Gazdaság

Az Erste vezére csalódott, hogy nem ők vehették meg a Fundamentát

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Amennyiben az Erste osztrák tulajdonosa úgy dönt, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is hozzájárul, osztalékként fogja felvenni azt a pénzt, amit a Fundamenta lakástakarékpénztár megvásárlására tettünk félre – reagált Jelasity Radován, az Ertse elnök-vezérigazgatója arra a keddi jegybanki jelentésre, melyben a Magyar Nemzeti Bank önmérsékletet kért a kereskedelmi bankoktól az osztalékfizetéseknél, tekintettel a kockázatokra, amelyekkel a szektornak szembe kell néznie. Az Erste vezére a Della című, szerdán megjelenő gazdasági podcast adásunkban nem rejtette véka alá csalódottságát az ügylettel kapcsolatban, melyben a befutó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank lett. Jelasity Radován a műsorban kifejtette, hogy az Erstének nagy tervei voltak a Fundamentával, saját tőkéből tudták volna fedezni a tranzakciót, melynek során olyan új helyzetben találta magát a bank, amilyenben a korábbi tranzakciók során nem.

A bankvezér – aki egyben a Magyar Bankszövetség elnöke is – szerint bár látványos a magyar bankszektor 2023 első félévi, 676 milliárd forintos adózott eredménye, de ez olyan kényszerű könyvelési torzításokat tartalmaz, mint az Erste esetében a Babaváró hiteleknél előírt fair value értékelés. Ezek nélkül az Erste papíron ötszörösére emelkedett profitja valójában csak a tizedével nőtt volna – állítja a műsorban.

Arról is szó volt, hogy az önkéntes kamatplafonról legközelebb december közepén fognak tárgyalni a kormánnyal, amikor várhatóan terítékre kerül a plafon csökkentése. A kormány elvárja a bankszektortól, hogy minden eszközével segítse a hitelezés beindulását, amire lát is esélyt a bankszövetség elnöke, a kérdés csak az, hogy ez melyik periódusban következhet be. Jelasity Radován szerint 2024 második negyedéve lehet ez az időpont, amikor a fordulat beáll.

Egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalatok jelentős összegeket tartanak bankbetétben, márpedig ez a pénz is lehetne finanszírozási forrása a céges beruházásoknak. Az idő most alkalmas ezeknek a döntéseknek a meghozatalára, mert a projektek – ahogy a lakosság esetében az ingatlanügyletek – a következő időszakban drágulni fognak – mondta a Dellában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik