Belföld

Íme az Orbánnak írt Clinton-levél

"Aggodalmaink jelentősek és megalapozottak" - írja az Egyesült Államok külügyminisztere a magyar kormányfőnek.

A Népszabadság című napilap teljes terjedelmében közzétette Hillary Clinton levelét, melyet az Egyesült Államok külügyminisztere Orbán Viktornak címzett.

A levél bevezetőjében méltatják a 20 éves kapcsolatot, és Clinton fölidézi júniusi budapesti találkozójukat, melyen állítása szerint Orbán “elkötelezettségét fejezte ki amellett, hogy Magyarország hű marad demokratikus hagyományaihoz és a személyes szabadságjogok védelméhez.”


Fotó: Neményi Márton

Clinton ezt követően rámutat: “Kounalakis nagykövet és mások a Külügyminisztériumban azóta is aggodalmukat fejezték ki, mindig a barátság szellemében, és bízva abban, hogy barátaink a magyar kormányban komolyan fogják venni építő jellegű megjegyzéseinket. Aggodalmaink jelentősek és megalapozottak. A sarkalatos törvények szövegének alapos vizsgálatára épülnek, valamint nemzetközi, nagy tiszteletnek örvendő civilszervezetek elemzésén alapulnak” – írja levelében az Egyesült Államok külügyminisztere.

A január elsején hatályba lépő új alkotmánnyal kapcsolatban Hillary Clinton – még karácsony előtt íródott levelében – így fogalmaz: “Sajnálom, hogy a párbeszéd a magyar és az amerikai kormány között, a kormányunk és a fent említett más konstruktív csoportok építő jellegű észrevételei nem vezettek a törvények alapos újragondolásához.”

A külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a bírói függetlenség dolgában is. Szerinte az új szabályozás “a bírói függetlenséget őrző nagyon fontos fékeket és ellensúlyokat iktat ki a rendszerből”.

“Az Egyesült Államok kormányát az is mélységesen aggasztja, hogy nem változtattak az egyházügyi törvényen” – áll a levélben – mert az “indokolatlanul átpolitizálja az alapvető emberi jogokat övező döntéseket”.

A Médiatörvénnyel kapcsolatban is aggodalmát fejezi ki Hillary Clinton. Szakértőkre hivatkozva azt állítja, hogy “a törvény túlságosan sok hatalmat koncentrál egy politikai alapon kinevezett Médiatanács kezében”. Ezen túlmenően az Egyesült Államok külügyminisztere – bár nem nevezi néven – egyértelműen a Klubrádióra utalva írja levelében Orbánnak: “Az, hogy nem újították meg egy népszerű beszélgetős rádiócsatorna engedélyét, komoly aggályokat vet fel azzal a kötelezettségvállalással kapcsolatban, hogy biztosítják a média sokszínűségét.”

Az Egyesült Államok külügyminisztere a levelének végén nyomatékosan fölszólítja a magyar kormányfőt: “Úgy vezesse át Magyarországot a fontos reformokat eredményező törvények általi változásokon, hogy közben megőrzik az egyéni szabadságjogokat és a szükséges fékek és ellensúlyok rendszerét.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik