Szajki Bálint / 24.hu
Gazdaság

Nagy Márton: Át kell állni az uniós pénz nélküli létre

A miniszter az EU gazdaságpolitikai ajánlásaival sem ért egyet.

A Világgazdaságnak a gazdaságfejlesztési miniszter hosszan sorolta, milyen nehézségekkel nézett szembe a kormány tavaly, idén milyen kihívásokra számít. Nagy Márton az infláció leszorítását kulcskérdésnek és reális célnak nevezte.

Az energiaárak hatása és az árfolyam leértékelődése együttesen 60-70 százalékban felelős az inflációért, 20-30 százalékban pedig az ár-profit spirál. Ez a három hatás mára megszűnt.

A miniszter úgy vélte, az infláció és az élelmiszer-infláció gyorsulva csökken, lesz hatása a kötelező akciózásnak, az online ár-összehasonlításnak is. Hamarosan döntenek az árstopról, amelynek ma már csak 1 százalék körüli inflációleszorító hatása van. Nagy Márton a kamatstopot a „védelmi” gazdaságpolitika fontos részének nevezte, azt mondta, azt akkor vezethetik ki,

ha az infláció után a jegybanki irányadó kamatláb is egy számjegyű lesz.

Szerinte annak, hogy a kormány az állampapírpiac felé tereli a megtakarításokat a költségvetési mellett az is a magyarázata, hogy nem akarták hagyni a lakosság vagyonának elinflálódását.

Mi nem adóztatjuk a megtakarításokat, hanem olyan megtakarítási formák felé tereljük a lakosságot ahol, a pénz megőrzi a reálértékét.

Nagy Márton azért nem ért egyet a Bankszövetség kritikájával, hogy a kormány torzítja a versenyt, mert szerinte

nincs mit torzítani, maga a szó sem létezik, hogy árverseny.

A miniszter idén 1,5, jövőre 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít.

A miniszter szerint az uniós forrás könnyen kiváltható

Nagy Márton azt elismerte, az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, de annak finanszírozásában nem dominánsak.

Könnyen kiváltható forrás. Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk.

A miniszter az EU gazdaságpolitikai kritikájáról azt mondta, úgy érzi, a kormány tehet bármit, az nem jó Brüsszelnek.

Az árstopok kivezetését, amit a magyar jegybank is sürget, elég viccesnek

tartja, mert a legfőbb árstop a rezsivédelem, ami ugyanúgy a magyar családokat védi, mint a kamatstop. Az extraprofitok kivezetését elkezdték, de a teljes kivezetés nem indokolható,  ráadásul ma már több országban is van árstop, rezsivédelem és extraprofitadó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!