Élő Belföld

Karácsony Gergely az új főpolgármester, tíz megyei jogú városban győzött az ellenzék

Kövesse velünk percről percre az önkormányzati választást.

Eddig Békés megye a legaktívabb

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,2 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megye 7,8 százalék 24 325 szavazó
  • Bács-Kiskun megye 7,48 százalék 31 687 szavazó
  • Békés megye 8,6 százalék 24 665 szavazó
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7,46 százalék 39 717 szavazó
  • Csongrád megye 8,45 százalék 28 383 szavazó
  • Fejér megye 7,71 százalék 26 671 szavazó
  • Győr-Moson-Sopron megye 6,9 százalék 25 578 szavazó
  • Hajdú-Bihar megye 7,23 százalék 31 304 szavazó
  • Heves megye 8,45 százalék 20 579 szavazó
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye 8,34 százalék 25 523 szavazó
  • Komárom-Esztergom megye 6,54 százalék 16 306 szavazó
  • Nógrád megye 8,08 százalék 12 836 szavazó
  • Pest megye 6,53 százalék 67 607 szavazó
  • Somogy megye 8,43 százalék 21 846 szavazó
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 7,59 százalék 34 402 szavazó
  • Tolna megye 8,41 százalék 15 477 szavazó
  • Vas megye 7,22 százalék 15 075 szavazó
  • Veszprém megye 7,52 százalék 21 592 szavazó
  • Zala megye 6,76 százalék 15 617 szavazó

A Nemzeti Választási Iroda kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők.

Szavazólapot fotózni tilos, szelfizni szabad

Jogsértő a szavazólapok lefényképezése, de a választók készíthetnek magukról szelfit a szavazófülkében. A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést a szavazólap lefényképezéséről és közzétételéről, írja az MTI.

A bíróság akkor kimondta: a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogy miként szavaztak.

A szavazólap célja az, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik, közölte a Kúria.

Jogszabály ugyanakkor nem tiltja, hogy a választók a szavazófülkében fotót készítsenek magukról.

Németh Szilárd elég korán kelt, hogy elsőként szavazhasson

Háromnegyed hat van. Itt vagyok Csepelen az egyes számú szavazókörben. Azért jöttem, hogy elsőként adhassam le szavazatomat az alkalmas városvezetőkre: Tarlós Istvánra, Borbély Lénárdra és Zupkó Jánosra

– mondta vasárnap reggeli videójában Németh Szilárd, aki követőit arra kérte, hogy szavazzanak a fideszes jelöltekre.

Ha valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, megnyerte a választást

A vasárnapi egyfordulós önkormányzati választáson nincs érvényességi küszöb, ez azt jelenti, hogy a részvételi aránytól függetlenül a szavazás várhatóan a legtöbb esetben érvényes lesz, írja az MTI.

Azokból a jelöltekből lesznek képviselők vagy polgármesterek (Budapesten főpolgármester), akik a legtöbb szavazatot kapják. Ha tehát valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, megnyerte a választást.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják a képviselőket, minden választónak annyi szavazata van, ahány tagú lesz a képviselő-testület. Így ott a képviselő-testület létszámának megfelelő számú legtöbb érvényes szavazat alapján alakul ki, hogy ki nyer mandátumot.

A megyei közgyűlésekbe listáról, a szavazatarányoknak megfelelően kapnak mandátumot a jelölőszervezetek. Az érvényességi küszöb hiánya egyben azt is jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni.

A választás csak akkor lehet eredménytelen, ha senki nem szavazott (érvényesen) vagy ha a két legtöbb voksot kapó jelölt között szavazategyenlőség alakult ki többszöri átszámolás után is.

Botka ellenfele szoros versenyre számít

Nemesi Pált, a Fidesz által támogatott független polgármesterjelöltet szavazata leadásakor a hvg.hu kérdezte meg arról, milyen eredményre számít. Röviden: szoros versenyre és győzelemre. Nemesi szerint a szegediek nagyon aktívak voltak a kampányban és nagyon örül, hogy véleményeikkel, ötleteikkel segítették azt. Nemesi Pál ellenfele a várost 17 éve vezető Botka László, ő most az Összefogás Szegedért Egyesület (MSZP-Momentum-DK-LMP-Jobbik) jelöltje.

A szegedi kampányról részletesen itt írtunk:

Többször lábon lőtte magát a Fidesz a szegedi kampányban
A Szeviép-ügyet a Fidesz polgármesterjelöltje miatt ejteni kellett, Kubatov és Lázár a sajtóban üzenget egymásnak, így maradt a migránsozás, ám ez ügyben Pintér Sándor meghazudtolta a miniszterelnököt.

Megkérdezték Orbán Viktortól, hogy támogatja-e Borkai Zsoltot

A Zugligeti Általános Iskolában adta le szavazatát Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó. Voksulásuk után a kormányfő néhány perc erejéig a sajtó rendelkezésére állt. Elmondta, hogy Tarlóst István támogatja, arra kérdésre azonban nem adott egyártelmű választ, hogy Borkai Zsoltot, a Fidesz orgiabotrányba keveredett polgármesterét támogatja-e. Mint mondta:

A győrieket támogatom.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Orbán Viktor szerint a kampány élesen elvált az országos politikától, 30 évre visszamenőleg ez volt a leginkább a helyi jelöltekre összpontosító kampány. Hozzátette: igyekeztek arra biztatni az embereket, hogy menjenek el szavazni, így tett ő maga is.

Beletettem, amit bele kellett tenni

— fogalmazott a miniszterelnök, aki magas részvételre és jó hangulatú vasárnapra számít.

Kérdésre kifejtette: a Borkai-ügyről a győriek mondanak ítéletet. Megvárja a választás eredményét, saját véleményét majd csak azután közli.

Tarlós: Amit Borkai tett, az vállalhatatlan, kirívó, védhetetlen, közönséges és méltatlan

Tarlós István szerint az ellenzék megtéveszti az embereket betarthatatlan ígéretekkel, és a kampány nem arról szól, amiről kellene. Erről a főpolgármester beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Akik most hirtelen indulatból, vagy jogos felháborodásból otthon maradnának, gondolják meg, hogy megteszik-e ezt

– hangsúlyozta. Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltről azt mondta, Zugló az egyetlen hely, ahol Karácsony teljesítményt tudna felmutatni, de erről ő hónapok óta hallgat – fogalmazott, hozzátéve, pedig a kerületben voltak fizetésképtelenségre irányuló bírósági kezdeményezések és kifizetetlen számlákat titkosítottak.

A főpolgármester szerint Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt tájékozatlanságát és gátlástalanságát támasztják alá a 3-as metróról tett kijelentései is, és ebben az ügyben szerinte azt sem tudja, miről beszél.

A főpolgármester-jelöltek közül leginkább Puzsér Róbertet kedveli, mert ő elmondása szerint nem törekszik arra, hogy más képet mutasson magáról, mint ami valójában.

Borkai Zsolt botrányára kitérve azt mondta, nagyon megneheztelt a győri polgármesterre, és az a határozott álláspontja, hogy amit ő tett, „az vállalhatatlan, kirívó, védhetetlen, közönséges és méltatlan”.

Nem tudom, miért nem vonja le saját maga a konzekvenciát, igazság szerint Borkainak le kellene mondania, mert sokak teljesítményét kérdőjelezi meg

– fogalmazott a főpolgármester.

A visszalépő jelölteket lehúzzák a szavazólapról

A “kiesett” — azaz visszalépő, vagy elhalálozott, esetleg választójogát elveszítő — jelölteket a szavazás előtt lehúzzák a szavazólapról. A szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a voksolás előtt október 4-éig tudta lekövetni a visszalépéseket, azaz azok esetében, akik eddig az időpontig léptek vissza, a nyomda még új szavazólapot tudott nyomtatni. Az utolsó héten visszalépő jelöltek esetében azonban nem volt már mód új szavazólapok nyomtatására, ezért az ő nevüket le kell húzni a szavazólapról.

A mostani önkormányzati választáson a jelöltek nyilvántartásba vétele után 525-en estek ki, kilencen elhunytak, nyolcan elveszítették választójogukat, 508-an visszaléptek.

Utóbbiak közül 22 polgármester- és 15 egyéni listás jelölt csak a voksolást megelőző pénteken lépett vissza. A nemzetiségi választáson 269-en estek ki a jelöltek közül: hatan meghaltak, hárman elveszették választójogukat, 250-an visszaléptek.

A kiesés tényéről a szavazóhelyiségben hirdetményt kell elhelyezni, a szavazatszámláló bizottság pedig szükség szerint szóban is tájékoztatja a választópolgárokat a változásról.

Egy picit többen szavaztak az első órában, mint öt éve

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,12 százaléka (89 867 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. fővárosban a szavazók 0,92 százaléka, 12 555 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 1,35 százalék, ami 3877 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Komárom-Esztergom megyében volt: 0,95 százalék, 2359 szavazó.

Öt évvel ezelőtt 1,06 százalék voksolt 7 óráig.

Ha kéri, segítséget is kaphat a szavazáshoz

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, igénybe veheti más választópolgár vagy a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét.

A szavazatszámláló bizottságok egyik feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és a segítségnyújtás.

  • Az írásképtelen választópolgár helyett – ennek a ténynek a feltüntetésével – a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket.
  • Szükség esetén – a választópolgár befolyásolása nélkül – a szavazatszámláló bizottság elmagyarázza a szavazás módját is.
  • Ha az olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.
  • A látássérült választópolgár Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe annak érdekében, hogy önállóan adhassa le szavazatát. Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár október 4-ig azt igényelte. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint 176-an kértek Braille-sablont a helyi önkormányzati választástípusban való voksoláshoz, és 52-en pedig a nemzetiségiben.

Kis választási vademecum: ezért és így szavazunk ma

A választás tétje, hogy ki lesz a több mint háromezer magyarországi településen a polgármester, s ki nyeri el az összesen nagyjából 17 ezer fővárosi és megyei közgyűlési, valamint helyi képviselői posztot. Miután kisebbségi önkormányzatokat is választunk, könnyen lehet, hogy valakinek hat szavazólapot kell majd kitöltenie.

Összeszedtünk minden fontos információt az önkormányzati választásról:

Önkormányzati választás: kire, mire és hogyan szavazhatunk?
Van, akinek hat szavazólapot kell kitöltenie.

125 településen olyan sokan indulnak, hogy ki kellett nagyítani a szavazólapokat

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint 125 olyan település van, ahol legalább 25-en indulnak az egyéni listán megszerezhető képviselői helyekért. Az NVI ezért úgy döntött, hogy ezeken a településeken – a választópolgárok tájékozódását megkönnyítendő – kifüggesztik a szavazókörökben a szavazólapok kinagyított képét is.

A jelöltek ugyanis a választáson nem abc szerint, hanem a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek az igen hosszú – akár kéthasábos – szavazólapon, ami nehezítheti az eligazodást közöttük.

Az NVI nyilvántartása szerint a legtöbb – 49 – egyéni listás jelölt Kunágotán indul. Egyeken 48, Hodászon és Alsószentmártonban 46, Halmajugrán 42, Tiszalúcon 40, Battonyán 38, Jászárokszálláson és Aranyosapátiban 36-36 az egyéni listás jelöltek száma. Az NVI döntése szerint emellett a főpolgármesteri és valamennyi polgármesteri szavazólapból is készített a nyomda kinagyított képet.

Tudja mit kell tenni, ha elrontotta a szavazólap kitöltését?

Ha még az urnába helyezés előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, kérésére a szavazatszámláló bizottság az elrontott szavazólap helyett újat ad. A cserére egy esetben, és csak az urnába helyezés előtt van mód.

Arra is figyeljen,, hogy az urna felbontása után, a szavazatok ellenőrzésekor a szavazatszámláló bizottság nem veszi figyelembe azokat a szavazólapokat, amelyeken nem szerepel pecsét. Viszont ha a szavazólapon szerepel pecsét, de nem a szavazólap bal felső sarkában, a szavazólap érvényesnek számít.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Ezeket a papírokat készítse elő!

A magyar állampolgár bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja a személyazonosságát: a kártyaformátumúval és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú a köztársasági címerrel). A bizottság elfogadja a kártya formátumú ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú gépjárművezetői engedélyt (jogosítványt) és a lézergravírozott útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására.

Ha a személyazonosító igazolváy nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcím igazolására is szükség van a szavazáshoz: vagy lakcímkártyára, vagy a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervényre.

A személyi azonosító, vagyis a személyi szám a lakcímkártya hátoldalán van, és tartalmazza a hatósági bizonyítvány, illetve az igazolást a személyi azonosító jelről is. A nem magyar állampolgárságú választópolgárok esetében a személyazonosság igazolására alkalmas (a magyar hatóságok által kiállított érvényes okmányok mellett) az EU más tagállama által kiállított személyi igazolvány, illetve útlevél is. Az okmányoknak természetesen érvényeseknek kell lenniük.

Még kérhet mozgóurnát

Vasárnap délig még igényelhetnek mozgóurnát a mozgásukban gátolt választók az önkormányzati és nemzetiségi választásra. Kérelmét még benyújthatja online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig. A kérelmet el lehet juttani a szavazatszámláló bizottsághoz írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazottal, valamint kézbesítővel, például futárral vagy hozzátartozóval.

A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be.

Fontos, hogy:

  • A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is, arra hivatkozva például nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkája miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.
  • Ha a mozgóurnát nem a választópolgár lakcímére kérik, akkor a kérelemnek tartalmaznia kell a pontos címet. A feltüntetett személyes adatoknak meg kell egyezniük az igénylő választópolgár lakcímkártyáján szereplőkkel, különben a kérelmet elutasítják.
  • A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására visszaérkezzen.
  • Aki mozgóurnát kért, az a szavazókörben hagyományos módon, személyesen nem szavazhat.
  • Mozgóurnát csak adott választókerületen belül kérhet a választópolgár.

Eddig minden rendben, 8 025 000 választópolgárt várnak az urnákhoz

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az önkormányzati és nemzetiségi választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel fél 7-kor az MTI-vel.

Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 278 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett; erről soron kívül intézkedtek. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig 8 millió 25 ezer választópolgárt várnak az urnákhoz.

Rázós hetek állnak mögöttünk

Három országos választást is tartottak Magyarországon másfél év alatt, de pár év távlatából a 2019-es önkormányzati választási kampányra fogunk a leginkább emlékezni. Ebben a cikkben összeszedtük, hogyan múlták alá egymást a jelöltek és a módszerek. A nyugalom megzavarására alkalmas tartalom:

Kampányban ilyen mélyre még nem süllyedt az ország
Az önkormányzati választás eredményeitől függetlenül sokáig velünk marad még ez a kampány.

Vannak kivételek, például a budapestiek és a balatonszepezdiek

  • A fővárosban élők három szavazólapot kapnak: ők a képviselő-testület és a polgármester mellett a főpolgármester személyére szavazhatnak. A fővárosban a megválasztott 23 polgármester automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagja lesz, további kilenc mandátumot a vesztes polgármesterjelöltekre leadott töredékszavazatok alapján osztanak szét a listák között.
  • Jelölt hiányában nem lehet polgármester-választást tartani a Zala megyei Lakhegyen és a Veszprém megyei Balatonszepezden. Jelölt hiányában nem lehet képviselő-testületi választást tartani a Baranya megyei Apátvarasdon, a Zala megyei Lakhegyen és a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson.

Megnyíltak a szavazókörök, elindulunk

Vasárnap reggel 6 és este 7 óra között 8 millió 25 ezer választó dönthet arról az ország 10 278 szavazókörében, kik képviseljék érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. A választáson nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a letelepedettek, bevándoroltak, menekültek, valamint az Európai Unió többi tagállamának magyarországi lakcímmel rendelkező, névjegyzékbe vett állampolgárai is szavazhatnak. Mutatunk egy érdekes példát:

Nikola Gruevski is szavazhat az V. kerületben
Lakcíme nincs, de választójoga igen.

A választáson négy főpolgármester-jelölt és 7363 polgármester-jelölt indul. A tízezernél kevesebb lakosú településeken – ahol egyéni listán választják a képviselőket és minden választópolgár annyi jelöltre szavazhat, ahány tagú a testület – 34 788-an indulnak jelöltként. A 169, tízezernél több lakosú településen vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán juthatnak a jelöltek mandátumhoz.

Olvasói sztorik