Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: 25 sérült válságos állapotban

Szerda estére szinte biztossá vált, kik tehetők felelőssé az előző napi brüsszeli merényletekért, amiknek már 300 sérültje van. Személyes történetek, világpolitika, nyomozás élő közvetítésünkben.
  • Kedden reggel terrortámadást hajtottak végre a brüsszeli repülőtéren és a metróban.
  • Hivatalosan eddig 31 halálos áldozatról lehet tudni, 25 ember válságos állapotban van.
  • A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára, a terrorszervezet újabb támadásokkal fenyegetett.
  • Két magyar is megsérült, egyiküket belső vérzés, másikukat törés miatt műtötték, állapotuk stabil.
  • Magyarországon is fokozott készültség van.
  • Azonosítottak több merénylőt. Egy testvérpár is van köztük.
  • Nekik kulcsszerepük volt a novemberi párizsi terrortámadásban is, ismertek voltak a hatóságok előtt.

Egy kétgyermekes anya is meghalt a repülőtéren

Az első áldozat, akit megneveztek, egy 37 éves perui nő. Adelma Tapia Ruiz a repülőtéren várakozott belga férjével és négyéves ikerlányaikkal. A férj és a gyerekek túlélték a merényletet, de az egyik kislányt megsebesítette a törmelék. A nő hat éve élt Brüsszelben. (Guardian / AFP)

 

Az FBI is beszáll a nyomozásba

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma további merényletek veszélyére figyelmeztette az Európába utazó amerikai állampolgárokat. „Terroristacsoportok további merényletek elkövetését tervezik a közeli jövőben Európa-szerte, sporteseményeket, turisták által látogatott helyszíneket, éttermeket és a közlekedést célba véve” – áll a közleményben.

Felszólították az amerikai állampolgárokat, hogy legyenek éberek, amikor nyilvános helyeken tartózkodnak vagy tömegközlekedési eszközökön utaznak, kerüljék a zsúfolt helyeket, és különösen óvatosak legyenek vallási ünnepek idején, továbbá a nagyszabású fesztiválokon és eseményeken. Hozzátették: a kiadott figyelmeztetés a június 20-ig terjedő időszakra vonatkozik, tekintettel a Franciaországban június 10-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra.

Az FBI és a New York-i rendőrség küldöttsége egy napon belül Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen a keddi terrortámadást követő nyomozásban, mivel a merényletek sebesültjei között amerikai állampolgárok is vannak. (MTI)

Összehívják a miniszterek tanácsát

Összehívja a miniszterek uniós tanácsát a soros elnökséget betöltő Hollandia. A holland igazságügyi miniszter közölte: Belgium kérésére miniszteri tanácskozást szerveznek a támadás következményeinek megvitatására, előreláthatóan csütörtökön reggel. (MTI)

Spontán megemlékezés Brüsszelben

Több százan gyújtottak gyertyákat a belga fővárosban a kedd reggeli merényletek áldozatainak emlékére.

A tőzsde előtti tér megtelt virágokkal, az aszfaltot krétaüzenetekkel rajzolták tele. Az emberek „Brüsszel, szeretlek”, „Ne aggódjatok”, „Együtt a gyűlölet ellen”, „El a kezekkel az országomtól” feliratú táblákat tartottak fel, francia, holland, angol és arab nyelven vegyesen.

A helyszínre érkezett Charles Michel belga kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

Egy algériai férfi szomorúnak és sokkolónak nevezte, ami történt. Azt mondta: határozottabban kellene fellépni a radikális imámok ellen, akik azt hangoztatják, hogy ártatlan emberek meggyilkolásával be lehet jutni a paradicsomba. (MTI)

Poggyászokba rejtették a pokolgépeket

A keddi merénylet elkövetői taxival érkeztek a repülőtérre – mondta a légikikötőnek otthont adó Zaventem polgármestere sajtótájékoztatóján. A robbanószerkezetek a poggyászaikban voltak, amelyeket csomagszállító kocsikra raktak.

Francis Vermeiren elmondta: két robbanószerkezetet működésbe hoztak, és bár a harmadik gyanúsított is csomagszállítóra rakta a táskáját, ő pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet.

A két robbantó életét vesztette, a harmadik gyanúsítottat azóta is keresi a rendőrség – a fehér ruhás férfi az a lenti képen. (MTI)

belga körözés

Olvasói sztorik