Gazdaság

Öngondoskodás: Hogyan lehet egy mozdulattal 750 ezer forintból 900 ezret csinálni?

Getty Images
Getty Images
Mutatjuk, hogy hozhatod ki a maximumot az öngondoskodásból a 150 ezer forintos adóvisszatérítéssel.

Nem kell bizonygatni, hogy az állami nyugdíjrendszertől jelenleg kevesen remélhetnek az aktív korban megszokott életszínvonalat biztosító nyugellátást. A netes kalkulátorok, a közvéleménykutatások drámai jövőt festenek, miszerint az első nyugdíj összege messze elmarad a reményektől.

Kiutat jelenthet az öngondoskodás,

maga az állam is erre ösztönzi az érintetteket: 20 százalékos adóvisszatérítéssel támogatja az önkéntes nyugdíjpénztárakban elhelyezett megtakarításokat. Ez az adóvisszatérítés nem korlátlan, maximum 150 ezer forint lehet. Ennek igénybevételéhez, az szja-visszatérítés kimaxolásához tehát az kell, hogy az adott évben a nyugdíj- és egészségpénztári befizetések összértéke elérje a 750 ezer forintot, és persze legyen miből visszatéríteni, tehát a 150 ezer forintot érje el az adóévben levont szja-előleg.

Közelít az év vége, most kell igazán figyelni, nehogy elszalasszuk ezt a lehetőséget: ahhoz ugyanis, hogy a 2023-as adóévre megkapjuk az említett maximálisan 150 ezer forint adóvisszatérítést, az idei utolsó banki napig – praktikusan december 29-éig – be kell érkeznie a 750 ezer forintnak a pénztári számlákra. Ha elmulasztjuk a határidőt és nem vagyunk pénztártagok vagy nem fizetünk pénzt a számlánkra, akkor elúszik az állami kedvezmény, hiába járna a 20 százalékos szja-visszatérítés, nincs mi után érvényesíteni. Ne hagyjuk elveszni az igénybe vehető állami támogatást!

A pénztártagok zöme egyébként az elérhető maximumnál messze kevesebb visszatérítést vesz igénybe. A Bankmonitor tavaly év végén a NAV adatai alapján azt írta, 2021-ben mindössze 39 ezer forint volt az egy főre jutó átlag. Ezek alapján úgy tűnik, hogy akik igénylik ezt a juttatást, azok sem használják ki teljes egészében.

Pedig igen kedvező a lehetőség: ilyen rövid idő alatt ekkora biztos hozamot kevés befektetés garantál. Ha az év végéig elutaljuk a pénzt a számlánkra, az adóbevallásban megtett rendelkezésünktől számított 30 napon belül a NAV teljesíti a visszatérítést. Innen nézve jó ötlet lehet, hogy a maximális, 150 ezer forintos szja-visszatérítéshez szükséges 750 ezer forintos befizetéshez akár más megtakarításunkból csoportosítsunk át a hiányzó összeget. Ráadásul az évek során gyűlő, igénybe vett állami támogatás a számlán tovább fial, megsokszorozza önmagát, akár több millió forinttal is növelve megtakarításainkat.

A nyugdíjpénztáraknak azonban az évente menetrendszerűen realizálható adóvisszatérítés mellett számos más előnye is van:

  • az egyéni nyugdíjszámlán nyomon követhetőek a befizetések, az elért hozamok és a jóváírt adókedvezmények;
  • jelenleg az egyik legolcsóbban, legegyszerűbben elérhető megtakarítási termék, ami nagyrészt annak is köszönhető, hogy nonprofit szervezetként működnek a pénztárak;
  • a havi befizetések kamatadómentes hozamot hoznak;
  • biztosabb alapokra helyeződik a majdani nyugdíj;
  • a pénztártag dönt a kockázatvállalás mértékéről;
  • a megtakarítást professzionális vagyonkezelők kezelik;
  • az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás finanszírozható munkáltatói juttatásból is;
  • a megtakarítás szükség esetén aktív korban 3 év után tagi kölcsön formájában hozzáférhető;
  • 10 év után a megtakarítás hozama adómentesen felvehető;
  • a belépéskor vállalt megtakarítás összege bármikor, élethelyzettől függően módosítható;
  • kiemelt biztonságban van a megtakarítás;
  • a pénztárak jelentős része egyszerűsített, bonyolult és költséges adminisztráció mentes, hitelbírálat nélküli kölcsönt biztosít tagjaik részére.

A teljes megtakarítás összege 10 éves pénztártagságot követően és a nyugdíjkorhatár elérésével vehető ki egyösszegben, de járadékfolyósítás vagy a kettő kombinációja is választható, illetve a pénztári megtakarítás összege adó- és illetékmentesen örökölhető.

Mikor, mennyit és hogyan kell befizetni ahhoz, hogy a kívánt nyugdíjkiegészítést elérjük?

A Pénztárszövetség nyugdíjkalkulátorával hozzávetőlegesen megbecsülhetjük, hogy a jelenlegi keresetünk mellett milyen havi nyugdíjra számíthatunk. Az eredmény letaglózó lehet, például egy 1989-es születésű, most nettó 450 ezer forint havi keresettel rendelkező dolgozó az utolsó fizetésének alig több, mint a felére számíthat első nyugdíjaként. Ha úgy ítéljük meg, hogy a várható nyugdíjnál többre van szükségünk a számunkra megfelelőnek tartott életszínvonalhoz, akkor azt is meghatározhatjuk, hogy a szükséges nyugdíjkiegészítést mekkora havi megtakarítással érhetjük el. A Makronóm Intézet modellszámítása szerint minél fiatalabban kezdünk el a nyugdíjas évekre takarékoskodni, annál alacsonyabb összeget kell havonta félretennünk, hogy időskorunkra rendelkezésre álljon a kívánt összeg.

50 ezer forintos nyugdíjkiegészítés eléréséhez például egy 25 éves nőnek havi 8,3 ezer forintot kell befizetnie, de ha a megtakarítást csak 40 éves korában kezdi, már havi 17,1 ezer forinttal érheti csak el a célt. (A férfiaknak az 50 ezres nyugdíjkiegészítéshez kisebb havi előtakarékosság is elég, tekintettel arra, hogy a férfiak várható élettartama rövidebb.) Az öngondoskodást érdemes minél hamarabb elkezdeni, év végéig még csatlakozhat, aki nem akar lemondani a 150 ezer forintos adóvisszatérítésről. Minél hamarabb kezdjük meg az öngondoskodást, annál többször vehetjük igénybe az évi 150 ezer forintos szja-visszatérítést is.

Azok számára, akik rövidebb távon szeretnék élvezni az szja-visszatérítés előnyeit, az egészségpénztár lehet a megfelelő választás. Az ide kért adóvisszatérítésből és az egészségpénztári befizetésekből ugyanis akár a hozzátartozók egészséggel összefüggő kiadásai is fedezhetők, sőt, a gyermekvállalással és a beiskolázással járó kiadások, a felsőoktatás költségei vagy akár a lakáshitel-törlesztés is finanszírozható.

Szponzorált tartalom

Még több információ és részletes tennivalók a Pénztárszövetség adóvisszatérítési kisokosában.

 

A cikk az ÖPOSZ támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik