MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Egy nap alatt átment a parlamenten a MOK-törvény

Az Országgyűlés 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását kedden, amellyel gyakorlatilag 24 óra alatt lenullázta a Magyar Orvosi Kamara jogait a kormány. A döntés értelmében megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

A szavazást megelőző vitában a jobbikos Lukács László György azt kifogásolta, hogy nem a végrehajtói kamarával szemben lép fel a kormányoldal huszonnégy órán belül, holott annak vezetője éppen előzetes letartóztatásban van. Sem az iparkamarával szemben, amely minden évben ötezer forintot szed be a vállalkozásoktól, amiért semmit nem ad cserébe – tette hozzá.     Azt mondta: az egyes hivatások önszerveződéseit jelentik a kamarák, a kormány most ezt az önkormányzatiságukat akarja lábbal tiporni.

Szabadi István (Mi Hazánk) kiemelte: alapvetően nem támogatják a kamarai tagság kötelező jellegét, ha valaki egy szakmai szervezethez szeretne tartozni, tegye meg önként. Egy dolgozó el tudja dönteni, mi az érdeke – fogalmazott. Úgy vélte, figyelemre méltó a Belügyminisztérium indoklása, amely szerint a kamara nem fenyegethet a kamarából való kizárással. De amikor kötelezővé tették a Covid-oltásokat, a kormány kötelezte az orvosokat az oltások beadására, és aki nem tett eleget ennek a kötelezettségének, attól megvonták a kamarai tagságot és nem praktizálhatott – mondta. Hangsúlyozta: akkor használta a kamarát a kormány, de most, hogy a kamara kiáll egy ügy mellett, nincs rá szükség. Ez tükör a kormány működéséről – jelentette ki.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy a kormány úgy csinál, mintha szakmai kérdés lenne a nem kötelező kamarai tagság, azonban ez a javaslat nem más, mint aljas, kicsinyes bosszú. Nem az orvosok zsarolnak, hanem a kormány zsarolja az orvosokat – jelentette ki.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté szerint amikor a kormány valódi problémákkal szembesül, nem terjeszt be 24 órás törvényjavaslatokat. A valódi problémák közé sorolta, hogy a háziorvosok átlagéletkora hatvan év körül van, és a kormány nem tud választ adni arra a kérdésre, hogyan lesz több háziorvos.

Kovács József, a Fidesz képviselője arról beszélt, hogy a háziorvosok átlagéletkora nagyon magas, az ellátási rendszer pedig akadozik, így az államtitkárság arra kényszerült, hogy átalakítsa az ügyeleti rendszert. Szerinte amikor a kamara arra kérte az orvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti szerződést, azt kérte tőlük, hogy tagadják meg az orvosi esküjüket.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kincses Gyula, a MOK elnöke a törvényjavaslat benyújtását követő, hétfői sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a kormány „abszolút valótlan indokokkal, hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a Magyar Orvosi Kamara ellen”. Szerinte a kormány eddig is kereste a megfelelő eszközt az orvosellenesség harcában, most pedig találtak egy megfelelő ürügyet. A MOK titkára, Svéd Tamás szerint koncepciós eljárás szemtanúi lehetünk:

Ennek a forgatókönyve múlt pénteken a legfelsőbb szinteken megszületett, ezt követően Gulyás Gergely ismertette a vádat, azóta pedig már megszületett az eredmény is, amit a holnapi napon fognak kihirdetni

– mondta hétfőn Svéd.

A kormány és a Magyar Orvosi Kamara közötti konfliktus hátteréről alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó
„Köt az orvosi eskünk, de nincs más eszköz a kezünkben” – még bizonytalan a sorsa a jövő héten induló új ügyeleti ellátásnak
Két megyében is március 1-jén vezetnék be a háziorvosok új ügyeleti rendszerét, de még most is sok a bizonytalanság, mert az érintettek Győr-Moson-Sopronban és Szabolcsban is annyira elégedetlenek, hogy hajlandók részt venni a kamara nyomásgyakorló akciójában.

Ajánlott videó