Gazdaság

128 forintért érkezett az orosz gáz, 767 forintot számláztak az átlag felett fogyasztóknak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint augusztusban egy hajszállal drágult a Magyarországra érkező orosz importgáz, köbméterenként 0,332 eurót kellett érte fizetni. Forintra átszámítva ez azt jelenti, hogy augusztusban durván 128 forintért jött a gáz, picivel drágábban, mint egy hónappal korábban. Mint megírtuk, júliusban 0,329 eurót jelzett az uniós statisztika, ami 125 forintnak felelt meg.

Nagyjából a hetedére esett tehát a földgáz ára a tavaly októberi csúcshoz képest, amikor 2,522 euró/köbméteres szinten, ezer forint környékén tetőzött.

A hivatalos közlések szerint az orosz gázszerződésben az árak két havi csúszással követik az irányadónak tekintett holland gáztőzsdét, a TTF-et, így az augusztusi 0,332 eurót a júniusi tőzsdei adatokkal érdemes összevetni. A tőzsdén hasonló mozgást láttunk: májusban megawattóránként 31,9 euró volt a földgáz átlagára, júniusban picit magasabb, 32,6 euró (94,787 köbméter = 1 megawattóra, ezzel átszámítva 0,336, illetve 0,344 eurós köbméterenkénti átlagár jön ki). Azóta is tart a drágulás, cikkünk írásakor 51 euró körül köttettek az üzletek.

TTF tőzsdei gázárak az elmúlt két évben, euró/megawattóra.

Az augusztusi 128 forintos orosz import

  • 25 százalékkal magasabb az átlag alatt fogyasztók számára megszabott 102 forintos rezsicsökkentett lakossági tarifánál,
  • és alig az ötöde az átlagfogyasztás felett felszámított 767 forintos köbméterenkénti tarifának.

Nem beszélve az 1020 forintos „lakossági világpiaci árról”, amelyhez képest a rezsiszámlákon hónapról hónapra az elméleti megtakarításról tájékoztatják a fogyasztót – ez az a szám, amihez képest állítólag a magyar családok átlagosan havi 181 ezer forint támogatást kapnak. A viszonyítási alap a múlt év augusztus-szeptemberben mintegy két hétre irtózatosan magasra felszaladt piaci ár, a magyar kormány ehhez a csúcshoz lőtte be a belföldi tarifákat. Azóta, mint a grafikonunkon látszik, a hetedére csökkent földgáz ára, és egyre többen hozzák fel a kormány matekjának hátulütőit.

  • A Népszava szerint a valóságnál közel 2000 milliárd forinttal több lakossági „megtakarítást” mutathatott ki tavaly augusztus óta a narancssárga „rezsiboxokban” az MVM. Ez jött ki a számlák és a valóságos piaci árak összevetéséből.
  • Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan a versenyhivatalnál feszegeti, hogy tisztességtelen a számlázási gyakorlat, a piaci árak ugyanis régen a számlán viszonyításképpen feltüntetett alá estek.
  • A lélegeztetőgép-biznisznél is gigantikusabb túlárazást mutatta ki a 24.hu az orosz többletgázbeszerzés kapcsán, aminek a hatása szétterül a piacon, és amit végeredményben a rezsicsökkentéssel vakított fogyasztók fizetnek meg.

Augusztusban egyébként 653 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból, ez idén rekordmennyiségnek számít, eddig havi 321–431 millió köbméter között ingadozott a leszállított mennyiség. Ennél több 2022-ben is csupán júniusban futott be, akkor 751 millió köbmétert rögzített a statisztika. Közben a hazai gáztárolók dugig vannak, az FGSZ Földgázszállító Zrt. honlapja szerint cikkünk írásakor 97,3 százalékos volt a töltöttség szintje, és Kiskundorozsmánál rendületlenül érkezett a gáz, óránként 924 ezer köbméter/óra sebességgel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik