Nagyvilág

Már bombával is oltják a tüzet Svédországban

A Svédországban pusztító erdőtüzek részben olyan nehezen hozzáférhetők a tűzoltók számára, hogy a hatóságok szokatlan eszközökhöz kénytelenek folyamodni. Szerdán a svéd légierő ezért különleges bombát dobott le az egyik lángoló terület fölött a Trängslet lőtéren.

Anders Persson, a svéd légierő szóvivője elmondta: a lézer- és GPS-vezérlésű bombát 3000 méteres magasságból dobta le egy harci repülőgép.

A robbanás elvonta az oxigént, majd a lökéshullám következtében 100 méteres körzetben kialudtak a lángok – mondta Johan Szymanski, a mentőalakulatok szóvivője.

Mint mondta, az első próbabombázás sikeres volt, de ez egy olyan módszer, amelyet a legrosszabb forgatókönyv esetén vetnek be.Az Älvdalen térségében tomboló erdőtűz azért különösen veszélyes, mert egy katonai lőtéren tört ki. Itt nem csak a terep nehezen járható, de a földben fel nem robbant lövedékek is vannak, ami miatt a tűzoltók nem is léphetnek a területre, s ezért döntöttek a “légicsapás” mellett.

Ugyanakkor más helyen tomboló erdőtüzeknél előreláthatóan nem fognak ehhez a módszerhez folyamodni.

Svédország-szerte szerda délután ismét több mint negyvenre emelkedett az erdőtüzek száma. Az SOS Alarm segélyhívó szolgálat szerint 42 tűzről érkezett bejelentés, míg a kicsit hűvösebb éjjeli időjárás miatt számuk szerdára virradóra még 25 volt.

A lángok részben átcsaptak az elmúlt napokban nagy erőfeszítésekkel emelt irtásokon is.

A tüzek oltását nehezíti, hogy Svédországot rendkívüli hőség és szárazság sújtja. A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet (SMHI) szerint az ország több részén soha nem látott mértékű szárazságról számoltak be május és július közepe között. A meteorológiai szolgálat szerint a hétvégén hetek óta első alkalommal tartós esőzésekre lehet számítani, ami valamelyest enyhíthet a helyzeten. Az SMHI adatai szerint 260 éve a mostani volt a legmelegebb július.Az erdőtüzek több mint 250 négyzetkilométer területet érintenek, a tűzesetek eddig 900 millió svéd korona (27 milliárd forint) “értékűre” becsült kárt okoztak.

Svédország a múlt héten az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának keretében kért segítséget. A szomszédos Norvégia tíz helikopterrel, Olaszország két speciális repülőgéppel, Lengyelország pedig 140 tűzoltóval támogatja a lángok megfékezésére irányuló erőfeszítéseket. Korábbi értesülések szerint Franciaország két tűzoltó-repülőgépet ígért a skandináv államnak.

Kiemelt kép: Europress/AFP/TT News Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik