Della

Erste-vezér: Rengeteg pénzen ülnek a vállalkozások

Miközben a kormány azon iparkodik, hogy minél jobban felpörgesse a hitelezést a terveiben szereplő 4 százalékos gazdasági növekedés reményében, és ezért ősz elején az extraprofitadó emelését is kilátásba helyezte, a bankok szerint látszik egy másik forrása is a beruházások, fejlesztések finanszírozásának. A vállalkozások ugyanis tetemes mennyiségű pénzt tartanak a bankoknál, betétekben lekötve, melyek után a magas jegybanki kamatnak köszönhetően eddig szép pénzeket kaptak, ám a kamatcsökkentések időszakában egyre fogy a pénzfialtatás ilyen módjának előnye. Ebből a rengeteg pénzből is lehetne finanszírozni a gazdaságból jelenleg hiányzó beruházásokat – állítja a Dellában Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke, aki bevallotta, hogy az elmúlt időszakban ő is hasonlóan járt el az édesapjától örökölt kocsmából származó tízmillió forinttal, mint sok más cég: betétben kamatoztatta.

A bankelnök már látja a fényt az alagút végén, szerinte jövőre a második negyedévben állhat be a fordulat a gazdaságban, akkortól futhat fel a hitelezés. „Most már pontosabban látjuk, milyen lefutása lesz az inflációnak, a kamatoknak” – jelezte, hogy a kilátások tisztábbak, mint voltak egy évvel ezelőtt.

Adásunkban kifejti meglepődéssel és csalódással vegyes véleményét a Fundamenta lakástakarék eladásával kapcsolatban, melynek során az MBH Bank lett a befutó, így az Erste nem jutott lehetőséghez.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik