Nagyvilág

Alig beszélnek idegen nyelvet a CIA-nál

Még mindig nagyon alacsony azoknak az aránya, akik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) berkeiben idegen nyelveket beszélnek.

Csak az alkalmazottak 13 százaléka beszél több nyelven az Egyesült Államok külföldi hírszerzéssel foglalkozó szövetségi ügynökségénél – írta a hétfői USA Today.

Hirdetéssel vadásznak

Az idegen nyelven értő ügynökök és munkatársak arányát öt évvel azután sem sikerült jelentősen fokozni, hogy a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadás után létrehozott úgynevezett 9/11-es bizottság azt javasolta, javítsák a felderítésben dolgozók nyelvi felkészültségét a jövőbeni támadások megelőzése érdekében.

A CIA-nál dolgozó, több nyelven beszélő alkalmazottak köre az utóbbi öt évben 70 százalékkal bővült, részben a YouTube videomegosztó portálon és a Facebook közösségi oldalon közzétett internetes hirdetéseknek köszönhetően. Csak százalékos adatok hozzáférhetők, a munkatársak pontos száma titkos adat. A bővülés nyomán elért 13 százalékos adat azonban messze elmarad a George Bush volt elnök által kitűzött 50 százalékos mutatótól.

Keresett az arab és az urdu

A CIA-n belüli hírszerzési igazgatóságon, amely az ügynökség által gyűjtött információk elemzésével foglalkozik, 18 százalékos az idegen nyelveket beszélők aránya. A külföldi kémakciókat szervező úgynevezett nemzeti titkosszolgálat alkalmazottainak 28 százaléka ért az angolon kívül más nyelven is.

A CIA az internetes és televíziós hirdetések mellett közvetlenül is toboroz első és második generációs amerikaiakat olyan bevándorló csoportokban, mint például a detroiti arab amerikai közösség. A hírszerző ügynökség 35 ezer dolláros rendkívüli jutalmat kínál a kiemelten fontos küldetésekben használható ügynökök beszervezése esetén; ezek közé tartoznak azok, akik arab, kínai, dari, koreai, pastu, perzsa, orosz vagy urdu nyelven beszélnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik