Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: 25 sérült válságos állapotban

Szerda estére szinte biztossá vált, kik tehetők felelőssé az előző napi brüsszeli merényletekért, amiknek már 300 sérültje van. Személyes történetek, világpolitika, nyomozás élő közvetítésünkben.
  • Kedden reggel terrortámadást hajtottak végre a brüsszeli repülőtéren és a metróban.
  • Hivatalosan eddig 31 halálos áldozatról lehet tudni, 25 ember válságos állapotban van.
  • A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára, a terrorszervezet újabb támadásokkal fenyegetett.
  • Két magyar is megsérült, egyiküket belső vérzés, másikukat törés miatt műtötték, állapotuk stabil.
  • Magyarországon is fokozott készültség van.
  • Azonosítottak több merénylőt. Egy testvérpár is van köztük.
  • Nekik kulcsszerepük volt a novemberi párizsi terrortámadásban is, ismertek voltak a hatóságok előtt.

Budapesten keresztül érkezett a szökésben lévő merénylő

Najim Laachraoui a szökésben lévő reptéri merénylő. A 24 éves férfiról nemrég azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, ahol a novemberi párizsi merényletek előkészítésében segédkezett.

A hatóságok szeront Laachraoui 2013-ban ment Szíriába, amikor csatlakozott az Iszlám Államhoz. DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták. (MTI)

A szökésben lévő merénylőt is azonosították

Azonosították a harmadik, még szökésben lévő merénylőt is, aki részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben: a férfi neve Najim Laachraoui a La Derniére Heure című helyi lap szerda reggeli értesülései szerint. (MTI)

Nyakig benne lehettek a párizsi merényletekben a reptéri robbantók

Ahogy arról beszámoltunk, azonosították a brüsszeli repülőtéren elkövetett robbantást végrehajtó terroristákat. Testvérekről, Khalid és Ibrahim el-Bakraoiuról van szó. Őket már jól ismerték a brüsszeli hatóságok, a közelmúltban pedig az is kiderült, hogy részt vettek a novemberi párizsi merényletek előkészületeiben.

A Guardian összefoglalójában azt írja: ez rendkívül jelentős fejlemény. Ha kiderül, hogy a brüsszeli merénylők ugyanannak a sejtnek voltak tagjai, mint a párizsi támadók, az súlyos kérdéseket vet fel a rendőrség és a hírszerzés munkájával kapcsolatban.

Az egyik testvér bérelte azt a lakást Forestben, Brüsszeltől délnyugatra, amelyre múlt kedden csapott le a rendőrség. A lakásban Salah Abdeslam is ott volt, akit a párizsi merényletek kapcsán kerestek. A lakásban fegyvereket és az Iszlám Állam zászlaját is megtalálták.

Szintén az egyik el-Bakraoui fivér bérelt rejtekhelyet Charleroiban, ahonnan a novemberi merényleteket végrehajtó terroristák Párizsba indultak. És ugyancsak egyiküket gyanúsítják azzal, hogy a párizsi merényletekhez fegyvereket és lőszert biztosított.

A párizsi támadásokhoz is közük lehet a brüsszeli merénylőknek

Khalid és Ibrahim el-Bakraoui-ként nevezte meg a belga közmédia azt a két férfit, akik felrobbantották magukat a brüsszeli repülőtéren. A már többször bemutatott körözési felvételen szereplő fekete ruhás férfiakról van szó.

A testvéreket már körözték a terrortámadás előtt is, mert azzal gyanúsítják őket, hogy ingatlanokat béreltek, rejtekhelyként a novemberi párizsi terrortámadás végrehajtói számára. (Guardian)

Testvérek a reptéri robbantók

A belga közmédia szerint a brüsszeli repülőtéren robbantó két öngyilkos merénylő ismert volt a hatóságok előtt, testvérekről van szó. A rendőrök el-Bakraui néven ismerik a fivéreket. (BBC / MTI)

Fenyegetőzik az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam újabb közleményt adott ki, melyben megerősítették, hogy vállalják a felelősséget a brüsszeli terrortámadásért. Emellett azt ígérték, „sötét napok várnak” azokra az országokra, amelyek „felesküdtek az Iszlám Állam ellen”, és azzal fenyegetnek, hogy „ami ezután jön, az rosszabb és keserűbb lesz”. (Guardian)

Újabb fotók a gyanúsítottakról

A belga rendőrség újabb képeket közölt azokról a férfiakról, akiket a repülőtéri merényletek elkövetésével gyanúsítanak. Egyikük, a világos ruhás férfi vélhetően elmenekült a helyszínről, a másik kettő pedig az lehet, akik felrobbantották magukat.

belga körözés

belga körözés

belga körözés

Ban Ki Mun reméli, hogy Európa elkötelezett marad a demokrácia iránt

Az ENSZ-főtitkár reméli, hogy a „gyalázatos támadások” felelőseit mielőbb az igazságszolgáltatás elé állítják. Ban Ki Mun nyilatkozatában közölte: biztos abban, hogy Belgium és Európa elkötelezett marad az emberi jogok, a demokrácia és a békés együttélés iránt, ami igazi és tartós válasz arra a gyűlöletre és erőszakra, amelynek áldozatául estek. (Guardian)

Terrorkészültség Európa-szerte

Az AFP francia hírügynökség infografikát közölt arról, hogy melyik európai országban milyen szintű készültség van. A térképen hazánk is látható, ahol 2-es szintű a készültség (megjegyzik: a magyar skálán az 1-es számít a legmagasabb szintnek). Belgiumban a négyfokozatú skálán a legmagasabb szint van érvényben.

Zárva marad

A robbantások egyik helyszíne, a Maelbeek metróállomás környékét zárva tartják a hatóságok. A közlekedésfelügyelet arra kérte a brüsszelieket, hogy ne menjenek arra.

A brüsszeli repülőtér nem nyit ki szerdán, a metró csökkentett szolgáltatást nyújt. Ugyanakkor az iskolák működnek.

Kimentek játszani, így menekültek meg a gyerekek

Mint arról korábban beszámoltunk, a halálos áldozatok között van egy perui származású kétgyermekes édesanya is. A Guardian azt írja: rokonlátogatásra készültek. Adelma Tapia Ruiz férje és gyermekei úgy menekültek meg, hogy a kislányok kimentek játszani, apjuk pedig utánuk ment. A robbantás után Christopher Delcambe már nem találta meg a feleségét.

Guardian / Facebook
Guardian / Facebook

Belga belügyminiszter: számos házkutatás volt

A belga belügyminiszter a CNN-nek beszélt arról, hogy nagy erőkkel keresik a repülőtéri robbantás egyik gyanúsítottját, akinek képét mi is többször közzétettük. Jan Jambon elmondta: számos házkutatást hajtottak végre kedden, de hozzátette: nagyon veszélyes lenne részleteket közölni, mert azzal támpontot adnának a terroristáknak.

„Bemutattuk a három emberről készült felvételt. Közülük két öngyilkos merénylő meghalt, a harmadik a repülőtéren hagyta a bombát, amely szerencsére nem robbant fel. Ezt az embert keressük” – mondta.

Jambon kijelentette: büszke a rendőrség és a nyomozók profizmusára, de másik oldalról a terroristák is profik, jól képzettek és jól szervezettek. „Ez egy nehéz harc velük szemben, de meggyőződésem, hogy mi fogunk nyerni” – mondta. (Guardian)

Megszólalt a taxis, aki a repülőtérre vitte a terroristákat

A VTM televízió elérte azt a brüsszeli taxisofőrt, aki a három gyanúsítottat kivitte a repülőtérre. Ő vezette el a hatóságokat ahhoz a schaerbeeki házhoz, ahol a feltételezett terroristák beszálltak autójába.

A házban a rendőrök robbanószerkezetet, vegyszereket és Iszlám Állam-zászlót találtak.

A három férfi egy nagy autót kért három személynek és öt csomagnak. Amikor a taxi megérkezett, kiderült, hogy túl kicsi ahhoz, hogy az összes csomag beférjen. A férfiak érezhetően bosszúsak voltak emiatt, az egyik csomagot hátra is hagyták. A sofőr megjegyezte: nem engedték neki, hogy segítsen a csomagok bepakolásában.

Egyes jelentések szerint később a rendőrök megtalálták a hátrahagyott csomagot a schaerbeeki házban.

A taxis elmondta: miután kivitte a férfiakat a repülőtérre és hallott a robbantásokról, felmerült benne, hogy kapcsolat lehet a férfiak és a merénylet között, és önként jelentkezett a rendőrségen. (Guardian)

belga körözés

Akit mindig utolér a terror

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nevű mormon vallási közösség amerikai misszionáriusai is a repülőtéri robbantás súlyos sebesültjei között vannak. Közülük a 19 éves Mason Wellsnek hátborzongató az „előélete” – ez már a sokadik terrortámadás, ahol ott volt.

Három éve a bostoni maratonra kísérte el édesanyját. A sporteseményen a Carnajev-testvérek robbantottak kuktából eszkábált pokolgépet, három ember halálát okozva. A fiú novemberben Párizsban volt, amikor 130 ember halálát okozták a merénylők.

Mason Wells a kezén, lábain és arcán szenvedett égési sérüléseket.

A belgiumi imámok is felszólaltak a merénylet ellen

A belgiumi muzulmán közösségek vezetői egyöntetűen elítélték a keddi merényletet. A Belgiumi Imámok Szövetsége bűnös cselekedetnek nevezte a terrortámadást, és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjai felé. Közölték: nem szabad azok csapdájába esni, akik tönkre akarják tenni a toleranciát és együttérzést. (Guardian)

Gyanús férfiakat fogtak a német rendőrök még a robbantások előtt

A német rendőrség kedd éjjel bejelentette: korábban – hírszerzési értesülések alapján – az osztrák határ közelében feltartóztattak egy belga rendszámú autót, amelyben három koszovói férfi utazott. Őket még a kedd reggeli robbantások előtt őrizetbe vették és vizsgálatot indítottak, hogy részt vettek-e merénylet előkészületében.A német rendőrség szóvivője azt mondta: eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy közük lenne a brüsszeli terrortámadáshoz, de nem zárható ki. (Guardian)

Utaskísérő a sárga ruhás, sebesült nő

Emblematikussá vált egy szakadt sárga ruhás, megsebesült nő fényképe, többek közt a Guardian is ezt a képet tette szerdai címlapjára.

Kiderült: a fotón szereplő nő az indiai Jet Airways légitársaság utaskísérője. A társaság közölte: két munkatársuk sérült meg a robbantásokban, őket kórházban ápolják.

Gul Panag indiai színésznő, akinek férje a Jet Airways pilótája, a Twitteren azt írta: szomorú, hogy a média és az internetezők annyira érzéketlenek, hogy közzétették a sérült nő fotóját.

A képet egyébként a grúz közmédia brüsszeli tudósítója készítette.

Olvasói sztorik