Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: 25 sérült válságos állapotban

Szerda estére szinte biztossá vált, kik tehetők felelőssé az előző napi brüsszeli merényletekért, amiknek már 300 sérültje van. Személyes történetek, világpolitika, nyomozás élő közvetítésünkben.
  • Kedden reggel terrortámadást hajtottak végre a brüsszeli repülőtéren és a metróban.
  • Hivatalosan eddig 31 halálos áldozatról lehet tudni, 25 ember válságos állapotban van.
  • A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára, a terrorszervezet újabb támadásokkal fenyegetett.
  • Két magyar is megsérült, egyiküket belső vérzés, másikukat törés miatt műtötték, állapotuk stabil.
  • Magyarországon is fokozott készültség van.
  • Azonosítottak több merénylőt. Egy testvérpár is van köztük.
  • Nekik kulcsszerepük volt a novemberi párizsi terrortámadásban is, ismertek voltak a hatóságok előtt.

Ha Szíriát bukja az ISIS, Európa az új frontvonal

Ahogy gyengül az Iszlám Állam Szíriában és Irakban, úgy erősödik Európában, és helyezi át ide a frontot – írta meg Daniel Byman, a Brookings Intézet elemzője a New York Timesba. Byman szerint a Közel-Keletről hazatérő, háborút megjárt harcosok jelentik a fő veszélyt, akiknek az adott európai otthonukban is vannak kapcsolataik, így önfenntartóvá teszik az erőszak körét.

“Barátok toboroznak barátokat a dicsőség és Isten ígéretével” – fogalmaz Byman. Szerinte Európában hiányzik a bizalom a muszlim közösségek és a többségi társadalom között. Az Egyesült Államokban azért ritkák a nagy iszlamista merényletek, mert a muszlim közösségek egyből jelentik a rendőrségnek a gyanús tagjaikat. Európában ennek a dolognak a szélsőjobb előretörése se segít. Fonák módon így előbb fogják az ISIS-t a nyugati országok Szíriában és Irakban megtörni, mint Európában.

Laachraoui is járhatott Budapesten

Az már lerágott csont lassan, hogy a francia merényletekkel gyanúsított, múlt héten Brüsszelben elfogott Salah Abdeslam Budapesten is megfordult. Az viszont új, hogy a Financial Times szerint a mostani merényletekkel meggyanúsított Najim Laachraoui is a kocsijában ült, amikot az osztrák határon hamis papírokkal átcsúsztak.

A lap szerint egy profi terrorsejtnek voltak a tagjai, amit a párizsi támadásokkal sem sikerült teljesen lefejezni. Manuel Valls francia kormányfő harmincfősre saccolta a sejtet, de többen is lehetnek. Laachraoui lehetett a bombagyárosuk, ezért az ő feláldozása gyaníthatóan azt jelenti, hogy tényleg kipurcant a csoport.

Terek, ha emlékhellyé alakulnak

Sok embert a párizsi Place de la République-re emlékeztet a brüsszeli Place de la Bourse jelenleg. A két város két fontos terén két brutális terrortámadás után két spontán emlékhely alakult ki, ahol ezrek gyűltek össze esténként gyertyát gyújtani.

Flowers and candles are pictured as people gather at a makeshift memorial on the Place de la Bourse (Beursplein) in Brussels on March 23, 2016, a day after a triple bomb attack, which responsibility was claimed by the Islamic State group, left 31 dead and hundreds injured in the Belgian capital. World leaders united in condemning the carnage in Brussels and vowed to combat terrorism, after Islamic State bombers killed 31 people in a strike at the symbolic heart of the EU. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / AFP / KENZO TRIBOUILLARD
AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD / AFP / KENZO TRIBOUILLARD

Ez a párizsi tér képe hónapokkal ezelőttről:

Clinton: most kell összefogni Európával

Most rajtunk a sor, hogy segítsünk Európának – jelentette ki Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltségének egyik pályázója Kaliforniában. A volt külügyminiszter kampánykörútja során szerdán Palo Altóban mondott beszédet, amiben főleg külpolitikáról, és a brüsszeli robbantások miatt a terrorizmus elleni összefogásról beszélt, valamint arról, hogy Amerikának össze kell fognia Európával.

Clinton elmondta, “érthető, hogy az amerikaiak itthon is aggódnak, a terrorizmus ugyanis nem ismer határokat. A fenyegetés valós, sürgősen kell cselekedni, és össze kell fognunk. Most rajtunk a sor, hogy segítsünk Európának” – fogalmazott a volt külügyminiszter, aki szinte biztosan a demokraták elnökjelöltje lesz a novemberi elnökválasztáson. A politikus élesen bírálta republikánus vetélytársait a brüsszeli robbantások után tett nyilatkozataikért. (MTI)

Ezek háborús sérülések

Új adatokat hozott nyilvánosságra a belga egészségügyi minisztérium a keddi brüsszeli terrortámadások áldozatairól. Változatlanul 31 a halottak száma, 300-an sebesültek meg, a felüket még kórházban ápolják.

61-en vannak még az intenzív osztályon, a sérültek 40 nemzet gyermekei. Négy sérültnek még nem tudják a személyazonosságát, ők kómában vagy altatásban vannak. Sokan háborús sérüléseket szenvedtek a srapnelektől, de sok a súlyosan égett ember is.

Szerdán sok sérültet hazaengedtek, zömük átmeneti halláskárosodást szenvedett a detonációtól. A bent maradó sérülteken kilenc tartomány kórházai osztoznak.

Még azt is közölték, hogy a támadások után 2200 olyan ember rekedt Brüsszelben, aki elutazott volna, az ő számuk mára 800-ra csökkent. Őket vészhelyzeti menedékhelyeken helyezték el.

(BBC, Guardian)

Tuti Laachraoui robbantott Zaventemben

Most már szinte biztos, hogy Najim Laachraoui volt a második öngyilkos merénylő a Zaventem repülőtéren. Korábban a rendőrség még csak azt közölte, hogy a múlt héten elfogott Salah Abdeslam ügyében körözik őt, de belga és francia lapok azt írják, ő robbantott az egyik helyszínen kedden.

Frissítés: a rendőrség is megerősítette az értesülést.

Nem tudta megkülönböztetni a vérző fejű embereket

Normális napnak indult ez is, és kb. 50 ember ült a metrókocsiban, amikor egy nő megkérdezte Joaquin Romerót a Maelbeek állomásnál, hogy hol van az Arts-Loi. Épp válaszolni akart, amikor kitört a káosz. Egy fehér fényt látott, majd füsöt, és mindenki kiabált. “Egy megelevenedett rémálom volt, mint egy moziban” – emlékezett vissza a férfi, aki szerint még az idő is lelassult. Romero az első ajtónál állt, annak a maradványain keresztül jutott ki az alagútba.

Elérte az állomást, de alig hallott valami, a detonációtól csengett a füle. Egy lépcsőn kezdett felmászni a többiekkel és nem is foglalkozott vele, hogy megsérült-e, a lényeg az volt, hogy mentse az irháját. “Ekkor megérintettem a nyakam és volt ott valami éles érzés. Akkor vettem észre, hogy egy üvegdarab fúródott bele” – mondta Romero.

Végül kijutott a szabadba és egy rendőrhöz rohant, hogy tegyen valamit, de a rendőr köpni-nyelni sem tudott. Nem csoda, egymás után támolyogtak ki a vérző fejű emberek, Romero azt sem tudta, férfiak-e vagy nők, annyira megsérültek. Végül talált egy patikust, aki ellátta a könnyű sérülését, majd felhívta a nejét és a családját, hogy jól van. Azóta több nyugtatót is be kellett szednie és pszichológushoz is fordul majd várhatóan. (Guardian)

Látta a szomszéd a fegyvert cipelő terroristákat

Azt írja az AP hírügynökség, hogy az El-Bakraoui testvérek egyik szomszédja látta a két férfit súlyos táskákat cipelni a támadások reggelén. A 36 éves Erdine nevű férfi épp a gyerekét kísérte iskolába, amikor tanúja volt, ahogy egy taxiba pakolják a szajrét. Érdekesség, hogy pont egy taxisofőr adta meg a schaerbeeki címet a rendőröknek a támadás után. Egy másik szomszédjuk azt mondta, sohase hallott semmi gyanúsat, meg is lepődött, amikor a rendőrök betörtek a lakásba.

Túltolták az oroszok, nem volt lövöldözés, csak pánik

Az előző hír fele bizonyult igaznak: a USA Today azt írja, egy magányosan hagyott csomag miatt kezdték evakuálni az amerikai Atlanta repülőterét, amitől viszont hamar éktelen pánik tört ki. Ekkor terjedt el a pletyka, hogy lövöldözés is zajlik a légikikötő területén, ezt vette át biztos hírként az orosz Russia Today. Íme egy videó a szaladó utasokról.

Egyébként sok amerikai reptérhez hasonlóan Atlantában is megnövelték a biztonsági intézkedéseket a belgiumi merényletek után. A csomagot vizsgálják a hatóságok. Egyébként kedden a denveri repülőtéren volt hasonló pánik.

Szép dolog az adatvédelem, de első a biztonság

Továbbra sincsenek arra utaló jelek, hogy a keddi brüsszeli merényleteknek bármilyen német vonatkozásai lennének – mondta a német belügyminisztérium szóvivője. Johannes Dimroth a szerint a német biztonsági szervek szorosan együttműködnek belga és más uniós partnerekkel, és egyelőre nem fedeztek fel semmilyen Németországba vezető szálat. Ez azonban csak a nyomozás “köztes mérlege”, és a Belgiumból érkező hírfolyam “dinamikus alakulása” is azt jelzi, hogy változhat a helyzet.

A szóvivő elmondta, hogy a német hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket, így megerősítették a repülőterek, pályaudvarok és a “kritikus infrastruktúra” egyéb elemeinek védelmét, és megerősítették a Benelux-államokkal közös határszakaszokat. A hatóságok mintegy 800 külföldi harcosról vagy “terrorturistáról” tudnak, akik Németországból távoztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak egy terrorszervezethez. Nagyjából harmaduk már visszatért. Őket fokozott ellenőrzés alatt tartják, mint ahogy azt a további 450 embert is, akiket a közbiztonságra veszélyes iszlamistaként tartanak számon.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a keddi támadások óta adott nyilatkozataiban kiemelte, hogy a fenyegetettség továbbra is nagy Németországban, és nem lehet kizárni, hogy merényletek történnek. Kifejtette, hogy az EU-ban javítani kell a tagállami biztonsági szolgálatok közötti adatcserén, össze kell kapcsolni a különböző hatóságok adatbázisait nemzeti és államközi szinten, és ki kell alakítani egy közös schengeni nyilvántartási rendszert, amivel nyomon lehet követni, hogy ki utazik be a belső határellenőrzés nélküli övezetbe és ki távozik. A személyes adatok védelme “szép dolog, de válságos időkben a biztonságnak van elsőbbsége” – mondta a belügyminiszter.

A külügyminisztériumban felállított válságstáb szerdán közölte, hogy a merényletek sérültjei között német állampolgárok is vannak, köztük legalább egy súlyos sérült, és nem lehet kizárni, hogy a halálos áldozatok között is vannak németek. (MTI)

Az egyik robbantót üldözték a robbantás előtt

Már a támadások előtt megpróbálták elfogni a belga hatóságok a merénylő testvérpárt, Khalid és Brahim El-Bakraouit a Local francia kiadása szerint. A rendőrség teóriája az, hogy a tavaly novemberi párizsi támadások vezéralakjának, Abdelhamid Abaaoudnak Khalid El-Bakraoui bérelte a párizsi lakását.

A cikk szerint a férfi egy büntetett előéletű, 27 éves autótolvaj, a testvére pedig egy rabláskor a rendőrökre lőtt, majd kilenc éves börtönt kapott, ahonnan 2010-ben szabadult. Nemrég a rendőrök átvizsgáltak egy charleroi-i lakást, hátha a fivérek nyomára lelnek, de ott csak kikapcsolt áramot és elzárt vizet, na meg egy tök üres lakást találtak. (BBC)

Pénteken Brüsszelbe jön az amerikai külügyminiszter

John Kerry amerikai külügyminiszter jelenleg az orosz fővárosban, Moszkvában tartózkodik, hogy megtárgyalja az aktuális ukrán és szír ügyeket az orosz vezetéssel (még amiatt indult útnak, hogy az oroszok múlt szerdán bejelentették, erőik zömét kivonják Szíriából). Élő közvetítésünk szempontjából azonban az a híréték, hogy Kerry pénteken Moszkvából Brüsszelbe röpül, majd belga és uniós vezetőkkel tárgyal. (Guardian)

Debrecen is maximális biztonságban

Gépfegyveres rendőrök ellenőrzik az autókat a debreceni repülőtérhez vezető úton. A brüsszeli események miatt még magasabb lett a készültségi fokozat a repülőtéren (MTI).

Debrecen, 2016. március 23. Gépfegyveres rendõrök ellenõrzik a jármûveket a debreceni nemzetközi repülõtérhez vezetõ úton 2016. március 23-án. A brüsszeli események miatt még magasabb lett a készültségi fokozat a debreceni nemzetközi repülõtéren. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2016. március 23. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Obama elnöksége alatt legyőzné az ISIS-t

Barack Obama amerikai elnök Kuba után épp Argentínában jár, el is kezdett beszélni az Iszlám Államról és a terrorizmusról. Kormánya fő célja az ISIS elpusztítása, de nem olyan kontraproduktív módszerekkel, mint a szőnyegbombázás, mert az csak az Iszlám Államhoz fordítja az embereket.

Arról is beszélt, hogy rossznak tartja, hogy Amerikában diszkriminálják a muszlim közösségeket. Részben azért, mert maga az Iszlám Állam is támadja azokat a muzulmánokat, akik szerintük nem úgy gyakorolják a hitüket, ahogy ők azt előírnák.

Megmérgezik a fiatalemberek elméjét mindenhol. Nemcsak Európában, hanem az USA-ban és kétségtelenül Argentínában is emberek nézik ezeket a weboldalakat. Szóval nincs most fontosabb elem a napirenden, mint utánuk menni és legyőzni őket.

(BBC)

Nem fél a pápa, nem fél az olaszság

Olaszországot nem fenyegeti kiemelt terrorveszély, de hatóságai minden szükséges intézkedést megtettek a brüsszeli merényletek után – mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerdán. Renzi az olasz parlamenti pártok vezetőivel egyeztetett a robbantásokat követően megerősített nemzetbiztonsági intézkedésekről.

A miniszterelnök elmondta, hogy a hatóságok nem tudnak Olaszországot fenyegető konkrét terrorveszélyről. Ennek ellenére megerősítették az olasz repülőterek, pályaudvarok, metróállomások védelmét, ahol az eddiginél is több fegyveres katonát és rendőrt látni. Renzi kijelentette, a biztonságra költött forrásokon túl a terrorizmus legyőzéséért “hatalmas kulturális befektetésre van szükség az európai városok peremkerületeinek társadalmi felzárkóztatására”.

Ferenc pápa laza

A Corriere della Sera olasz napilap szerint “páncélozott” az idei római húsvét: az olasz fegyveres erők és csendőrség páncélos járművei készenlétben sorakoznak a Colosseum körüli utcákban. A Szent Péter térre vezető sugárút több pontján is ellenőrzik a hívőket és turistákat, akik a térre is csak fémdetektoros ellenőrzés után tudnak bejutni. A fémdetektorok a Szent Péter teret övező oszlopcsarnokban állnak.

Olasz sajtóinformációk szerint felmerült, hogy a római és milánói metróállomások utasait fémdetektorral ellenőrizzék. A római Leonardo Da Vinci repülőtéren pedig azt tervezik, hogy az utasokat és poggyászaikat már a repülőtérre történő belépés előtt ellenőrzik. A La Repubblica úgy tudja, az olasz belügyminisztérium kizárja, hogy “terrorcsoportok” készülnének merényletre, inkább “magányos farkasok” akcióitól tart.

Az újság arról értesült, hogy a belügy dzsihadista csoportokhoz köthető, rejtett internetes honlapokat talált, amiken Ferenc pápát keresztes harcosként ábrázolták. A Vatikán szerint azonban Ferenc egyetlen húsvéti programját sem mondja le vagy módosítja. Az egyházfő szokása szerint golyóálló mellényt sem visel a tömegeseményeken. A tavaszi szünet kezdetével Rómát ellepték a turisták: a Colosseumnál és a Szent Péter térnél szerdán mozdulni nem lehetett az olasz és külföldi látogatóktól. Ezek lesznek a római húsvét főbb helyszínei is. (MTI)

A törökök már júniusban elcsípték az egyik merénylőt

Recep Tayyip Erdogan török államfő bejelentette csütörtökön, hogy az egyik brüsszeli merénylőt már tavaly júniusban elfogták a török hatóságok és holland kérésre kiadták Amszterdamnak. Erről a belgákat is értesítették júliusban, de azok “ignorálták” Törökország figyelmeztetését, hogy az elfogott férfi militáns hajlamokat mutat. (Guardian)

Frissítés: a török elnökség megerősítette, Brahim El-Bakraouit fogták el tavaly.

Holnap gyásznapot tart Románia is

Nemzeti gyásznapot hirdetettek Romániában csütörtökre a brüsszeli terrortámadások áldozatainak emlékére, a belgákkal való szolidaritás jeleként, erről szerdai ülésén fogadott el határozatot a kormány. Az ország közintézményein félárbocra eresztik a lobogókat, a rádió- és tévécsatornákat és kulturális intézményeket pedig a kormány arra kéri, hogy műsorukat igazítsák a gyásznapról szóló döntéshez. “Ezzel Európa fővárosának lakói számára akarjuk tiszteletünket és szolidaritásunkat kifejezni” – mondta Dan Suciu kormányszóvivő.

A keddi támadásokban nem haltak meg román állampolgárok, ám kedd estére kiderült, hogy a sebesültek között négy román is van. Egyiküket már kedden kiengedték a kórházból. A román csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, “elővigyázatos” szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást. (MTI)

Olvasói sztorik