Della

Mártha Imre: Dinoszauruszt épít a kormány

Talán az unokáink is megszületnek addigra, amikortól világítani tudunk az új paksi blokkok által termelt árammal – mondja a Dellában Mártha Imre energetikai szakértő, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) vezérigazgatója. A végső engedélyek továbbra is hiányoznak – nyilatkozónk szkeptikus, hogy a kérelem teljes mértékben kiállja-e az EU normáinak próbáját –, ráadásul a jövő nem az ilyen giga-atomerőművi beruházásoké, hanem a moduláris kisreaktoroké, amelyek szerepe az energiaellátásban felértékelődik, mire Paks 2 üzemelni kezdene, legkorábban a következő évtized első felében. „A kormány dinoszauruszt épít, miközben könnyen lehet, hogy mire az elkészül, már egy teljesen más állatra lenne szükség a magyar rendszerben” – mondja Mártha.

A hulladékbegyűjtés új szisztémáját nem látja problémásnak a BKM körzetében, állítja, van elég átadóudvar, nem okoz gondot a hulladék leadása. A médiában gazdagon adagolt negatív tapasztalatok egy részét – így a leadott hulladékmennyiség látványos csökkenését – a korábbi, nem megbízható adatszolgáltatással magyarázza.

A BKM a tavalyi – az előző évi hetedére eső – 260 millió forintos nyereségét az idén várhatóan milliárdos nagyságrendre növeli, nem függetlenül attól, hogy más javuló tételek mellett a hulladékiparág stabilabban hozza a bevételt, mint az új rendszer indulása előtti időszakban. Az Európai Bizottság versenyhatóságától befutott a Mollal közös hulladékos cégre vonatkozó jóváhagyás, így ez az akadály is elhárult a főváros térségében a feladatot ellátni hivatott vállalkozás elől, várhatóan a jövő év elejétől innen koordinálják a munkát.

Azt is elmondta, hogy a BKM első fokon megnyerte a közérdekű adatok megismeréséért az állami kukaholding, az NHKV Zrt. ellen benyújtott keresetét.

Szóba kerültek a vagyonosodását érintő sajtóhírek is: elmondta, hogy mint a korábbi esetekben, úgy a floridai ingatlanvásárlását taglaló legutóbbi közlések miatt is sajtópereket indított. Az egyre inkább az Egyesült Államokra fókuszáló tranzakciókat családi vállalkozásuk üzleti ügyeivel kötötte össze, egyben elárulta, hogy hamarosan létrehozzák amerikai leánycégüket. Mártha Imre nem lát összeférhetetlenséget abban, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közműcég vezetőjeként aktív szerepet vállal más társaság életében, és nem függeszti fel közreműködését a saját cégében. Mint kifejtette, a két társaság tevékenysége nincs átfedésben, a családi vállalkozás nem áll üzleti kapcsolatban állami szereplőkkel.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik