Nagyvilág

Felfüggesztheti az unió a magyar szavazati jogot?

Olasz lapértesülés szerint ezt a lehetőséget is vizsgálja az Európai Parlament, mert Brüsszelt aggasztja az „új Magyarország”.

A Magyarországgal foglalkozó összeállítás a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera címoldalán kapott helyet.

A cikkben utalnak az LMP múlt pénteki, parlament előtti akciójára, az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton Orbán Viktornak címzett figyelmeztetésére, és idézik Gurmai Zita MSZP-s EP-képviselőt, aki úgy fogalmazott: „Ezzel a vezetéssel ma Magyarországot nem fogadnák be az Európai Unióba, mivel nem tesz eleget többé a koppenhágai kritériumoknak.”

A Corriere ugyanakkor megjegyzi, hogy „Budapest önkényuralmi sodródása… az utóbbi 8-10 év általános mélaságából is ered. Nem csak Görögországnak, Gyurcsány szocialista kormányának is megengedtetett például, hogy a költségvetéssel játsszon”. Majd a brüsszeli tudósítóra hivatkozva azt írják: „Az Európai Parlamentben elkezdték vizsgálni a Lisszaboni Szerződés hetedik cikke által előírt eljárást: el annak a szavazati jogával, aki nem tartja tiszteletben az unió alapvető jogait”.

„Orbán az unió legzsarnokibb vezetője”

A vezető konzervatív brit napilap, a The Times publicistája is foglalkozott a magyarországi helyzettel. Victor Sebestyen író-publicista úgy fogalmazott: Orbán Viktor a szovjet típusú kommunizmus alkonyának éveiben a közép-európai ellenzéki modellje volt, félelmetesen okos, aki ugyanolyan könnyedén beszélt John Locke filozófiájáról, mint a rockzenéről.

A „demokraták kedvence” azonban húsz évvel később „az EU legzsarnokibb vezetőjévé alakult át”. Egypárti állammá akarja visszaalakítani Magyarországot, ahol az ő pártja van hatalmon. Victor Sebestyen szerint „Orbán Magyarországa a maga módján ugyanakkora próba elé állítja az EU-t, mint Görögország”.

Az európai vezetőknek van lehetőségük szankciókra. Máris reális kilátás van arra, hogy nem lesz újabb pénzügyi segítség az EU és az IMF részéről, és tekintettel a GDP 80 százaléka feletti adósságállományra, felsejlik a csőd lehetősége – írja a The Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik