Gazdaság

Több mint 3 milliárd forintnyi devizát foglalt le a NAV bűnözőktől

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az elmúlt időszakban négy nagyszabású pénzmosás elleni akcióban csaknem 7 millió eurót és 2 millió dollárt, vagyis több mint 3 milliárd forintnak megfelelő összeget foglaltak le különböző bűnözői köröktől. Közleményük szerint a kiemelkedő összegű, ám gyanús ügyletekkel kísért nemzetközi utalások nem maradnak rejtve az adóhatóság előtt.
  • Egy ukrán személy tulajdonában lévő, korábban gazdasági tevékenységet nem végző magyar cég egy hongkongi székhelyű társaságtól több mint 8 millió védő- és sebészi maszkot vásárolt, majd azokat egy a német cégnek adta tovább.

A maszkok ellenértékét azonban nem a német társaság, hanem egy ahhoz nem köthető magánszemély utalta át a magyar cégnek. Az ügylet körülményei pénzmosásra utaltak: a gyanús pénzmozgás mögött a vélhetően illegális forrásból származó összeg eredetének leplezése állt. A budapesti nyomozók az ügyben 900 000 eurót foglaltak.

  • Egy svájci cég magyar bankszámlájára Zimbabwéből érkezett magas összegű utalás gyógyászati termékek ellenértékeként, azonban se előtte, se utána nem volt olyan gazdasági esemény, ami ezt indokolta volna.

A gyanút, hogy a pénz bűncselekményből származik, az is erősítette, hogy a svájci cég nem rendelkezett gyógyszer-kereskedelemre jogosító engedéllyel. Az akcióban a budapesti pénzügyőrök mintegy 2 millió dollárt, azaz több, mint 600 millió forintot foglaltak. Az ügyben a zimbabwei rendőrség is nyomoz, pénzmosás gyanújával őrizetbe került többek között az afrikai ország egészségügy-minisztere is.

  • 3 millió eurót, azaz több, mint 1 milliárd forintot foglaltak le a nyomozók egy olyan bűnözői csoporttól, ami a bűncselekményekből szerzett vagyont külföldi bankokon és külföldi befolyású, gazdasági tevékenységet nem végző cégeken keresztül próbálta tisztára mosni.

Az akcióban az egymilliárdos utalás címzettjénél, egy magyar cégnél kopogtatott a NAV, székhelyéről és fióktelepeiről majdnem 20 000 oldalnyi iratanyagot és elektronikus adathordozókat is lefoglaltak. A megszerzett adatok itt is arra engedtek következtetni, hogy a kiugróan magas „kölcsön” illegális forrásból származó pénzt lett volna hivatott legalizálni.

  • Egy másik nemzetközi bűnözői csoport 3 millió eurónyi, bűncselekményből származó vagyonát külföldi székhelyű bukócégekkel magyar bankoknál nyittatott számlákon keresztül próbálta tisztára mosni.

A pénz itt is valós tevékenység nélkül, színlelt szolgáltatás alapján mozgott. Az egyik kutatási helyszínről a pénzügyőrök 2 650 dombornyomott és 1 099 gravírozott bankkártyát foglaltak le, amit feltehetően a bűncselekményhez használt volna fel a csoport.

A különösen nagy értékű pénzmosás akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik