Élő Nagyvilág

Brüsszeli robbantás: 25 sérült válságos állapotban

Szerda estére szinte biztossá vált, kik tehetők felelőssé az előző napi brüsszeli merényletekért, amiknek már 300 sérültje van. Személyes történetek, világpolitika, nyomozás élő közvetítésünkben.
  • Kedden reggel terrortámadást hajtottak végre a brüsszeli repülőtéren és a metróban.
  • Hivatalosan eddig 31 halálos áldozatról lehet tudni, 25 ember válságos állapotban van.
  • A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára, a terrorszervezet újabb támadásokkal fenyegetett.
  • Két magyar is megsérült, egyiküket belső vérzés, másikukat törés miatt műtötték, állapotuk stabil.
  • Magyarországon is fokozott készültség van.
  • Azonosítottak több merénylőt. Egy testvérpár is van köztük.
  • Nekik kulcsszerepük volt a novemberi párizsi terrortámadásban is, ismertek voltak a hatóságok előtt.

Magasabb készültség a debreceni repülőtéren

A debreceni nemzetközi repülőtéren is magasabb lett a készültségi fokozat a brüsszeli események miatt. Az utasok átvizsgálása hosszabb időt vehet igénybe, az utasokat arra kérik, hogy járatuk indulása előtt legalább 2-3 órával korábban érkezzenek meg, és poggyászaikat ne hagyják őrizetlenül.

A Wizzair járatai továbbra is menetrend szerint közlekednek Debrecen és a menetrendben szereplő összes úti cél között – közölték.

Megállt az élet Brüsszelben

Egy perc csenddel emlékeztek a keddi merényletek áldozataira Belgium-szerte.

belgiumi megemlékezés

 

A megemlékezés tapssal ért véget a tőzsde előtti téren, többen azt kiabálták: “éljen Belgium”.

 

 

Cáfolta Trump állításait a londoni rendőri vezető

Donald Trump amerikai milliárdos, republikánus elnökjelölt-aspiráns, aki úgy gondolja magáról, hogy ehhez is ért, egy interjúban arról beszélt, hogy szerinte a brit muszlim közösségek összezárnak, és nem jelentik a szélsőségesek tevékenységét a rendőrségnek.

A londoni rendőrség egyik vezetője a BBC-nek azt mondta: Trump kijelentései nem felelnek meg a valóságnak, csak arra jók, hogy gyűlöletet szítsanak. „A legrosszabb dolog, amit tehetünk, hogy démonizálunk egy közösséget. A gyűlöletkeltéssel teljes mértékben a terroristák kezére játszunk” – jelentette ki Neil Basu. (AP)

Pizzériában találták meg

Több forrásból is megerősítették Najim Laachraoui letartóztatását. Michael Sephilha flamand újságíró a Twitteren azt írta, a terroristát egy anderlechti pizzériánál vették őrizetbe. (Guardian)

Merkel: az erőnk az egységben van

A brüsszeli gyilkosok terroristák, akik nincsenek tekintettel az emberi értékekre – mondta Angela Merkel. A német kancellár szerint a merénylők ellenségei mindazon értékeknek, amelyeken a mai Európa alapul, és amelyben az Európai Unió tagjai hisznek – a szabadság, a demokrácia és a magabiztos polgárok békés egymás mellett élése.

„Az erőnk az egységünkben van, így lehetnek szabad társadalmaink erősebbek a terrorizmusnál” – közölte Merkel. (BBC)

A metróban robbanthatott az egyik el-Bakraoui fivér

A belga közmédia legfrissebb jelentése szerint az el-Bakraoui testvérpár egyik fele mégsem a repülőtéren robbantotta fel magát, ahogy korábban feltételezték, hanem a Maelbeek metróállomáson. Ez esetben kérdéses, ki a reptéri kamerafelvételen látott harmadik személy.

Újabb információk a reptéren megfordult autókról

A La Derniére Heure című lap azt írja: a belga rendőrség azonosította azt a két autót, amelyek a merénylőket szállító taxival együtt érkeztek a repülőtérre.

Ahogy arról beszámoltunk, közvetlenül a robbantás előtt egy Renault Clio és egy fekete Audi S4 is a repülőtér parkolójába érkezett. A friss beszámolók szerint ezekben három vagy négy ember ülhetett, akik ki sem szálltak, hanem érkezésük után nem sokkal visszaindultak a városba.

Rendőrségi források szerint mindkét autó egy 22 éves, török származású limburgi fiatalember tulajdonában van, aki már egy éve a hatóságok látókörében van terrorista csoportban való részvétel gyanújával. A férfi az elmúlt évben Szaúd-Arábiában járt.

A két autót azonosították korábban a német-belga, a belga-luxemburgi és a belga-francia határokon is.

A lap arról is beszámolt, hogy a belga köztisztasági vállalat egy laptopot talált egy kukában. A hatóságok azt remélik, hogy értékes dokumentumokat vagy az Iszlám Állam terrorszervezettel folytatott levelezést találnak rajta.

A terroristák hősöket teremtenek

Hősként ünneplik a brüsszeli repülőtér egyik alkalmazottját, aki segített biztonságba helyezni a sebesülteket. A robbantások után Alphonse Lyoura, akinek az utasok csomagjainak ellenőrése volt a feladata, nem menekült el a helyszínről.

Lyoura az AFP-nek azt mondta: látott sérülteket, akiknek teljesen szétzúzta a lábait a robbantás, vagy más borzasztó sebesüléseket szenvedtek. „Hat vagy hét embernek segítettem. Kihoztunk olyan embereket is, akik nem mozdultak. Hatalmas volt a pánik” – mondta, hozzátéve, hogy sokan elvesztették végtagjaikat.

„A terroristák hősöket teremtenek. A hős nem foglalkozik a vallásoddal, a hős egyszerűen jó ember” – írta egy twitterező.

 

Három autóval érkezhettek a merénylők a reptérre

A belga rendőrség szerint a három merénylő három külön autóval érkezett a repülőtérre, egy taxival, egy Renault Clióval és egy fekete Audi S4-essel.

Szemtanúk szerint rögtön a robbantás után elhajtottak az Audival, melyben három vagy négy ember ült. Az autó rendszámát levették.

Az Audit egy 22 éves, török származású személyhez kötik, aki tavaly április óta szerepel a biztonsági szolgálatok által megfigyelt személyek listáján, miután több más személlyel együtt Szaúd-Arábiába utazott.

Egyes feltételezések szerint az Audiban azok a személyek ültek, akik ezután a metróban történt robbantást végrehajtották. (Telegraph)

Hamis papírokkal engedték át a magyar-osztrák határon a szökevény merénylőt

Korábban arról írtunk, hogy a brüsszeli reptéri robbantás miatt keresett, szökésben lévő Najim Laachraoui egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval vitt a budapesti Keleti pályaudvartól Belgiumba. Az autójukat szeptember 9-én ellenőrizték is a magyar-osztrák határnál, de hamis dokumentumok felmutatásával továbbengedték őket. Cikkünket itt olvashatják.

A francia miniszterelnök szerint szigorításra van szükség

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint sürgősen meg kell erősíteni az Európai Unió külső határainak védelmét. A kormányfő azt mondta: fokozott éberségre van szükség, hogy megakadályozzák, hogy hamis útlevelekkel érkezzenek emberek Európába. Emlékeztetett, hogy az Iszlám Állam nagy számban lopott útleveleket a Szíriában elfoglalt területeken. (BBC)

Kétségbeesetten keres barátnője egy Brüsszelben eltűnt brit férfit

Családja keres egy brit férfit, akiről azóta nem tudnak semmit, hogy kedden reggel munkába indult Brüsszelben. A férfi a metrón lehetett, amikor a terroristák robbantottak Maelbeek állomásnál.

david dixon

David Dixon barátnője kedden az egész napját azzal töltötte, hogy kórházról kórházra járt Brüsszelben a férfit keresve – mondta a nő testvére. „Érthető módon nagyon, nagyon ideges, a várakozás szívszorító és rendkívül aggasztó” – tette hozzá Marie Sutcliffe.

A keresést az is megnehezíti, hogy a támadások óta túlterheltek a brüsszeli kommunikációs hálózatok. Telefonon is próbálták keresni az eltűnt férfit, de a mobilok működésében fennakadások vannak. (Guardian)

Olvasói sztorik