Della

László Csaba: Láttam felrobbanni a visegrádi négyeket

Szlovákia mélyebben integrált az Európai Unióban, tagja az eurózónának is, nem fogja átvenni Lengyelország szerepét Orbán Viktor szövetségesei közt az unióval folyó politikai és pénzügyi vitákban. A magyar miniszterelnök nem tud olyan politikai ajánlatot tenni a kormányalakításra készülő Robert Ficónak, ami nagyobb haszonnal kecsegtet, mint a stabil hozzáférés az uniós forrásokhoz – reagált az elmúlt hetek választási eredményeire a Dellában László Csaba egyetemi oktató, volt pénzügyminiszter. Ő már „látta felrobbanni a visegrádi négyeket” – vagyis miniszterként megtapasztalta, mennyire könnyen fel tud bomlani a konszenzus a négyeken belül, ha valamelyik tagállam az egyedi érdekei szerint cselekszik.

Az uniós forráscsapok megnyitásához immár évek óta folyamatosan három hónapra lévő magyar kormány azonban más okok miatt sem számíthat az ideinél sokkal könnyebb gazdasági évre 2024-ben: a beruházási dinamika és a megrendelésállomány lassú visszaépülése nem teszi lehetővé a kormány által várt, négyszázalékos GDP-növekedés elérését jövőre; a szakértő szerint reálisabb a kétszázalékos bővüléssel kalkulálni az idén várható negatív teljesítmény után. Vendégünk megfogalmazásában:

nem lehet egyből kimászni a mély gödörből, amibe beleestünk.

Az adózási szakember szerint a költségvetésre az egyik csapást a kettős adóztatás elkerüléséről szóló amerikai-magyar egyezmény kiprovokált felmondása fogja mérni: annak hatására ugyanis számos, Magyarországon tevékenykedő cég vizsgálta felül működését az elmúlt időszakban, és döntött a kivonulás mellett. László Csaba szerint az itteni tanácsadói piac kapacitásait jelentős mértékben foglalja le jelenleg az ezzel járó, december végéig tartó munka. Az egyezmény megszűnésének hatására becslések szerint

100 milliárd forintos lyuk

keletkezik a költségvetésen, tovább szaporítva az egyre inkább a tervgazdaságos időket idézően működő gazdasági kormányzás gondjait. Nagyjából ekkora nagyságrendű plusz bevételt vár a kormány a globális minimumadó bevezetésétől – amit egy időben elutasítottak Orbánék, erre válaszul született az amerikaiak döntése az adóegyezmény felmondásáról.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik