Tudomány

Színes képeket találtak egy 1906-os földrengésről

A XX. század hajnalán hatalmas földrengés rázta meg San Franciscót. Több mint száz év után egyedülálló színes sztereófelvételek kerültek elő az eseményről.

Az egyedülálló fényképeket Frederic Ives a fotózás üttörője készítette. A képek úgynevezett sztereófotók, melyeket egy korabeli képnézegető eszközbe helyezve háromdimenziósan lehetett szemlélni. Már eleve ez a tény is kuriózumnak számítana, a fényképekben az a különleges, hogy nem csak 3D-sek, hanem színesek is!

Frederic Ives ugyanis feltalálóként is dolgozott, s kidolgozott tükrökkel és szűrőkkel egy eljárást színes felvételek készítésére egy olyan korban, amikor még alig akadt példa színes fotókra. (Az első színes fényképet James Clerk Maxwell készítette 1861-ben, a színes fotográfia megszületéséig azonban a Kodak Kodachrome filmjének piacra dobásáig 1935-ig kellett várni).

A színes sztereólemezeket az amerikai Smithonian Nemzeti Történeti Múzeumban őrzik. Anthony Brooks önkéntes fedezte fel őket katagolizálás közben a San Franciscó-i földrengésről szóló dokumentumok között.

A TÖRTÉNELEM EGYIK LEGPUSZÍTÓBB FÖLDMOZGÁSA

A Kaliforniában észlelt rengés során egy közel 1300 kilométer hosszú hasadék keletkezett észak-déli irányban, amely helyenként 500 méter szélességet is elért. 700 ember vesztette életét.

A földrengést, amely 1906. április 18. hajnali 5 órakor rázta meg San Franciscót, minden idők egyik legmeghatározóbb földrengésének tartják a szakemberek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a fotókról! (San Francisco Chronicle)
A fotók nagyobb felbontásban (BoingBoing)
Frederic Ives találmányai (Wikipedia)
Földrengés és tűzvész San Francisco-ban (Katasztrófa Információs Portál)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik