Élő Belföld

Karácsony Gergely az új főpolgármester, tíz megyei jogú városban győzött az ellenzék

Kövesse velünk percről percre az önkormányzati választást.

Az ellenzékiek úgy elvonultak, ahogy a fideszesek szoktak

Az MSZP, a Párbeszéd, és a DK közösen tartja az eredményváróját a VII. kerületi Kazimir Házban. Az újságírók az egy saroknyival arrébb lévő 400-ban kaptak helyet, tehát még csak nem is ugyanabban az épületben. Így nem lehet csak úgy beszélgetni politikusokkal, csak azokat lehet elkapni, akik átjönnek sajtótájékoztatót tartani.

A Kazimir Ház környékén egyelőre csend van, bent sem látszott mozgás. Egyelőre langyos a hangulat.

Terézvárosi szavazatlevonás: pontosított a választási iroda

A terézvárosi választási iroda vezetője szerint 8 választópolgár kapott duplán szavazólapot – írta az önkormányzat honlapján. Amint arról beszámoltunk, Soproni Tamás, a Momentum képviselőjelöltje írta meg, hogy Terézvárosban „az ellenzék legerősebb szavazókörzetében” 150 választó eggyel több szavazólapot kapott, ezért ezeket a lapokat megsemmisítik és mindkét oldalról ugyanennyi szavazatot fognak levonni.

Mogyorósi Sándor, a választási iroda vezetője azonban pontosított:

A szavazatszámláló bizottság nyolc választópolgár esetében duplán adott egyéni képviselői szavazólapot és polgármesteri szavazólap nem került átadásra. Az SZSZB a hibáját három választópolgár esetében még a szavazólapok urnába történő bedobása előtt korrigálta, öt választópolgár esetében ezt már nem tudta megtenni.

Vas megye átvette a vezetést

A 17 órai eredmények alapján a Vas megyeiek a legszorgalmasabb szavazók, ott a választásra jogosultak 48,66 százaléka ment el eddig szavazni. A pontos eredmények a Nemzeti Választási Iroda szerint:

Baranya megye – 43,67 százalék – 136 200 szavazó

Bács-Kiskun megye – 38,08 százalék – 161 353 szavazó

Békés megye – 41,9 százalék – 120 228 szavazó

Borsod-Abaúj-Zemplén megye – 47,03 százalék – 250 343 szavazó

Csongrád megye – 45,34 százalék – 152 236 szavazó

Fejér megye – 41,92 százalék – 144 988 szavazó

Győr-Moson-Sopron megye – 41,78 százalék – 154 857 szavazó

Hajdú-Bihar megye – 37,04 százalék – 160 454 szavazó

Heves megye –  45,99 százalék – 112 015 szavazó

Jász-Nagykun-Szolnok megye – 39,4 százalék – 120 628 szavazó

Komárom-Esztergom megye – 38,44 százalék – 95 823 szavazó

Nógrád megye – 46,54 százalék – 73 948 szavazó

Pest megye – 39,73 százalék – 411 393 szavazó

Somogy megye – 45,01 százalék – 116 661 szavazó

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye- 45,81 százalék – 207 538 szavazó

Tolna megye – 43,77 százalék – 80 591 szavazó

Vas megye – 48,66 százalék – 101 567 szavazó

Veszprém megye – 43,07 százalék – 123 736 szavazó

Zala megye – 42,7 százalék – 98 671 szavazó

Állítólag a Fideszre szavaztatták a betegeket a csepeli idősotthonban

Körülbelül 40-50, többnyire mozgássérült beteget szavaztattak le a Fideszre a csepeli Szent József Otthonban, közölte az Azonnalival Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő.

A politikus egy újságírótól tudta meg, hogy az otthon apácája szavazás előtt körbement az otthonban, és emlékeztette arra az ott élőket, hogy

a szavazólapon szerepel a keresztény kormányzó oldal, oda rakják az ikszet.

Bangóné a helyszínre ment, de a jelenlétében már nem buzdítottak senkit a Fideszre való ikszelésre.

Az MSZP-s politikus azt kérte a helyszínen, hogy állítsák le a mozgóurnás szavazást, amit meg is tettek, majd miután kiérkezett a rendőrség, rendőri felügyelet mellett folytatódott a többi 15 beteg szavaztatása.

Csepelen a Fidesz Borbély Lénárdot, az ellenzék Erdősi Évát indítja, emlékeztetnek a cikkben.

Kispaládon fellázadt a falu a kettős állampolgárok ellen

Konfliktus alakult ki a helyiek, illetve a valójában nem ott lakó, szervezetten szavazó kettős állampolgárok között az ukrán határ melletti Kispaládon, írja a 444.hu.

A lap megkeresésére Ábri Norbert független polgármesterjelölt arról beszélt,

a falu fellázadt a kettős állampolgárok ellen, az itteniek nem akarják, hogy ők döntsenek róluk.

Mint fogalmazott, egy nagy csoport helyi folyamatosan ott van a szavazóhelyiségnél, és nem engedik be a kettős állampolgárokat, akiket – a szavaival élve – folyamatosan hordanak oda.

Arról is beszélt, hogy először azokhoz a házakhoz viszik őket, ahova be vannak jelentve, utána szavazni. Állítólag voltak köztük olyanok, akik a kérdésekre nem tudtak magyarul válaszolni.

Ábri Norbert ellen Magyar Barnabás indul a Fidesz-KDNP színeiben Kispaládon.

„A Fideszre akarsz szavazni, ugye?" – kiabálta a kormánypárti delegált

Kiss Krisztián, Tiszavasvári ellenzéki polgármesterjelölt a Közös Jövőnk – Tiszavasváriért Facebook-oldalán számolt be arról, hogy

a Helyi Választási Bizottság a kifogásnak helyt adott és megállapította a jogsértést, és az elkövetőt eltiltotta a további jogsértéstől.

A polgármesterjelölt szerint Szőke Zoltán fideszes polgármesterjelölt csalással akar nyerni, ezért a 10-es számú szavazókörben a beérkező roma szavazóknak  „folyamatosan, fennhangon” a fideszes delegált azt mondja, hogy

a Fideszre akarsz szavazni, ugye?

Az ellenzéki jelölt szerint így gyakorolnak nyomást a megfélemlített emberekre. A választási bizottság eltiltotta a delegáltat a további jogsértéstől.

(via hvg.hu)

Iborfián már mind a 13 választópolgár elment szavazni

A Zala megyei Iborfia teljes lakossága elég komolyan vette az önkormányzati választást, ugyanis délután három órára mind a 13 fő leadta voksát a település egyetlen szavazókörzetében.

Ábra: Nemzeti Választási Iroda

A meccs egyébként nem lefutott, ugyanis a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Iborfián két polgármesterjelölt is indul.

A településről egyébként itt írtunk bővebben:

A falu, ahol a lakók majdnem mindegyike önkormányzati képviselő
Nagy titka nincs a településnek: ez az ország legkisebb lakónépességű faluja.

Baranyi Krisztina: Csoportokban visznek be embereket a szavazókörbe

Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármesterjelöltje meglehetősen furcsa történésekről számolt be a hvg.hu-nak. Elmondása szerint egy ember vasárnap reggel ordítozva tépkedte a választási plakátjait a Mester utcában.

Az egyik szavazóköri delegáltunk ott volt, és le is tudta videózni, ahogy rángatja le a kihelyezett hirdetéseket. Mikor a vandál meglátta a kitűzőjét, akkor fenyegetni kezdte, hogy megkéseli, majd arcon köpte. El tudott szaladni, de nagyon megijedt, hívta a rendőrséget, akik igazoltatták a támadóját, így ebből hatósági ügy lett

– mondta Baranyi.

Ez még nem minden, ugyanis az ellenzéki jelölt vasárnap kora délután azt vette észre, hogy a Gát utca – Haller utca sarkán csoportban hoznak embereket, majd kísérik be őket a szavazókörbe. Miután az illetők kijöttek, a közeli bolt előtt egy borítékban kezükbe nyomtak valamit, mondta Baranyi, aki megjegyezte, hogy riasztották a rendőrséget az eset kapcsán.

Hódmezővásárhelyen már minden második választó szavazott

A megyei jogú városok közül Hódmezővásárhelyen a legmagasabb a részvétel a délután 3 órai adatok szerint: 50,5 százalék, vagyis a választásra jogosultak több mint fele szavazott már az önkormányzati választáson. Emlékezetes, hogy a városban 2018 februárjában tartottak időközi polgármester-választást, amit meglepetésre a független Márki-Zay Péter nyert. Az áprilisi parlamenti választáson aztán visszahódította a körzetet a Fidesz: Lázár János győzött. Márki-Zay most az általa életre hívott Mindenki Magyarországa és a Tiszta Vásárhelyért Egyesült színeiben indul, kihívója pedig a független, de a Fidesz által támogatott Grezsa István főorvos, miniszteri biztos.

Az adatokból annyi biztosan látszik, hogy mindkét tábor komolyan veszi a választást, hiszen kétszer annyian szavaztak délután háromig, mint ahányan az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson (akkor 24,34 százalék volt a részvétel ebben az időpontban), és majdnem annyian, mint a tavalyi parlamenti választáson (57,85 százalék), amelyen pedig hagyományosan jóval magasabb a részvétel, mint a helyhatósági szavazásokon. A választás tétje nagy, hiszen Hódmezővásárhely a kevés, az ellenzék által igazgatott megyei jogú város egyike jelenleg, valójában csak Szeged és Salgótarján sorolható még ide, miután Békéscsaba – öt éve fideszes jelöltet legyőző – polgármestere az idén már a kormányoldal támogatásával indul.

Epilepsziás rohamot kapott egy választó a szavazóhelyiségben

A Nemzeti Választási Iroda újabb rendkívüli eseményről számolt be vasárnap délután. A Békés megyei Sarkadon az egyik szavazópolgár a szavazást követően epilepsziás rohamot kapott a szavazóhelyiségben.

A mentőket értesítették, a mentősök kiérkezése után a beteget stabilizálták és elszállították.

Már 2,8 millióan szavaztak

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosultak 34,69 százaléka (2 784 346 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 36,37 százaléka, 497 525 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 38,19 százalék, ami 79 721 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 30,11 százalék, 130 455 szavazó.

Az 1998-as önkormányzati választáson 29,62 százalék, a 2002-es választáson 34,66 százalék szavazott 15 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 34,77 százaléka, kilenc évvel ezelőtt 31,47 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 30,11 százalék voksolt 15 óráig.

Folyamatosan érkeznek bejelentések a választási visszaélésekről

Folyamatosan érkeznek bejelentések a Jobbikhoz választási visszaélésekről – közölte az ellenzéki párt szóvivője vasárnap délután tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Szilágyi György, aki mindenkit arra biztatott, hogy forduljon hozzájuk ilyen ügyekben, kiemelte: a Jobbik elkötelezett a voksolás tisztasága mellett, többször felhívták a figyelmet a választási rendszer visszásságaira, írja az MTI.

Ki lehet mondani nyugodtan, hogy a Fidesz csalások százait követi el egy-egy választás során, amiket érdemben nem nagyon szoktak egyébként vizsgálni

– fogalmazott.

Pontos szám vagy nagyságrend említése nélkül a szóvivő azt közölte, több eset jutott a tudomásukra: Pécsen például ételt osztottak, Soroksáron – a szavazásért cserébe – élelmiszercsomagot, több helyen pedig fizikai atrocitásoknak vannak kitéve az ellenzéki képviselőjelöltek és szavazatszámlálók.

Kósa szerint Budapesten egy protein-sámán, egy celeb-matador, egy csetlő-botló cirkuszi figura és Tarlós van versenyben

Kósa Lajos vasárnap kora délután tett közzé egy videót, amiben mindenkit arra kér, hogy szavazzon a Fidesz és a KDNP „alkalmas, már bevált, kiváló” jelöltjeire, így szerinte megnyugodhatunk, hogy a következő öt évben is jó kezekben lesz az otthonunk sorsa.

Ami azonban sokkal érdekesebb, ahogy Kósa a budapesti főpolgármester-választásra is kitért, és úgy fogalmazott, hogy „talán az egész országban jellemző az a helyzet, ami a fővárosban kialakult”.

Csak végig kell nézni a jelölteken: van egy protein-sámán, egy celeb-matador, egy csetlő-botló cirkuszi figura és a polgármester, Tarlós István

– mondta Kósa, aki szerint így nem is lehet kérdés, kire kell bízni a fővárost: természetesen a mostani főpolgármesterre.

Márki-Zay a Borkai-botrányról: Már annyi mindenen felháborodtunk!

Hódmezővásárhely polgármestere a 444.hu-nak azt mondta,  felháborító ugyan a győri fideszes polgármester botránya, „de hát már annyi mindenen felháborodtunk”.

Hozzátette, eddig is tudtuk, hogy egy fideszes oligarcha tud kastélyt építeni, ha akar. vannak luxusautói, és hogy nem fogja őt elszámoltatni a rendszer.

Ehhez képest az, hogy most már narkóznak is, vagy luxusprostituáltakkal, magánrepülővel az Adriára utaznak, az azoknak, akik eddig is kritikusak voltak a rendszerrel, akik valódi keresztény alapokon ítélik meg a politikát, azoknak eddig is nyilvánvaló volt, nekik nagy forrongást ez az ügy nem okoz.

Szerinte az, hogy nem lett ebből őszödi beszéd és zavargás „elsősorban annak köszönhető, hogy az ellenzéknek nincs médiája, nincs már igazi független média, nagyon sok fideszes választóhoz el sem jut ez a hír.”

Nyolcezer forintért vásárolnának szavazatokat Józsefvárosban

Aktivistáink kint vannak Józsefváros utcáin egész nap. Saját szemükkel látják, ahogy folyik a fideszes szavazatvásárlás. Természetesen a rendőrségnél megtettük a szükséges bejelentéseket

– írta Pikó András, a ellenzéki pártok józsefvárosi polgármesterjelöltje Facebookon. A polgármesterjelölt közölte, hogy a hatóságokhoz fordulnak.

Az Index úgy tudja, hogy Pikóékhoz több bejelentés érkezett különböző VIII. kerületi helyszínekről arról, hogy ismeretlen férfiak azt kiabálták, nyolcezer forintért vásárolnának szavazatot.

A lap információi szerint a polgármesterjelölt aktivistái szemtanúi voltak pénzátadásnak is.

Egy szavazó leesett a lépcsőn, egy másik összetörte a szavazófülkét, egy harmadik pedig összetépte az összes szavazólapot

Ugyan a hevesvezekényi történteknél durvábbakról nem tudunk beszámolni, azért azóta is történtek rendkívüli események az országban az önkormányzati választás különböző helyszínein.

  • Gyulán egy választópolgár elesett a lépcsőn, a bizottság mentőt hívott hozzá.
  • Kecskeméten egy idős választópolgár a szavazófülke oldalának dőlt, a fülke összetört, a választópolgár nem sérült meg. A Helyi Választási Iroda a sérült fülke helyett másik fülkét szállított a szavazókörbe.
  • Nagydorogon egy választópolgár a szavazólapok összes példányát az épületből ki akarta vinni, többszöri felszólítás ellenére sem adta vissza a SZSZB tagjainak, ehelyett összetépte őket. A SZSZB elnöke a választópolgárt rendre utasította, aki ezután elhagyta a szavazóhelyiséget.

Hódmezővásárhelyen 41 százalékos a részvétel

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 26,6 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, írja az MTI.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megye 27,12 százalék 84 584 szavazó
  • Bács-Kiskun megye 23,59 százalék 99 980 szavazó
  • Békés megye 27,26 százalék 78 237 szavazó
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye 28,54 százalék 151 919 szavazó
  • Csongrád megye 29,17 százalék 97 948 szavazó
  • Fejér megye 26,48 százalék 91 576 szavazó
  • Győr-Moson-Sopron megye 24,28 százalék 89 993 szavazó
  • Hajdú-Bihar megye 23,39 százalék 101 338 szavazó
  • Heves megye 29,36 százalék 71 523 szavazó
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye 25,64 százalék 78 495 szavazó
  • Komárom-Esztergom megye 23,97 százalék 59 755 szavazó
  • Nógrád megye 29,26 százalék 46 492 szavazó
  • Pest megye 25,4 százalék 262 984 szavazó
  • Somogy megye 27,83 százalék 72 146 szavazó
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 26,65 százalék 120 732 szavazó
  • Tolna megye 26,97 százalék 49 662 szavazó
  • Vas megye 27,34 százalék 57 078 szavazó
  • Veszprém megye 26,07 százalék 74 907 szavazó
  • Zala megye 24,9 százalék 57 552 szavazó

A városok közül az alábbiakat emelnénk ki:

  • Budapesten 28,36 százalékos,
  • Győrben 24,06 százalékos,
  • Hódmezővásárhelyen 40,86 százalékos a részvétel 13 órakor.

Márki-Zay Péter Facebook-oldalán azt írta, a településen kimagaslóan magas a részvételi arány, az országos átlag majdnem duplája.

Gyanús listát fotózott Soroksáron az ellenzéki jelölt

Bereczki Miklós, Soroksár ellenzéki polgármesterjelöltje tett közzé egy Facebook-bejegyzést vasárnap délután egy „Sanyi listáról”.

A választási csalás gyanújával kapcsolatban – amiről előző posztomban szóltam – nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan megérkezik az első bejelentés. A mellékelt fotók a Rézöntő utcai szavazókör környékén készültek, a lista szervezett szavazószállításra enged következtetni

– írta Bereczki.

Az ellenzéki jelölt azt kéri a helyiektől, hogy ne hagyják, hogy Csomagosztó Sanyik döntsék el a választást Soroksáron.

Túl a 2 millión

13 óráig a szavazásra jogosultak 26,6 százaléka (2 134 806 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

  • A fővárosban a szavazók 28,36 százaléka, 387 905 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig.
  • A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 29,36 százalék, ami 71 523 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 23,39 százalék, 101 338 szavazó.

Az 1998-as önkormányzati választáson 22,66 százalék, a 2002-es választáson 26,33 százalék szavazott 13 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 26,98 százaléka, kilenc évvel ezelőtt 23,68 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 23,53 százalék voksolt 13 óráig.

Olvasói sztorik