Belföld

Nyomozókat kicselezve szökhetett Dubajba a nemzeti vagyonért felelős miniszter volt férje

A hvg.hu megszerezte a vizes vb egykori gazdasági igazgatója, a körözés alatt álló Balogh Sándor ellen folyó vesztegetési ügy aktáit. A dokumentumok azt bizonyítják, hogy Bártfai-Mager Andrea miniszter volt férje, amikor a NAV nyomozói el akarták fogni 2019. november 27-én, a telefonját otthon hagyva – hogy a cellainformációk ne árulják el – Szlovákiába autózott, és onnan Dubajba repült. A nyomozókat már csak a férfi telefonjára érkező SMS-ek fogadták, amelyeket a dubaji vásárlásai miatt kapott.

Aznap adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot költségvetési csalás gyanúja miatt: Balogh több százmillió forinttal károsíthatta meg az államot. Már 2018 első hónapjaiban elindult ellene egy titkos nyomozás befolyás vásárlásának gyanúja miatt. Az üzletembert azóta is körözik.

Balogh Sándor korábban volt a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnöke, a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. legfőbb döntéshozójaként, és a külföldi kereskedőházak ötlete is tőle származik. A Magyar Afrika Társaságot is ő alapította, állítólag irigylésre méltó kormányzati kapcsolatai vannak kontinens-szerte.

A 2018-ban indított nyomozás egyetlen gyanúsítottja Balogh Sándor: a nyomozás iratai szerint egy nyugalmazott rendőr, valamint egy magánnyomozó segítségével szerzett információkat az ellene, illetve a cége ellen folyó NAV-os nyomozás részleteiről. Egy NAV-os belső ember segítségével egy nyomozati tervbe is belenézhetett Balogh, ami arról szólt, hogy az üzletember különböző rendőri és egyéb fegyveres szervek kiképzését szerette volna megszervezni Afrikában.

Vallomásában a miniszterelnök öccsére, Orbán Áronra is úgy hivatkozott, mint aki ott volt a tárgyalásokon.

A hvg.hu amerikai diplomácia forrásból úgy értesült, hogy Balogh után az amerikai hatóságok is érdeklődtek, mert azt gyanították, a férfinek köze lehet Afrikába irányuló fegyverkereskedelemhez is. Balogh szerint fals információ, hogy ilyesmivel foglalkozott volna valaha.

Balogh magánnyomozó ismerőse akkor is szerepet vállalt, amikor a férfi volt feleségéből miniszter lett, és cikkek jelentek meg arról, hogy Bártfai-Mager rózsadombi lakására mintegy 60 cég volt bejegyezve a 2010-es években, amelyek több százmillió forinttal károsították meg az államot. A cégháló Balogh Sándorhoz kötődött. A magánnyomozó a cikkek után felajánlotta, hogy megtudja, ki szivárogtatott a sajtónak.

A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől
Egyetlen probléma van a sikersztorival: úgy tűnik, hogy indokolatlanul sok közpénz kellett hozzá. A cikk eredetileg a G7 portálon jelent meg.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik