Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: 25 sérült válságos állapotban

Szerda estére szinte biztossá vált, kik tehetők felelőssé az előző napi brüsszeli merényletekért, amiknek már 300 sérültje van. Személyes történetek, világpolitika, nyomozás élő közvetítésünkben.
  • Kedden reggel terrortámadást hajtottak végre a brüsszeli repülőtéren és a metróban.
  • Hivatalosan eddig 31 halálos áldozatról lehet tudni, 25 ember válságos állapotban van.
  • A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára, a terrorszervezet újabb támadásokkal fenyegetett.
  • Két magyar is megsérült, egyiküket belső vérzés, másikukat törés miatt műtötték, állapotuk stabil.
  • Magyarországon is fokozott készültség van.
  • Azonosítottak több merénylőt. Egy testvérpár is van köztük.
  • Nekik kulcsszerepük volt a novemberi párizsi terrortámadásban is, ismertek voltak a hatóságok előtt.

Bombareceptet árult el a főügyész

A főügyész azt is elmondta amúgy, hogy pontosan mit leltek a schaerbeeki lakáson: volt ott 15 kiló robbanóanyag, 150 liter aceton, 30 liter oxigéndús víz, detonátorok, egy csavarokkal, szegekkel töltött bőrönd, egyéb anyagok, tároló cuccok.

Ezeket tudjuk a merényletekről a főügyész elmondása alapján

A Guardian összefoglalta, miket mondott el Frederic Van Leeuw belga szövetségi ügyész a merényletekről:

  • az egyik zaventemi robbantásért Ibrahim el-Bakraoui volt a felelős,
  • a másik itteni öngyilkos merényletet egy ismeretlen személy követte el,
  • a Maelbeek metróállomásnál akkor robbantottak, amikor a szerelvény egy része még az állomás vonalában volt. Itt Khalid el-Bakraoui detonált, Ibrahim testvére. Mindketten többszörösen büntetett előéletűek voltak, bár nem ilyen iszlamista hülyeségekért,
  • van egy harmadik gyanúsított is, aki ismeretlen; annyit tudni róla, hogy egy biztonsági kamera felvétele szerint fehér cuccban volt; több lap szerint ő Najim Laachraoui, keresik is hevesen,
  • a támadók a reptérre taxival érkeztek Schaerbeekből,
  • egy schaerbeeki lakás átvizsgálásakor találtak a rendőrök egy laptopot, amin volt egy feljegyzés: eszerint Ibrahim el-Bakraoui sejtette, hogy a rendőrök vadásznak rá, és nem akart egy cellában kikötni,
  • egy embert bevittek Schaerbeekből a rendőrök, kikérdezték, eljárás indult ellene, egy másikat kihallgatás után elengedtek,
  • a támadásokban 31 ember halt meg és 270 megsebesült.

A keresett terrorista testvére egy belga válogatott, világbajnoki ezüstérmes taekwondo-s

Aki kitagadta a saját testvérét, mert az bombákat gyártott, hogy terrorcselekményeket kövessen el vele, állítja a Daily Mail. Najim Laachraoui a harmadik elkövető, akit még mindig keresnek a rendőrök. A marokkói származású család eltávolodott Najimtól. Ezt még akkor mondták el, amikor a párizsi támadások után nyilatkoztak a sajtónak, mert Najimot kapcsolatba hozták a bombakészítéssel.

Testvére, a most 29 éves Mourad a dél-koreai világbajnokságon ezüstérmes lett a taekwondo 54 kg-os csoportjában. Ez volt a harmadik érem, amit a belga válogatottban nyert, előtte volt két ezüstje.

Nem akart börtönben kikötni a terrorista

A belga főügyész megerősítette, hogy a merénylők taxival utaztak a repülőtérre Brüsszel Schaerbeek negyedéből. Átvizsgálták a házat, ahová a terroristák az autót rendelték. Itt egy laptopon megtalálták Ibrahim el-Bakraoui egyik feljegyzését, melyben arról ír, hogy a rendőrök körözik, és nem akar börtönben kikötni.

Őrizetbe vettek egy embert kedden

Az elmúlt éjszaka egy embert bevittek kihallgatásra Schaerbeekből és benn tartották. Egy másik embert is kihallgattak, őt elengedték.

A belga főügyész kitért arra is, hogy Khalid el-Bakraouit gyanúsítják azzal, hogy felrobbantotta magát a Maelbeek metróállomáson.

Laachraoui-nál volt a harmadik pokolgép

Van Leeuv elmondta: Najim Laachraouinál volt a harmadik bomba, amit a repülőtéren robbantottak volna fel, de a pokolgép nem lépett működésbe, a terrorista ezután elmenekült a helyszínről. Ez volt a legnagyobb erejű robbanóeszköz, amit fel akartak robbantani.

Továbbra is 31 halott

A belga főügyész elmondta: 31 halálos áldozata van a merényleteknek, de nőhet ez a szám, mert több sebesült kritikus állapotban van. 260 sebesültje van a terrortámadásnak – tette hozzá.

Belga főügyész: Laachraoui szökésben van

Frederic van Leeuw belga főügyész sajtótájékoztatóján elmondta: az egyik repülőtéri öngyilkos merénylő Ibrahim el-Bakraoui volt. Azt is mondta: a harmadik gyanúsított, Najim Laachraoui továbbra is szökésben van.

Elhalasztották Abdeslam meghallgatását

Elhalasztották Salah Abdeslam szerdára kitűzött brüsszeli bírósági meghallgatását a biztonsági kockázatokra való tekintettel. Így csütörtökön döntenek a terrorista előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról.

Megsérülhettek a metróállomás feletti irodaházak

Lezárták az egyik uniós hivatal épületét, amely afölött a metróállomás fölött található, ahol kedden reggel robbantás történt. Az épület a Közös Agrárpolitika személyzetének ad otthont.

Az utcában összesen három uniós irodaházat ürítettek ki, egyelőre vizsgálják, hogy a robbantás érintette-e az épületek alapját és szerkezetét. (Telegraph)

Gyászmenet lesz Brüsszelben

Szombaton 14 órakor „Nem akarunk félelemben élni” jelmondattal gyászmenetet tartanak Brüsszelben. A spontán szerveződő menet az Atomium melletti parkból indul.

Ingyenes szállást adnak a rászorulóknak

A brüsszeli szállásadók szövetségének szóvivője bejelentette, hogy a brüsszeli hotelek ingyenes elhelyezést biztosítanak a terrortámadások miatt rászorulóknak. Eddig nagyjából száz érintettnek és hozzátartozónak segítettek, ugyanakkor a közelgő húsvéti foglalások miatt bizonytalan a további szállásigények kielégítése. (MTI)

Zárva marad a metróállomás

Hetekig zárva marad a Maelbeek metróállomás, ahol számos áldozatot követelő öngyilkos merényletet követtek el – mondta a brüsszeli polgármester. A közlekedési vállalat még nem fejezte be a keletkezett károk felmérését, valamint a rendőrség is folytatja a robbantás körülményeinek vizsgálatát. (MTI)

Ferenc pápa: imádkozzunk, hogy az elvakult emberek jó útra térjenek

Ferenc pápa arra kérte az embereket, hogy egyöntetűen ítéljék el a brüsszeli robbantásokat, amelyeket kegyetlen gaztetteknek nevezett. Azt is kérte, mindenki imádkozzon, hogy a kegyetlen, fundamentalizmustól elvakított emberek jó útra térjenek.

Az egyházfő azt mondta: összeszorul a szíve, az egész belga nép, valamint az áldozatok hozzátartozói és a sebesültek mellett áll. (MTI)

Csütörtökön is zárva marad a repülőtér

Ezt a Brussels Airport hivatalos internetes oldalán közölték. Hozzátették: amíg zajlik a nyomozati munka, addig nem tudnak bemenni az épületbe és nem tudják felmérni a károkat.

Akik a repülőtéren hagyták, vagy elvesztették csomagjaikat, azoktól azt kérik, jelentkezzenek a légitársaságuknál, vagy ha még nem adták le a check-in pultoknál, akkor töltsék ki a reptér honlapján található űrlapot. Mivel a reptéri dolgozók egyelőre nem tudnak bemenni a terminálra, időbe telik, amíg a megkeresésekre választ tudnak adni.

Akik a brüsszeli repülőtérről repültek volna szerdán vagy csütörtökön, vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságukkal – kérték.

Figyelmeztet a magyar külügy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata a brüsszeli közlekedési nehézségekre figyelmeztette az oda utazó magyar állampolgárokat. Továbbra is azt kérik, hogy csak halaszthatatlan, sürgős esetekben utazzanak Brüsszelbe.

A belga fővárosban kedden bezárták az összes pályaudvart, lezárták a 300 méternél hosszabb alagutakat, így a város autós forgalma jelentősen lelassult. Szerdára a városi busz- és villamosközlekedés, valamint – egyes lezárt, központi fekvésű állomások kivételével – részben a metróközlekedés is újraindult.

A brüsszeli központi repülőtér légi forgalmát leállították, az érkező és az induló járatokat vidéki repterekre, elsősorban Charleroi-ba, Liege-be és Oostende-be irányítják át. A Zaventem repülőtér még napokig zárva tart.

Az egész országra a legmagasabb, 4. fokozatú terrorhelyzetet (közvetlen és azonnali fenyegetettség) jelentették be.

A brüsszeli konzuli hivatal a +32 2 348 1810-es vagy a +32 2 348 1812-es telefonszámon érhető el.

A konzuli szolgálat továbbra is feltétlenül javasolja a városban tartózkodó magyaroknak, hogy tartózkodjanak a tömegesen látogatott, forgalmas és zsúfolt helyszínektől, így a brüsszeli pályaudvaroktól, metróállomásoktól, áruházaktól és turisztikai nevezetességektől.

Kérik továbbá, hogy a Belgiumban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyar állampolgárok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat, valamint kísérjék figyelemmel az eseményeket. Azt is kérik, hogy kövessék a belga hatóságok utasításait, és a belga krízisközpont weboldalán található információkat is kísérjék figyelemmel. (MTI)

Nem Laachraouit fogták el

Nem Najim Laachraoui az a személy, akit elfogtak szerdán délelőtt Anderlechtben – írja a La Libre Belgique. A főügyész 13 órakor tart sajtótájékoztatót.

A polgármester is ott volt

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester is csatlakozott a tőzsde előtt összegyűlt tömeghez. Délben egy perces csenddel emlékeztek a keddi merényletek áldozataira.

Europress
Europress

Ők követték el a brüsszeli mészárlást

Najim Laachraoui

Szerdán letartóztattak a belga hatóságok egy férfit, aki tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi terrortámadás előkészítését.

A 24 éves Najim Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva, illegálisan tért vissza Európába. A gyanúsított egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval vitt Magyarországról Belgiumba. Az autójukat szeptember 9-én az osztrák-magyar határnál ellenőrizték, de később kiderült: hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.

A DNS-vizsgálatok eredménye szerint Laachraoui hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat Belgiumban, amelyet később a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt robbanószerkezetek. A férfi DNS-ét megtalálták abban a Brüsszelben található bérelt lakásban is, ahol a Párizsban használt robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek.

A szeptemberben ellenőrzött autó másik utasa lehetett az a korábban Samir Bouzid néven ismert, 35 éves algériai Mohamed Belkaid, akit kedden lőttek agyon Brüsszel déli, Forest nevű negyedében, egy házkutatásnak indult rendőrségi akcióban. A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui és Belkaid lehettek azoknak az SMS-eknek a címzettjei, amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.

Khalid és Ibrahim el-Bakraoui

Őket már jól ismerték a brüsszeli hatóságok, a közelmúltban pedig az is kiderült, hogy részt vettek a novemberi párizsi merényletek előkészületeiben. Az egyik testvér bérelte azt a lakást Forestben, Brüsszeltől délnyugatra, amelyre múlt kedden csapott le a rendőrség. A lakásban Salah Abdeslam is ott volt, akit a párizsi merényletek kapcsán kerestek. A lakásban fegyvereket és az Iszlám Állam zászlaját is megtalálták.

Szintén az egyik el-Bakraoui fivér bérelt rejtekhelyet Charleroiban, ahonnan a novemberi merényleteket végrehajtó terroristák Párizsba indultak. És ugyancsak egyiküket gyanúsítják azzal, hogy a párizsi merényletekhez fegyvereket és lőszert biztosított.

A hírek szerint Ibrahim el-Bakraoui robbantotta fel az egyik bombát a két reptéren felrobbant közül, Khalid el-Bakraoui pedig a metrós robbantásért volt felelős. A biztonsági kamerák mind a hármukat felvették, ahogy a Zaventim reptéren elhelyezik a poggyászokat, amelyekben a robbanószerek voltak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik