Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: 25 sérült válságos állapotban

Szerda estére szinte biztossá vált, kik tehetők felelőssé az előző napi brüsszeli merényletekért, amiknek már 300 sérültje van. Személyes történetek, világpolitika, nyomozás élő közvetítésünkben.
  • Kedden reggel terrortámadást hajtottak végre a brüsszeli repülőtéren és a metróban.
  • Hivatalosan eddig 31 halálos áldozatról lehet tudni, 25 ember válságos állapotban van.
  • A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára, a terrorszervezet újabb támadásokkal fenyegetett.
  • Két magyar is megsérült, egyiküket belső vérzés, másikukat törés miatt műtötték, állapotuk stabil.
  • Magyarországon is fokozott készültség van.
  • Azonosítottak több merénylőt. Egy testvérpár is van köztük.
  • Nekik kulcsszerepük volt a novemberi párizsi terrortámadásban is, ismertek voltak a hatóságok előtt.

Nincs több magyar sérült

Továbbra sincs hír újabb magyar sérültekről Brüsszelben, de a holttestek azonosítása és állampolgárságuk megállapítása még folyamatban van – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán. A brüsszeli nagykövetség konzuli osztálya az EU melletti állandó képviselettel szoros együttműködésben eddig csaknem hatvan, hozzájuk forduló magyarnak nyújtott segítséget szállítással, tanácsadással, hozzátartozó felkutatásával. Sokan nézik a honlapjukon és a Facebook-oldalukon olvasható tájékoztatást, és sok a közvetlen ügyféli visszajelzés is.

Kitértek arra is: folyamatos a kapcsolattartás a belga külügyminisztérium nagykövetségeket tájékoztató krízisszolgálatával, és a belga belügyminisztérium válságstábjával. Az ismerteken túl továbbra sem adott egyik szolgálat sem jelzést további magyar sérültekről. Az érintett repülőtéren és metróállomáson talált holttestek azonosítása még mindig folyamatban van. A kiértesítések szerda reggel kezdődtek, de a nagykövetséget eddig nem értesítették magyar áldozat miatt.

Csütörtökön a nagykövetség konzuli osztálya biztonsági és humanitárius megfontolásokból csak a keddi terrorcselekményekkel érintett magyarokat közvetlenül segítő ügyintézést és szolgáltatásokat végez. Az egyéb, hagyományos konzuli ügyekben az ügyfélfogadást és a teljes körű ügyintézést a húsvéthétfőt követő kedden, március 29-én 9 órától indítják újra. A keddi brüsszeli merényletekben két magyar megsérült, állapotuk stabil. (MTI)

A lengyel kormányfőnek nem kell migráns

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök keményen nekiment a menekültkvótának szerdán. A magyar kormányhoz közel álló, jobboldali-populista kormányt vezető asszony azt mondta, a brüsszeli támadások után nem hajlandóak menekülteket befogadni. Korábban pedig mást ígért az előző lengyel kormány.

Huszonnyolc EU-tagország egyezett bele az ügy megoldásába áthelyezéssel. De nagyon világosan mondom: nem tartom lehetségesnek, hogy ebben a pillanatban migránsokat engedjünk Lengyelországba.

(BBC)

Kedd óta nem tudnak a gyerekeikről

A létező legidegtépőbb várakozásba avatta be a BBC tudósítóját két szülő, akik semmit sem tudnak kedd óta a gyerekeikről. Az apa azt mondta, épp egyikükkel beszélt telefonon, amikor a robbanás történt a repülőtéren. “Úgy hangzott, mintha egy árokba zuhantak volna” – mondta a kétségbeesett szülő, aki azóta mit sem tud a gyerekeiről.

Együttérzésből egyes vol.2.

Elég gusztustalannak minősítették többen is a Ryanair fapados légitársaság eljárását. Ugyanis egy 28 fős brit csoport érkezett kedden Brüsszelbe, majd jöttek a merényletek és vissza akartak térni Nagy-Britanniába átfoglalva a jegyüket, de

a Ryanair közölte velük, hogy ezt csak 6000 font megfizetése ellenére tehetik meg.

A csoport egyik tagja két órán keresztül alkudott mindhiába a spúrságáról ismert cég diszpécserével. A Ryanair szerint azért akarták megsarcolni a csoportot, mert pont csak 28 szabad hely volt már a gépen. Hozzátették a történtek miatt elsődlegesen azokkal az utasokkal foglalkoztak, akiknek törölték a gépeit, ezért ők elsőbbséget élveztek az újrafoglalásoknál. (Telegraph)

Ez hiba volt, miniszterelnök úr!

Ha nem is ezekkel a szavakkal, de kifejezte kétkedését a Manuel Valls által elmondottakban Pascal Boniface francia elemző. A Nemzetközi és Stratégiai Kapcsolatok Intézetének kutatója arra reagált, hogy Valls szerint ez már háború, amit a terroristákkal vív Európa. A Belga L’Echónak Boniface azt mondta, Európának egyszerűen bűnözőkkel van dolga és sztoikusnak kell maradnia. Szerinte ha háborúnak nevezzük a történteket, azzal pont azt adjuk meg a terroristáknak, amire vágynak.

Megszólalt a felrobbantott metró vezetője

A belga állami tévének, az RTBF-nek sikerült beszélnie azzal a metróvezetővel, aki a Maelbeeknél felrobbantott szerelvényt irányította. Christian Delhasse elmondta, először technikai problémára gyanakodott, de hamar rájött, hogy súlyosabb a helyzet. Megállította a vonatot és rohant segíteni. Hozzátette, ő nem sérült meg és az előírásoknak megfelelően végezte feladatát. Itt húszan haltak meg és több százan sérültek meg.

"Hadban állunk" - mondta a francia kormányfő

Manuel Valls közös sajtótájékoztatót tartott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. Elmondta, hogy szerinte az egység a legfontosabb most, hogy támadás alatt állunk. Ki kell állni az európai projekt mellett és bizonyítani kell, hogy Európa erősebb lesz, mint ma. Hozzátette, a terrorszervezeteknek van mindenük, erőforrásaik, központjuk, a társadalomban rejtező sejtjeik.

Hadban állunk. Hadat üzentek nekünk. Az eltökéltségünknek teljesnek kell lenni.

(BBC)

Európa a hibás az arab lapok szerint

Nagyon vegyes az arab sajtóban a belga támadások megítélése: az Iszlám Állam mellett Amerikát, a Hezbollahot és Iránt is hibáztatják a BBC lapszemléje szerint. Ez utóbbit a szaúdi Al-Riyadh nyomja leginkább, szerintük Irán az al-Kaidával is együttműködik. A szír kormánypárti Al-Thawrah szerint a Nyugat sara, hogy megengedte Izraelnek, hogy az szakértelmet adott át Katarnak, Szaúd-Arábiának és Törökországnak, hogy azok így erősítsék meg a terrorszervezeteket (!)

Az emirátusokbeli Al-Ittihad arra kéri Európát, ne okolja az összes arabot és muszlimot a történtekért. A jordán Al-Dustour szerint amíg az Egyesült Államok nem vesz fel egy kőkemény és következetes álláspontot, addig fogja sújtani Európát a terrorizmus és a migrációs válság. Az izraeli Yisrael Hayom szerint Európa elsüllyedt az egyezményeiben, és nem a megfigyelésre, kihallgatásokra, muszlim városrészek szigorú ellenőrzésére helyezi a hangsúlyt, pedig védekező háborút kéne vívnia.

Hadat üzent az ISIS-nek az Anonymous

Párizs után több ezer iszlamista Twitter-fiókot törtek fel, utolérték az Iszlám Államot a dark weben és sok pénzt (bitcoint) loptak el a terroristákkal – kezdi dicsekedéssel az Anonymous hekkercsoport, ami most Brüsszel miatt fenyegette meg a világ terrorközösségét. “Megvdéjük a szabadsához és toleranciához fűződő jogokat” – mondja a géphang a hálózat videójában, és megfenyegeti az ISIS-t: az ártatlan belga civilek megöléséért visszavágnak. A cél, hogy ne tudjanak toborozni és ne legyen diszkirmináció Európában. Ezt üzenik mindenkinek:

Hogyha nem is hekkeled meg őket, és ha felemeled a szavad a diszkrimináció ellen a hazádban, többet ártasz nekik, mint a weboldalaik feltörésével.

(Mirror)

Valls: kell a légiutasok nyilvántartása

Manuel Valls francia kormányfő az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatón előhozta kedvenc témáját, hogy el kell fogadni most már a PNR-t, azaz a légiutasok listájának megosztását a hírszerzések között. Szerinte ez megvédené az egyéni szabadságjogokat is, de sok gyanús személyt elfognának. Szerinte mindezeken felül sokkal többet kell költeni a biztonsági rendszerekre. Ugyanis sokan jöttek vissza Szíriából kiképzett katonaként, megveszekedett szalafistaként. Hozzátette megenyhülten:

A fiatal embereknek tiszta fejjel kell élni. A legjobb módja a halál ideológiája elleni harcnak az élet, olyan értékek mentén kell élnünk, mint a tolerancia.

Bombariadó volt a 3-as metróban

Lezárták a 3-as metró Árpád hídi állomását, úgy tudjuk, bombariadó volt. A BKK csak ennyit közölt:

Az M3-as metró az Árpád híd megállón megállás nélkül áthalad hatósági zárás miatt. A Dózsa György út és a Forgách utca között pótlóbusszal utazhattok. Türelmeteket kérjük.

Közzétette: BKK – Budapesti Közlekedési Központ – 2016. március 23.

Alig tettük ki a hírt, máris közölte a közlekedési vízfejcég, hogy újra megáll a metró az Árpád hídnál. A 24.hu úgy tudja, egy gyanús csomagot hagyott valaki a metróban, ezért volt a pánik. A rendőrség ezt közölte:

Megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy 2016. március 23-án a délutáni órákban az Árpád híd 3-as metró állomásán egy elhagyott táskát találtak. A helyszínre érkező Készenléti Rendőrség tűzszerészei a táskát átvizsgálták, melynek során robbanószert, robbanó szerkezetet nem találtak.

Ő a harmadik azonosított áldozat

Két áldozat személyazonossága már kiderült: egy belga joghallgató, Leopold Hecht és a perui Adelma Tapia Ruiz haltak meg a robbantásokban. Most egy harmadik elhunytról derült ki, kicsoda volt: Olivier Delespesse a Maelbeek-állomásnál elkövetett robbantásban halt meg a Vallon-brüsszeli Föderáció bejelentése szerint. (Guardian)

 

Zaventem zárva marad

Aki Brüsszelbe repülne, egyelőre óvatosan foglaljon jegyet, a zaventemi repülőtéren még mindig a helyszínelők az urak, egyelőre nem tudni, mikor nyithat meg a légikikötő. Közben a belga uralkodói pár, Fülöp és Matild is ellátogatott ide leróni kegyeletét és dicsérni a mentésben résztvevőket. Ők hamarosan egy katonai kórházba is elmennek, ahol sérülteket ápolnak az orvosok.

Huszonöten válságos állapotban

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter felkeresett egy, a sérülteket ápoló kórházat, majd elmondta: 25 ember még mindig kritikus állapotban van, sokukat mesterséges kómában tartják. “Arra számítunk, hogy az elhunytak száma még magasabb lesz, lehet az elkövetkező napokban” – nyilatkozott. (BBC)

Juncker három embere sérült meg

Az Európai Bizottság három dolgozója sérült meg a támadásokban – írja a Politico Krisztalina Georgijevára, a bizottság alelnökére hivatkozva. A sérüléseikről vagy megsebesülésük körülményeirő nem szólt. Georgijeva bátorítóan elmondta, kész az EB küzdeni a terror okozta borzasztó, az európaiakat fenyegető feszültség ellen.

Együttérzésből egyes

A belga De Standaard szerint Jiszrael Katz izraeli hírszerzési miniszter burkoltan a belga titkosszolgálatoknak szólt be. Ezt viszont nem sikerült a legegyüttérzőbb módon végrehajtania a kioktatásával:

Ha továbbra is csak csokoládét eszegetnek Belgiumban, nem harcolhatnak a terrorizmus ellen.

MSZP: a kormány nincs felkészülve egy magyarországi terrortámadásra

Az MSZP értékelése szerint Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs szerdai ülése után elismerte, hogy kormánya ma nincs felkészülve egy magyarországi terrortámadásra, de ebből nem következhet az, hogy ismét megpróbálja “átnyomni” a parlamenten az egyszer már megbukott, a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosítást.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke és Harangozó Tamás, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke ezt szerdán arra reagálva közölte, hogy Orbán Viktor az operatív törzs ülése után azt mondta, fenntartják a kettes terrorfokozatot, illetve szólt arról, Magyarországnak technológiai fejlesztéseket kell végrehajtania. A kormányfő elmondta: utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt; ilyen például az alkotmánymódosítás.

A két szocialista politikus az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta: az MSZP a miniszterelnök által bejelentett vagy elrendelt intézkedések mindegyikére már két hónappal ezelőtt javaslatot tett, de azokat a Fidesz lesöpörte az asztalról.

Molnár Zsolt és Harangozó Tamás szerint a kormányfő minden, a kormánya felkészületlenségéből fakadó felelősséget viselnie kell azért, hogy csupán a keddi brüsszeli események után jutott el oda, hogy elfogadja ezeket a javaslatokat.

Hozzátették: alaptörvény-módosítás nyilvánvalóan nem a magyar emberek biztonságát, csupán a Fidesz önző hatalmi érdekeit szolgálja.

Vajon ki a saras az oroszok szerint?

Nagy levegőt véve csinált a BBC egy orosz sajtószemlét is a támadásokról, nagy meglepetés nem volt a cikkekben. A lapok zöme arról cikkezik, hogy a milliónyi menekült beengedésével Európa magára húzta felelőtlenül a bajt. A Rosszijszkaja Gazeta pl. jól átlátta a helyzetet: szerintük a támadások után még többen fordulnak majd Európában a migránsok ellen. A Nezaviszimaja Gazeta szerzője fogalmaz a legtalálóbban:

Egy hidrával van dolgunk: egy fejét levágjuk, egy másik nő a helyébe.

Az Iszlám Állam hét tervét hiúsították meg a britek

Nem változott Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szint, de a stratégiai fontosságú pontokon szigorodott a rendőri ellenőrzés – mondta szerdán a brit belügyminiszter. Theresa May, aki a brüsszeli terrortámadás után hozott intézkedésekről tájékoztatta az alsóház képviselőit, elmondta, hogy továbbra is a második legmagasabb fokozat van érvényben, ami súlyos fenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadásra.

May elmondta azt is, hogy az elmúlt 18 hónapban a rendőrség és a biztonsági szolgálatok hét nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg. Mindegyik terv vagy közvetlenül az Iszlám Államhoz kötődött, vagy annak propagandája inspirálta a támadás kitervelőit. (MTI)

Bombariadós bohócok

Ahogy az lenni szokott merényletek idején, az ország összes, magát viccesnek gondoló bohóca előkerül. Ilyen bohóc volt az is, akinek a bombafenyegetése miatt le kellett zárni egy szegedi teret. Bővebb infók itt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik