Della

Jaksity György: Annyi pénzt vesztettek az emberek, amennyit csak az állam tud pótolni

Újabb nagy kihívás előtt áll a kormány: a válság következményeként olyan mértékben értéktelenődtek el a megtakarítások, amit idő hiányában nem lehet már piaci alapon pótolni például azoknál, akik belátható időn belül nyugdíjba vonulnának, vagy beruházásban gondolkodtak. Rajtuk csak az állam segíthet, ha képes rá – vázol a Dellában egy nem túl szívderítő jövőképet Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. alapítója, az igazgatóság elnöke, aki szerint több millió embert érinthet ez a probléma, őket pedig nem lehet az út szélén hagyni.

A befektető reagált az elmúlt napok kormányzati „humorbombáira” is – megleszünk uniós pénzek nélkül vs. nincs B terv az EU-s támogatások kiváltására, illetve az inflációs célértéket emelni kell –: szerinte érkezni fognak az uniós pénzek, ami meg nem, ahelyett a kormány begyűjti a drágább pénzpiaci forrásokat, és még jobban ösztönzi a működőtőkét. Ez látszik az akkumulátorgyárak esetében, ahol már most is az FDI (közvetlen külföldi tőkebefektetés) az első számú cél, és csak másodlagos a technológia betelepítése – mondja Jaksity. Úgy látja, erős optimizmus kell ahhoz, hogy elhiggyük, az idén teljesül a kormány 1,5 százalékos GDP-növekedési terve, nem találkozik olyan elemzéssel, ami ezt alátámasztaná, még a 0 százalék – tehát a stagnálás – is nagy dolog lenne.

Adásunkban szó esik még a befektetők új kedvencéről, a mesterséges intelligenciáról is, aminek az elterjedése Jaksity György szerint elvezet az alapjövedelem bevezetéséhez, ennek forrása szerinte az ágazati extraprofit lehet. Kevesek fogják előállítani a jövedelmet, amit az állami újraelosztás révén sokak közt fognak elosztani. Most azonban még más foglalkoztatja a Concorde ügyfeleit: pánik ugyan nincs a befektetők körében, tehát nincs szó arról, hogy a jogbiztonság hiánya miatt minél messzebb akarnák menekíteni a megtakarításaikat, de jellemző, hogy „nagy a devizatartási készségük”, még úgy is, hogy a magas magyar kamat eddig vonzó alternatív befektetési lehetőséget kínált.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik