Élet-Stílus

Hogyan kerülje el az újévi fogadalmak okozta stresszt?

Új év, új fogadalmak, új stresszforrások. A megoldás: inkább célokat keressünk!

Itt az új év, amit szinte mindenki valamilyen fogadalommal kezd. ami , Még ha csak annyit is fogadunk meg, hogy minden nap el fogunk mosogatni, vagy hogy lefogyunk, és heti háromszor edzeni megyünk, a valóságban még ezek az egyszerű fogadalmak is sokszor válhatnak depresszió forrásaivá.

Különösen azért, mivel a fogadalmakat többnyire nem sikerül betartani. Elvégre nem mindenki tud lefogyni az edzéstől, sőt, eleve nincs is mindenkinek ideje heti háromszor edzeni. Ugyanígy nem mindenki tudja elkerülni az alkoholfogyasztást vagy az édességevést sem.

Szokások és viselkedések

Tapasztalatok szerint az újévi fogadalmak négyötödét már februárban nem sikerül betartani.

Ettől azonban úgy érezhetjük magunkat, mintha vesztesek lennénk: nyomaszt minket a kudarc, emiatt elégedetlenek leszünk, szorongunk, és akár depresszióba is eshetünk.

Ez azért van, mert az emberi viselkedésminták nem egyszerűen csak „szokások”, így nem is annyira könnyű változtatnunk ezeken. A szokásokhoz képest ugyanis a viselkedésnek sokkal mélyebbek a gyökerei: az ember temperamentumának, személyiségének, érzelmi és fizikai szükségleteinek, tanult viselkedésmintáinak, valamint többféle neurokémiai visszacsatolás érdekes elegyeként alakul ki.

Van-e megoldás?

Egy biztos: a fogadalmak „elodázása” kifejezetten veszélyes hozzáállás. A halogatás ugyanis szorongóvá tehet, amitől és kényelmetlenül fogjuk érezni magunkat – ha pedig szembenézünk azzal, amivel nem szeretnénk, az ugyancsak tovább növelheti a stresszt. Mit tehetünk hát?

A válasz: lemondások, élvezet-megvonások helyett inkább állítsunk pozitív célokat megunk elé! Olyan dolgokról lemondani, amelyeket élvezünk, eleve rendkívül nehéz, hiszen nem marad mivel jutalmaznunk magunkat a lemondásért. Érdemes ehelyett inkább a korábbi eredményeink alapján listát készíteni, hogy pontosan mit szeretnénk elérni. Ez alapján lépésről lépésre haladhatunk az adott, és így máris elérhetőbbnek tűnő cél felé. A fokozatosság ráadásul sokkal rugalmasabb utat kínál a cél eléréséhez, ami máris kevesebb halogatásra ad lehetőséget!

Túl hosszú a tél?

Nyomasztja a szürkeség, a napfényhiány? Levertnek érzi magát, nincs kedve semmihez? Az enyhe depressziós tünetek kezelésére alkalmazható az orbáncfűkivonat-tartalmú Remotiv extra: javítja a hangulatot és segít visszanyerni a motivációt. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

 

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Ajánlott videó

Olvasói sztorik