezik - avagy az amerikai elnök a kaliforniai erdőtüzek kapcsán sem volt okosabb, mint egy ötödikes.

Donald Trumpra mindig lehet számítani, ha egy csokornyi okosságot akarunk hallani, most sem maradt adósunk. A Kaliforniában pusztító erdőtüzek pusztításának helyszíneit végigjárva továbbra is meg van győződve arról, hogy klímaváltozás márpedig nem létezik, a gondot valami egészen más okozza: hogy tudniillik nincsen felgereblyézve.

Nagyszerű klímát akarok, ezt meg is fogjuk kapni, és olyan erdőink lesznek, amelyek nagyon biztonságosak.

– mondta a témában. Hogy a zavaros mondat mit is jelent, azt is kifejtette: az amerikaiaknak tanulniuk kell az olyan országoktól, akik jobban értenek az erdőkhöz.

Gondoskodnunk kell a padlóról, tudják, az erdők padlójáról, nagyon fontos. Meg kell nézni más országokat, ahol máshogy csinálják, az egy teljesen más történet. Találkoztam Finnország elnökével, és azt mondta, ők az erdők nemzete, így hívta magukat, és ők nagyon sok időt töltenek gereblyézéssel, takarítással, dolgokat csinálnak. Nincs semmi problémájuk, ami van, az nagyon kis probléma.

Hogy az amerikai elnök úgy fogalmaz, mint egy alsós kisiskolás, az is megérne egy misét, de hogy a gereblyézésben látja a megoldást a szárazság és a forróság miatt évről évre pusztító erdőtüzekre, az végképp parádés. Mindezt az után, hogy pár nappal korábban azzal fenyegetett, hogy megvonja az állami segítséget az erdőtüzek sújtotta területektől, mert a tüzekért szerinte elsősorban a rossz erdőgazdálkodás a hibás, a klímaváltozásnak legfeljebb egy pici szerepe lehet a dologban. Erről Trump a Fox Newsnak adott interjúban mesélt, ami vasárnap kerül majd adásba.

Az erdőtűz halálos áldozatainak számát jelenleg 71-re teszik, és több mint ezer eltűntet tartanak számon, jelenleg is több mint ötezer ember dolgozik a tűz megfékezésén.

Kiemelt kép: Genaro Molina / POOL / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik