Della

Holoda Attila: Már harmadáron lehet gázt venni a tavalyihoz képest

Az októbertől induló új gázévre az árak a tavalyi felére-harmadára zuhannak, a januárban induló áramévre pedig még ennél is olcsóbban kaphatnak új ajánlatot a vállalkozások – mondja a Dellában piaci tapasztalatai alapján Holoda Attila energetikai szakértő, volt helyettes államtitkár.

Szerződni továbbra is leginkább egy évre lehet, és szerinte a világpiaci árak változékonysága miatt érdemes fixáras kontraktusban gondolkodni. A lakossági fogyasztóknál marad a kéttarifás rezsirendszer, a gáznál gazdasági alapon tartósan 20 euró alatti világpiaci ár mellett tudná fontolóra venni a visszatérést a kormány az egytarifás rendszerhez (jelenleg 50 euró körül kereskednek a gázzal), viszont nem zárja ki, hogy politikai okokból a magasabb fogyasztás díját csökkentik a jövő év folyamán, ami jól eladható a kampányban a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választás előtt.

Ennek ugyanakkor nem lenne érdemi hatása a fogyasztókra, mert egy újabb enyhe tél esetén kevesek fogyasztása lépné át a küszöböt. Ami biztos: ahogy az előző, úgy az idei tél során is biztosított a lakossági fogyasztók ellátása gázból, a tárolókban felhalmozott 6,4 milliárd köbméter bőségesen fedezné az évnek ebben a szakaszában jelentkező 3,6 milliárd köbméteres igényt, ha egy molekulányi gáz sem érkezne be a csöveken az országba. Problémának tartja ugyanakkor, hogy az árak felszökésekor erőre kapó lakossági energiatudatosság gyengül az árak mérséklődésével.

Mindig szeretünk elkényelmesedni

– mondja erről Holoda Attila.

Az üzemanyagárak szerinte nem ragadnak bent tartósan a 600–650 forint közötti tartományban, a kőolaj világpiaci ára a közel-keleti konfliktus eszkalálódása esetén tovább fog emelkedni, ami miatt a Mol – a jelenlegi gyakorlattal ellentétben – egy ponton túl már nem tudja a kormányzati elvárásokhoz igazítani az árképzését.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik