Élő Belföld

Karácsony Gergely az új főpolgármester, tíz megyei jogú városban győzött az ellenzék

Kövesse velünk percről percre az önkormányzati választást.

Semjén a feleségével, Gyurcsány az egész családjával szavazott - képek

Galéria
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke kijön a szavazófülkéből az önkormányzati választáson, jobbról felesége Semjénné Menus Gabriella a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban a 63-as számú szavazókörben Fotó: Kovács Attila / MTI

Puzsér öt év múlva újra elindulna a főpolgármesteri címért

Puzsér Róbert is leadta szavazatát a vasárnapi önkormányzati választáson, az Index tudósítása szerint többek közt azt mondta, örömteli, hogy 10 százalékkal magasabb a részvétel, mint legutóbb, „ez azt jelenti, hogy ennyivel legitimebb ennek a választásnak az eredménye”.

Ezen kívül arról is beszélt, hogy

ez a választás nem a szavazófülkében, meg nem az urnában, meg nem a szavazatszámláláskor van meghekkelve, hanem a kampány során, meg a nyilvánossághoz való hozzáférés során. A médiafelületek elosztásakor, a hirdetési felületek elosztásakor.

Elmondása szerint ha nem ő lesz a főpolgármester, visszatér a kulturális életbe, és folytatja azt, amit korábban: hátralép a politikai küzdőtérről. Öt év múlva viszont újra elindulni, hogy a Sétáló Budapest programját megmérettesse, ha a következő városvezetés nem valósítja meg azt.

Ha viszont megvalósítja, akkor nem indul újra öt év múlva csak azért, hogy főpolgármester legyen. „Én a programom vagyok. Ha a programom megvalósul, én már itt sem vagyok” – jegyezte meg.

Fotó:Soós Lajos / MTI

Botka László optimista

Ahogyan korábban megírtuk: a Fidesz által támogatott Nemesi Pál független jelölt szoros versenyre számít Szegeden. Botka László, a város jelenlegi vezetője voksa leadása után nem adott egyértelmű választ arra, hogy ő hogyan saccolja a szavazás végét, mindössze annyit árult el, hogy optimista és ellenfeleivel nem szokott foglalkozni.

Szavazatokat vonnak le Terézvárosban

Soproni Tamás, a Momentum képviselőjelöltje írta meg, hogy Terézvárosban „az ellenzék legerősebb szavazókörzetében” 150 választónak duplán osztottak szavazólapot. A lapokat megsemmisítik és mindkét oldalról ugyanennyi szavazatot fognak levonni.

Tarlós: Az a tét, hogy határozott kezekben marad-e a város 

Tarlós István főpolgármester is leadta szavazatát délben Budapesten. Tarlós a helyszínen megjelent újságíróknak arról beszélt, hogy hasonlítsák össze, mi volt a fővárosban 2010-ben, illetve mi van ma.

Most az a tét, hogy határozott kezekben maradjon a város, vagy átvegye a helyét egy határozatlan, tétova káosz

– fogalmazott a főpolgármester, akinek elmondása szerint az a célja, hogy Budapest egy élhető, fejlődő, gyarapodó és nyugodt város legyen. Tarlós megjegyezte, nem akar csatateret a városházán.

A rövid nyilatkozat után a jelenlegi főpolgármester további kérdésekre nem válaszolt.

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára együtt szavaztak

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció alapító-elnöke és Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke a II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskolában adták le szavazatukat.

Gyurcsány szerint a korábbi évek tapasztalatai alapján nem érdemes jósolni a mostani önkormányzati választás részvételi adataiból. Úgy fogalmazott, volt, amikor a magas választási részvétel az ellenzéknek kedvezett, volt amikor a kormányoldalnak,

ezért aztán volt is, amikor el is tévedtünk ebben az elemzésben.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva a győri polgármester-választással kapcsolatban sem kívánt találgatásokba belemenni. Elmondta, a napokban mindent elmondtak az ügyben, most a választókon a sor, hogy döntsenek.

Dobrev Klára, az DK EP-képviselője azon reményének adott hangot, hogy a választók megértették, milyen gátlástalan és erkölcstelen a “Fidesz uralta önkormányzatiság”. Hangsúlyozta, arra számítanak, hogy az ország számos helyén vissza tudják venni a falvakat, városokat és az embereknek járó európai uniós támogatásokat a Fidesztől.

A rendkívülinél is rendkívülibb esemény történt a hevesvezekényi szavazáson

A Nemzeti Választási Iroda honlapján található rendkívüli események között délelőtt 11 óra előtt megjelent egy történés, amire a sokat látott szavazópolgárok sem számíthattak. A hatás érdekében szó szerint idézzük, mi történt a 632 fős Hevesvezekény településen:

Választópolgár jelzése alapján az egyik szavazófülkében a terítőn tollal az „ÉVA” felirat volt látható. A terítőt mindkét szavazófülkéből eltávolítottuk.

Nem túl hosszú ideig tartó oknyomozás után kiderül, hogy Hevesvezekény polgármesterét jelenleg Tóth Évának hívják. Valószínűsíthető az összefüggés e között és a vasárnap délelőtti rendkívüli esemény között.

Öt megyében már 20 százalék felett a részvétel

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 18,25 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, írja az MTI.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megye 19,35 százalék 60 340 szavazó
  • Bács-Kiskun megye 17,23 százalék 73 035 szavazó
  • Békés megye 20,03 százalék 57 490 szavazó
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye 18,96 százalék 100 950 szavazó
  • Csongrád megye 20,69 százalék 69 485 szavazó
  • Fejér megye 18,81 százalék 65 052 szavazó
  • Győr-Moson-Sopron megye 17,32 százalék 64 183 szavazó
  • Hajdú-Bihar megye 16,64 százalék 72 073 szavazó
  • Heves megye 20,96 százalék 51 045 szavazó
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye 18,9 százalék 57 858 szavazó
  • Komárom-Esztergom megye 16,77 százalék 41 794 szavazó
  • Nógrád megye 20,18 százalék 32 056 szavazó
  • Pest megye 17,21 százalék 178 218 szavazó
  • Somogy megye 20,12 százalék 52 164 szavazó
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 17,97 százalék 81 434 szavazó
  • Tolna megye 19,71 százalék 36 289 szavazó
  • Vas megye 18,59 százalék 38 815 szavazó
  • Veszprém megye 18,48 százalék 53 095 szavazó
  • Zala megye 17,38 százalék 40 169 szavazó

A Nemzeti Választási Iroda kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők.

Rekordközeli a részvétel

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 18,25 százaléka (1 464 602 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

  • A fővárosban a szavazók 17,48 százaléka, 239 057 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.
  • A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 20,96 százalék, ami 51 045 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 16,64 százalék, 72 073 szavazó.

Az 1998-as önkormányzati választáson 15,51 százalék, a 2002-es választáson 17,91 százalék szavazott 11 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 18,53 százaléka, kilenc évvel ezelőtt 16,31 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 16,50 százalék voksolt 11 óráig.

A győri Fidesz kiáll Borkai Zsolt mellett

Orbán Viktor miniszterelnök kitérő választ adott, amikor szavazata leadása után arról kérdezték, hogy támogatja-e Borkai Zsoltot. Nem volt ilyen tartózkodó a győri Fidesz, akik egyértelműen kiálltak a horvátországi orgiavideó és a korrupciós vádak miatt nehéz helyzetbe került polgármester mellett:

https://www.facebook.com/gyorifidesz/posts/2367111253556578

Tizenöt percük van a rendőröknek kiérni a szavazóhelyiséghez

A rendőrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első járőr 15 percen belül megérkezzen a helyszínre, írja az MTI.

A rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét.

Ezen kívül gondoskodnak arról, hogy az illetékességi területükön működő szavazatszámláló bizottság elnöke megkapja a szükséges tájékoztatást arról, hogy a rendőrök gyors igénybevétele milyen módon történhet meg.

Az utasítás szerint a közterületi szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első járőr vagy a segítségkérésre reagáló rendőri erő 15 percen belül megérkezzen.

A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsődlegesen a szavazatszámláló bizottság feladata, de ha ehhez szükség van rendőri intézkedésre, akkor azt haladéktalanul meg kell tennie a rendőrnek.

Az intézkedés során, amelyről a rendőr minden esetben köteles jelentést készíteni, biztosítani kell a választás zavartalanságát.

Az első választók nem akármilyen ajándékot kapnak a szavazáson

Mobiltelefonok hátoldalára ragasztható kitámasztót kapnak a Nemzeti Választási Irodától az első választók. A májusi európai parlamenti választás óta 38 ezren váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá, írja az MTI.

A piros-fehér-zöld színű, választás 2019-feliratú hajlítható mobiltelefon-kitámasztókat a szavazóhelyiségben vehetik át a fiatalok a szavazatszámláló bizottságoktól.

A legfiatalabb, 16 éves választópolgár házasságkötéssel szerzett nagykorúságot. A legtöbb első szavazó a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor 1-es számú szavazókörében adhatja le szavazatát.

Fideszes rongálhatott Budakeszin, fellöktek egy ellenzéki jelöltet

Szemző Áron, az ellenzéki összefogás budakeszi, momentumos jelöltje Facebook-oldalán arról ír, hogy szombaton plakátrongálókat értek tetten. Állítása szerint egyikük nem más volt, mint az egykori LMP-s, mára a Fidesz színeiben induló óvodavezető volt, akit elkísért férje is.

Posztja kommentjei között videót is bemutat, hozzászólása szerint miután tettenérték a rongálókat, a térség fideszes országgyűlési képviselője, majd Győri Ottília fideszes polgármester is megjelent, ezután pedig Korondy Tamás a városüzemeltetési Kft. vezetője fellökte Szabó Zsolt ellenzéki képviselőjelöltet.

Az imént kaptunk rajta Budakeszin plakátrongálókat.
Az ex-LMP-s óvodavezető, aki fideszes jelölt Budakeszin és a…

Közzétette: Szemző Áron – 2019. október 12., szombat

Hárman rosszul lettek a szavazás alatt

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint délelőtt fél tizenegyig hárman lettek rosszul a választás során.

  • A Fejér megyei Igaron egy választott bizottsági tag rosszul lett, 7 óra 54 perckor elhagyta a szavazó helyiséget.
  • A Heves megyei Sarudon a szavazó helyiségben a szavazata leadása előtt egy választópolgár lett rosszul, az illetőt kikísérték a szavazó helyiségből kikísérte, és mentőt hívtak hozzá. A választópolgárt a mentő elszállította.
  • Kecskeméten a szavazatszámláló bizottság egyik tagja rosszul lett a szavazóköri helyiségben. A szavazást nem kellett felfüggeszteni, a választópolgár a szavazóköri helyiségben nem jelent meg, a rosszullét időtartama alatt szavazás céljából. A bizottság elnöke mentőt hívott és kórházba szállították az érintett bizottsági tagot.

Karácsony Gergely: Komoly tétekben fogadtam, hogy nyerni fogunk

Zuglóban adta le szavazatát Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje. Elmondta: nagyon örül, hogy a választási részvételi adatok jól alakulnak, szerinte a mai nap a budapestieké lesz, akik visszaszerezhetik városukat. A kormánypártok helyi tevékenységével kapcsolaban úgy fogalmazott: elvették a Városligetet, elvették az iskolákat, a bevételeket, az önmagunkról való gondoskodás jogát. Hozzátette:

Elvettek éveket a budapestiektől, hiszen pontosan tudjuk, hogy a rossz levegő miatt milyen sokan halnak meg.

Kérdésre arról is beszélt, hogy kudarcnak semmilyen esetben sem tartja majd a mai napot, hiszen megváltoztatták az ellenzéki politizálást.

Komoly tétekben fogadtam, hogy nyerni fogunk

— fogalmazott. Karácsony Gergely megköszönte az önkéntesek munkáját, akik szabadidejük feláldozásával segítették kampányát. Elismételte, amit korábban többször is: Tarlós Istvánnak nincsen programja, az ő pocskondiázásával akart szavazatokat szerezni.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Itt az ország legnagyobb szavazólapja

Az MTI fotósa vasárnap reggel megörökítette az ország legnagyobb szavazólapját. A fénykép a kunágotai általános iskolában kialakított szavazókörben készült, alább látható a papír, aminek láttán minden egyperces néma csönddel emlékezzünk meg közösen a szavazólap készítéséhez szükséges kivágott fákért.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A településen, ahol 49 egyéni listás jelölt indul,  420×635 milliméteres szavazólapon adhatják le voksukat a helyiek.

Itt az első atrocitás: megverték az ATV riporterét

Az ATV munkatársa, Szalai Péter annak szeretett volna utánajárni a Jobbik egyik önkormányzati képviselőjével, Gyimesi Gáborral, hogy miért cipelnek élelmiszercsomagokat feltűnően sokan egy önkormányzati iroda környékén.

Megverték az ATV riporterét, aki meg akarta tudni, miért osztanak élelmiszercsomagokat Pécsen
A csomagban olaj és tartós éllemiszer volt. Lista alapján oszthatták ki.

Fidesz: A kommunisták mind szavaznak. Legyünk ott mi is!

A Fidesz hivatalos Facebook-oldalán is buzdítja még vasárnap is a párt szimpatizánsait, hogy minél nagyobb számban fáradjanak a szavazóurnákhoz. Az üzenetet már nem bonyolították túl, az alábbi fotót tették közzé:

Mint írták:

A baloldal mindent bevet a kampányban. Ők nem építeni akarják településeinket, hanem arra használnák az önkormányzatokat, hogy a kormánnyal háborúzzanak.

Olvasói sztorik