Nagyvilág

Tízméteres cunami Japánban: döbbenetes felvételek

Heves, a Richter-skála szerint 8,9-es erősségű földrengés és tízméteres szökőár pusztított pénteken Japán északkeleti partvidékén. Rengeteg halottra számítanak, magyar áldozatokról nem tudni.

A Japán Meteorológiai Ügynökség szerint a hatalmas földrengés által kiváltott szökőár több tucat partmenti várost elöntött. A japán katasztrófaügyi minisztérium közleménye szerint legalább 29 ember életét vesztette a katasztrófában. 140 éve ez volt a legerősebb földmozgás Japánban.

A tokiói magyar nagykövetség nem tud a földrengésben esetlegesen megsérült magyarokról – mondta a Független Hírügynökségnek Pataki Eszter. A Külügyminisztérium szóvivője hozzátette: a külképviselet arról számolt be, hogy folyamatosan próbálják elérni azokat a magyarokat, akikről tudják, hogy az országban tartózkodnak. A szóvivő hozzátette: a követséggel műholdas telefonon keresztül sikerült beszélniük, mivel a telefonvonalak megrongálódtak a földrengés miatt.

Az érintett településeken a földrengés miatt több épület kigyulladt, az AP hírügynökség beszámolója szerint egy olajfinomító is lángokban áll.

Kan Naoto japán kormányfő azt közölte, hogy nukleáris létesítmények nem sérültek meg, radioaktív anyag nem került a levegőbe. Edano Jukio kormányszóvivő elmondta: katonákat küldenek a térségbe, hogy segítsék a mentést.

Eközben tízméteres hullámokról számoltak be a szemtanúk a japán Miyagi prefektúra legnagyobb városa, Sendai kikötőjében – közölte a Kyodo hírügynökség, amely szerint a számos lakóházat és a város repülőterének kifutópályáját is elöntötte a víz. A rendőrség szerint a szomszédos Iwate prefektúrában egy hidat mosott el a cunami.

Kan Naoto japán miniszterelnök rendkívüli tanácskozást kezdett a kormánytagokkal, és a Kyodo hírügynökség értesülései szerint a kabinet várhatóan külföldi segítséget kér a helyzet kezeléséhez.

Az AP hírügynökség értesülései szerint az állami televízió súlyos szökőár okozta károkról számolt be az ország északi részén. A köztévé elsodort épületekről, hajókról és autókról tudósított. Tokióban kilengtek az épületek, az NHK állami televízió sűrű füst gomolygását mutatta egy fővárosi épületből.

Itthon is érzékelték a földrengést

Magyarországon is érzékelték a szeizmológiai műszerek a Japánt megrázó, Richter-skála szerinti 8,9-es magnitúdó erejű földrengést, sőt a gyógyszergyárak érzékenyebb mérlegei meg is zavarodtak emiatt – közölte a Hír24 kérdésére Tóth László, a GeoRisk Földrengéskutató Intézet szeizmológusa.Tóth László elmondta, hogy a 8-as magnitúdónál erősebb földmozgás igen ritka, évente átlagosan mindössze egyszer fordul elő a világon. Földrengés következtében akkor alakulhat ki szökőár, ha az nem túl nagy mélységben történik. Ekkor a földkéreg törése következtében a felette lévő víztömeg „megloccsan”, és ez idézi elő a cunamit – magyarázta a szakember.

A tévék képernyőin látszik, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig hömpölyög végig a földeken, és elsodor mindent, ami az útjába kerül. A hatóságok sok áldozatra számítanak. Volt több utórengés, köztük egy 7,4-es erősségű.

A hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok, a fővárosban, illetve környékén négymillióan maradtak áram nélkül.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt. A cunami óránként 800 kilométeres sebességgel haladt. Szökőárriadót rendeltek el Oroszországban, Hawaiion, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Ausztráliában, Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén, több csendes-óceáni szigeten, illetve az Egyesült Államok nyugati partvidékén is.

Az orosz hatóságok Szahalin-szigetéről kimenekítettek 11 ezer embert a part menti területekről. A földrengés nem okozott károkat az orosz szigeten, de helyi szakértők szerint a cunami számos települést érinthet ott.


A cunami terjedési ideje

A japán állami televízió élő közvetítése:


Video streaming by Ustream

AJÁNLOTT LINKEK:

Így keletkezik egy cunami (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik