Belföld

Szentendre, Salgótarján és Kaposvár nemcsak az iskoláit, hanem az óvodáit és a bölcsődéit is bezárja

Más polgármesterek szerint az óvodák zárva tartásáról csak a kormány dönthet.
Korábban a témában:

Az éjjel Szentendre polgármestere a város honlapján üzente meg a város polgárainak, hogy nemcsak az iskolákat, hanem az óvodákat és a bölcsődéket is bezárja ideiglenesen.

Íme Fülöp Zsolt nyílt levele:

Az elmúlt napokban a kormány kihirdette az egészségügyi veszélyhelyzetet, a különleges jogrendet, március 13-án este pedig, Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette, hogy március 16-ától bezárják az iskolákat.

Sokakat váratlanul, felkészületlenül ért a döntés, melynek hátteréről még keveset tudunk. Viszont még kevesebbet tudunk a további konkrét lépésekről, s azok következményeiről. Egy biztos – bár a bejelentés során erre nem hangzott el utalás-, március 16-tól nemcsak városunk iskolái maradnak zárva, hanem szükségszerűen, óvodáink sem lesznek látogathatók, és bölcsődénk sem fogad majd gyerekeket.

A mai napon, még ezen bejelentés előtt, több intézkedést tettünk, és hoztunk nyilvánosságra a koronavírus veszélyhelyzet miatt. (https://szentendre.hu/koronavirus-veszelyhelyzet-onkormanyzati-intezkedesek/)

Emellett levélben fordultam dr. Varga Lászlóhoz, a Szentendre Járási Helyi Védelmi Bizottság elnökéhez, és kezdeményeztem, hogy a továbbiakban rendszeres tájékoztatást kapjunk. Kértem mindezt azért, hogy azonnali és részletes információkat tudjunk adni a szentendrei, valamint a térségben élő honfitársainknak, a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő valamennyi kérdést, és teendőt illetően.

Március 13-án a Miniszterelnök Úr arról tájékoztatta a hazai nyilvánosságot, hogy a kormány döntésének részleteit éppen most dolgozzák ki, s ezért csak a következő napokban ismerhetjük meg ezen döntés minden szegmensét. Szentendre város polgármestereként, azt várom el a kormány illetékeseitől, hogy a jövőben egyértelmű válaszokat kapjunk a fontos kérdésekre, mert csak ezzel összhangban tudjuk mi is megtenni a helyben szükséges intézkedéseket, és csak így tudjuk megfelelően tájékoztatni városunk polgárait.

A kialakult egészségügyi veszélyhelyzet, különleges felelősséget ró mindannyiunkra. Most minden egyes ember döntése, cselekedete közvetlenül kihathat akár ránk, akár szeretteinkre. Felelősséggel tartozunk egymásért. A veszélyhelyzetben szükséges szabályok betartása életeket menthet!

Köszönöm a már eddig is megtapasztalt önzetlen segítségnyújtást, melyet rászorulóknak nyújtottak magánszemélyek, civilszervezetek, egyházak. Hiszem, hogy továbbra is számíthatunk egymásra. Tudom, hogy minden szentendrei felelősséget visel családtagjaiért, rokonaiért, szomszédaiért, és a többi szentendreiért is.

Felelősen, szeretettel segítsük egymást, vigyázzunk egymásra!

Fülöp polgármesterhez hasonlóan cselekedett salgótarjáni kollégája, Fekete Zsolt, az ő levelét is mutatjuk.

A miniszterelnök bejelentette az általános- és középiskolák bezárását.

Ezúton tájékoztatok minden salgótarjánit, és azokat a környező falvakban lakókat, akiknek gyermeke salgótarjáni intézménybe jár, hogy a Magyar Kormány rendelkezéseivel egyidejűleg elrendeltem az önkormányzatunk fenntartásában lévő óvodák és bölcsődék bezárását. Így a Salgótarjáni Összevont Óvoda tagintézményei, valamint a Százszorszép, a Bocsoda, és a Tündérkert Bölcsődék március 16., hétfőtől bizonytalan ideig zárva tartanak. Hiszem, hogy ez gyermekeink, a szülők, nagyszülők, a pedagógusok és a gondozók, vagyis mindnyájunk biztonságát szolgálja.

A Polgármesteri Hivatalban és az önkormányzati intézményeink és cégeink esetében hétfőtől engedélyezzük a távmunkát azoknak a munkatársainknak, akiknek kiskorú gyermekei vannak. Javaslom, hogy ezt a gyakorlatot – amennyiben lehetséges – kövessék más tarjáni munkáltatók is.

A már megtett, és a még előttünk álló intézkedések miatt hétfő reggelre rendkívüli képviselőtestületi megbeszélést hívtam össze.

Továbbá arra kérem minden felelősen gondolkodó és jó érzésű embertársamat, aki bármilyen Facebook oldalt kezel, hogy tartsák tiszteletben az önkéntesen, felelősségteljesen karanténba vonult lakótársaink személyes jogait, személyes adatait, és karanténba helyezésüket ne használják pánikkeltésre, riogatásra, boszorkányüldözésre velük szemben! A kialakult helyzetben azt gondolom, hogy egymás tisztelete, az egymásra és önmagunkra való odafigyelés kell legyen a vezérlő elv, semmiképp sem az oktalan félelemkeltés és a rosszindulat!

Kérek mindenkit, hogy vigyázzon saját magára, családtagjaira, környezetére!

Ez a két város ellenzéki vezetésű, de az M1 híre szerint Kaposvár fideszes polgármestere, Szita Károly is bejelentette az óvodák és a bölcsődék bezárását.

Ugyanakkor Karácsony Gergely főpolgármester és Horváth Csaba zuglói polgármester is arról írt a Facebookon, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után hozott egyik kormányrendelet nem tesz különbséget iskolák és óvodák között, hanem egyaránt a kormány hatáskörének minősíti a rendkívüli szünet elrendelését. Erről írtunk mi is.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.