Belföld

Az egészségügyi államtitkár szerint a MOK a legsötétebb kommunista időket idézi

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A magas szintű, mindenki számára hozzáférhető, biztonságos betegellátás biztosításával indokolta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára kedden az Országgyűlésben az orvoskamaráról szóló törvénymódosítást, amely a kötelező kamarai tagság megszüntetését és az etikai felelősségi szabályok áthelyezését javasolja.

Takács Péter úgy fogalmazott:

azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza, és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestület jellegének alapvető szabályait, semmibe veszi saját céljait.

Az államtitkár szerint „a legsötétebb kommunista időket” idézi az, hogy a kamara nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik nem osztják az elnökség véleményét és részt vennének a területi ügyeleti ellátásban.

A MOK elnöke egyébként hétfői sajtótájékoztatóján szintén kommunista időkről beszélt, Kincses Gyula úgy fogalmazott: „Amikor az orvostársadalom úgy döntött, hogy nyomásgyakorlásba kezd, akkor azt mondtuk, hogy azon túl, hogy pénzt kérünk a szakdolgozóknak, kérünk valami olyat is, amit lehet, hogy még nehezebben érhetünk el: az orvostársadalom függetlenségét. Itt már megfogalmazódott, hogy a kamarát, ahogy a kommunisták, megpróbálják majd ellehetetleníteni a kötelező kamarai tagság megszüntetésével.”

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be, mellyel több ponton megnyirbálná az egészségügy és a betegek érdekében nyomásgyakorlásba kezdő Magyar Orvosi Kamara eddigi jogosítványait. A törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalják, azaz már február 28-án el is fogadhatják, hogy március 1-jén hatályba lépjen.

Kapcsolódó
Kivéreztetné a kormány a Magyar Orvosi Kamarát, szocialista mintára
Március 1-jével megszüntetné a kötelező kamarai tagságot, és elvenné az etikai ügyeket a MOK-tól a kormányzat. Mit jelent ez?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik