Élő Belföld

Karácsony Gergely az új főpolgármester, tíz megyei jogú városban győzött az ellenzék

Kövesse velünk percről percre az önkormányzati választást.

A Momentumnál most már a bulié a főszerep

Lezajlott minden formális esemény a Dürer Rendezvényházban, így kezdődik a hajnalig tartó szórakozás a Momentum eredményváró eseménye után. Fekete Győr András értékelőjét követően egy emberként lélegzett fel a jelelévő tömeg, az izgatottság helyét pedig átvette az elégedettség és az önfeledtség. A zene dübörög, a sör és a vodkaszóda patakokban folyik, a jelenlévők pedig talán csak azért bánkódnak, mert legközelebb csak két és fél év múlva jöhetnek eredményvárója. Onnan folytatjuk majd.

Déri Tibor: Első dolgom lesz, hogy hazamegyek, és megpuszilom a családomat

Telefonon sikerült utolérnünk Újpest újdonsült polgármesterét, Déri Tibort, aki elmondta, benne volt a levegőben, hogy ő fog nyerni, most azonban, hogy ez valóra vált, elképesztő büszkeséget érez.

Bebizonyítottuk, hogy hiába mondták rengetegen, hogy ebben a kerületben nem lehet megverni a Fideszt, tisztességesen és rengeteg munkával igen is el lehet ezt érni. Ebben a sikerben benne van hat párt együttműködése, valamint a civilek és civilszervezetek összehangolt munkája. Nagyon büszke vagyok erre a a sokrétű együttműködésre.

Elmondta, nem fél a kormány beígért fenyegetéseitől, ellenben hatalmas lendülettel fogja magát belevetni a munkába. A holnapi nap már indulnak az egyeztetések és a tárgyalások a megválasztott képviselőkkel. Mint mondta, biztos benne, hogy együtt tudnak majd működni, hiszen eddig is ez vezette őket sikerre.

Zárásként hozzátette, első dolga polgármesterként közel sem lesz annyira radikális, mint például Soproni Tamásé, inkább autóba vágja magát, hazamegy és megpuszilja a családját.

Soproni Tamás: Nagy az öröm, de a felelősség is

Soproni Tamásnak hívják a VI. kerület új polgármesterét, aki elmondta, az elmúlt hetek, hónapok munkája után nagyon bízott benne, hogy nyerni fog, és bár most nagyon nagy az öröm, legalább ekkora felelősség is szakadt a nyakába.

Holnaptól egy 13 milliárdos költségvetésű önkormányzatban kell megmutatnunk azt, hogy miért más a Momentum, és hogyan fogjuk kiírtani a korrupciót Magyarországról és Budapestről, és én személy szerint a VI. kerületből.

Korábban több fórumon is felvetődött, ha az ellenzék tarol a választáson, nem kizárható, hogy a kormány csökkenteni fogja az önkormányzatok jogköreit. Kérdésünkre válaszolva elmondta, a kormány egyszerűen nem teheti meg azt, hogy megfossza az embereket azoktól a szolgáltatásoktól, amiket egy önkormányzat nyújtani tud.  Pontosabban módja van rá, politikai lehetősége nincs.

Ha mégis megteszik, az ellenzék 2022-ben nem kétharmaddal nyer, hanem 100 százalékkal.

Egy korábban a 24.hu-nak adott interjúban már elmondta, első intézkedése polgármesterként az lesz, hogy visszaviszi a leköszönő Hassay Zsófia luxusautóját. Második intézkedéseként a korrupciós ügyeket, ezen belül is a terézvárosi vagyonkezelő körüli piszkos ügyeket fogja felderíteni, amiről szintén írtunk korábban.

Jászberényben 14 szavazat döntött az ellenzéki jelölt javára

Alighanem Jászberényben volt a városok közt a legszorosabb verseny az önkormányzati választáson: Budai Lóránt, az ellenzék jelöltje mindössze 14 szavazattal győzte le a fideszes Szabó Tamást.

A jelöltek sorrendje így alakult:

  1. Budai Lóránt (KÖZÖSEN JÁSZBERÉNYÉRT EGYESÜLE) – 42,63 százalék (3909 szavazat)
  2. Dr. Szabó Tamás (FIDESZ-KDNP) – 42,48 százalék (3895 szavazat)
  3. Dr. Magyar Levente (Független) – 10,15 százalék (931 szavazat)
  4. Dobrosi Péter (Mi Hazánk) – 4,73 százalék (434 szavazat)

Az országot nem lehet megvenni egy zsák krumpliért

A Jobbik minden korábbinál jobb eredményt ért el az önkormányzati választáson, így egy nehéz időszakot követően tud újra felfelé ívelő pályára állni – mondta az ellenzéki párt elnöke vasárnap késő este Budapesten, sajtótájékoztatón.

Sneider Tamás úgy fogalmazott, a Jobbik azzal, hogy rengeteg önkormányzati pozíciót szerzett, megmutatta, képes feléledni. Kiemelte, a vasárnapi voksolás azt is bizonyítja, fel lehet lépni a kormányzati arroganciával, hatalmi gőggel szemben, van értelme a Fidesz ellen szavazni.

A Jobbik elnöke szerint a még nem végleges megyei listákból látható: pártja továbbra is az ellenzék vezető ereje.

Sneider Tamás gratulált a Jobbik polgármesteri címet szerzett jelöltjeinek, elsőként Mirkóczki Ádámnak, aki Eger várását vezetheti, majd Pintér Tamásnak (Dunaújváros), Szabó Zoltán Ferencnek (Szentes), Budai Lórántnak (Jászberény), Mikola Gergelynek (Encs), Janiczak Dávidnak (Ózd), Dobó Zoltánnak (Tapolca) és Markót Imrének (Törökszentmiklós).

A Jobbik vezetője kitért arra is, pártja aktivistái Miskolcon, Pécsen, Tatabányán és Hódmezővásárhelyen is jelentős támogatást biztosítottak az ellenzéki győzelemhez.

Sneider Tamás gratulált Karácsony Gergelynek a főpolgármesteri címhez és reményét fejezte ki, hogy Budapest a jövőben zöldebb és politikai értelemben békésebb város lesz. Hatalmas sikerként értékelte, hogy a Jobbik története során először tudott egyéni képviselői körzeteket nyerni a fővárosban.

Stummer János, a Jobbik alelnöke és kampányfőnöke úgy fogalmazott, a Fidesz túljutott hatalma csúcsán és elindult a lejtőn, a választás pedig bebizonyította, hogy

az országot nem lehet egy zsák krumpliért megvenni.

Pálffy Ilona megmagyarázta, miért állt le a Nemzeti Választási Iroda honlapja

A napközbeni részvételi adatokat közlő honlapról az eredményeket közlő honlapra történő átállás tartott a tervezettnél tovább, ezért volt szolgáltatáskiesés a választási honlap működésében – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján.

A szavazókörök este 7 órai zárását követően csak mintegy két óra elteltével jelentek meg az első eredmények az NVI honlapján, a www.valasztas.hu-n.

Pálffy Ilona sajtótájékoztatóján azt mondta, az NVI által üzemeltetett, a szavazatösszesítést is végző informatikai rendszer, a Nemzeti Választási Rendszer zavartalanul működik.

Hozzátette: az NVI a választásnapi eredménymegjelenítést az előre eltervezett módon az egyszerűsített üzemmódban működő www.valasztas.hu honlapon kezdte el. Az átállás a tervezettnél több időt vett igénybe, ezért egyes időszakokban a honlapon a kiszolgálás szünetelt.

Azt mondta, a választások honlapja több, statikus formában közzétett közérdekű információt is tartalmaz, mint például a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai, határozatai, a választási irodák elérhetőségei, amelyeket az NVI a szolgáltatás átstrukturálása során fokozatosan ismét elérhetővé tesz.

Hangsúlyozta, az NVI az átállás időszaka alatt is fontos feladatként kezelte a médiának és a pártoknak nyújtott adatszolgáltatást, hogy a választópolgárok tájékoztatása a választások eredményéről folyamatos legyen.

Pálffy Ilona megköszönte a szavazatszámláló bizottságok tagjainak és a helyi választási irodák munkatársainak munkáját, mint mondta, gyorsan dolgoztak és továbbították az adatokat az NVI-hez.

Elmondta, az este 11 órai adatok szerint a feldolgozottság 81,59 százalék volt, a csaknem 23 ezer jegyzőkönyvből már csak körülbelül ötezret vártak, de folyamatosan rögzítik a jegyzőkönyveket az informatikai rendszerben.

Fekete Győr András: Orbán Viktor első történelmi vereségét szenvedte el

Felállt a Momentum elnöksége, hogy értékelje a választási eredményeket. Elsőként a párt kerületi polgármesterjelöltjeit szólították színpadra, majd Soproni Tamás, Déri Tibor és Havasi Gábor után előlépett az elnökség is, majd az egész kampánycsapat.

Fekete Győr András úgy kezde beszédét:

Nyertünk.

Majd úgy folytatta, lehetőséget nyertek arra, hogy megdöntsék azt az elnyomáson alapuló kormányrendszert, ami már kilenc éve szorongatja Magyarország torkát. Kiemelte továbbá, igaz, hogy nyertek, de győzni csak akkor fognak, ha azt a rendszerváltást, ami ma elkezdődött, 2022-ben sikerül befejezniük. Erre jó esélyt lát a mai eredmények tükrében, mint mondta,

kilenc évvel a NER megalapítása után Orbán Viktor első történelmi vereségét szenvedte el.

Ezután elmondta, tudja, hogy a választók azt várják tőlük, hogy felszámolják a korrupciót, ők pedig nem akarnak ebben csalódást okozni, ezért fő feladatuknak tekintik, hogy a korrupt elemeket és személyeket kiirtsák a hazai közéletből, legyen szó ellenfélről, vagy szövetségesről.

Fekete Győr az egész Momentum-közösség nevében gratulált Budapest új főpolgármesterének, Karácsony Gergelynek, majd hosszan ünnepeltette a Budafok-Tétényen végül alulmaradó Havasi Gábort, valamint a VIII. kerületben győzedelmeskedő civil jelöltet, Pikó Andrást, akit a Momentum kért fel az indulásra. A legnagyobb tapsot ezzel együtt a párt két új fővárosi polgármestere, az Újpesten nyerő Déri Tibor, és az V. kerületben győzedelmeskedő Soproni Tamás kapta, az este során már sokadszorra.

A mi generációnk nem élt még elnyomásban, nem tudjuk, hogy az Orbán-rendszer hogyan reagál, ha megérzi az elszámoltatás szagát. Készüljetek fel! Mert támadni fognak benneteket, de mi itt leszünk, és megvédünk titeket

– zárta beszédét a Momentum elnöke.

Orbán úgy járt, mint Erdogan

A vasárnapi önkormányzati választásról több külföldi lap is beszámolt. A Tagesspiegel Orbán Viktor a török elnökhöz, Erdoganhoz hasonlította, mert ahogy Erdogan pártja a nyáron elvesztette Isztambult az ottani választásokon, úgy a Fidesz is elvesztette Budapestet. A Deutsche Welle úgy fogalmazott, hogy a kormánypárt súlyos vereséget szenvedett.

A Guardian is Karácsony Gergely budapesti győzelmét emelte ki, mondván az csak az egyik a sok, Fidesz által elvesztett csatából. A brit lap elemzőkre hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy a csalódást keltő eredmény ellenére azt várják, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is folytatni fogja a harcias, bevándorlóellenes politikáját és a sajtó fokozott elnyomását.

„Győr lett Magyarország segglyuka”

Miután Borkai Zsolt megnyerte a választást Győrben, a jelek szerint a Facebook oldalának kezelői feladták a kommentek törlését. Éjfélkor olyasmiket lehetett olvasni a szexbotrány miatt megtépázott hírnevű politikus oldalán, mint

„Győr lett Magyarország segglyuka, gratulálok a városnak.…”

Ezer bocsánat a józan Győriektől a többi aki Borkairaszavazott köpje magát le. Ne csodálkozzunk semmin ebbe az országba sem erkölcs sem tisztesség nincs.

„A ra voksoloknak beigertek egy adriai hajoturat all inclusive?”

Az a teny, hogy o maga is elismerte, hogy a penzeteket lopta, ugye senkit nem zavar, agyhalottak? Ti fizettetek az adriai ladikját meg a leszakadt m5os mellol osszeszedett ribancaikat! Mondjatok mar, megis mi nektek a bűn? Az orszag szegyene vagytok. Erkolcsi nulla.

„És a végén itt a “happy end” U.i-azért az uniós támogatásokból vehetnél egy pár normális zoknit…nem haragudna meg érte senki!😉”

Klausmann Viktort megverik Gyöngyösön

Hiesz György marad minden bizonnyal Gyöngyös polgármestere: 93,33 százalékos feldolgozottságnál a Momentum-DK-MSZP jelöltje 47,64 százalékon áll, a fideszes Klausmann Viktor pedig 43,22 százalékkal követi őt.

Óriási ellenzéki többség lesz a képviselő-testületben, a 10 mandátumból a kormánypárti egyéni jelöltek csak kettőt szereztek meg.

Baján leköszön a fideszes polgármester

Öt százalékkal vezet az ellenzéki Nyirati Klára a Fidesz-KDNP színeiben induló jelenlegi polgármester, Fercsák Róbert előtt Baján 93,75 százalékos feldolgozottságnál, és bár ez még nem végeredmény, a kormánypárti jelölt minden bizonnyal elveszítette a választást.

Baján a képviselő-testületben ellenzéki többség lesz, 6 a 4 arányban.

Puzsér tombol

Nem hiszi el, hogy

azért, mert egy győri polgármester kurvázott és kokainozott megbukott egy rakat budapesti polgármester, miközben Borkait megválasztották.

Hosszú beszédet tartott Puzsér Róbert a szimpatizánsainak a József körúton. Egy furgon tetején összegezte a választás eredményét, nehezen tudott belekezdeni, zúgott a “Szép volt, Robi”. Puzsér szerint mindent jól csináltak, és láthatóan a közönsége is egyet értett vele.

Nem Karácsony Gergelyt vertük el, ahogy terveztük, hanem Tarlóst. De az az igazság, hogy érte sem kár. Mostantól viszont szerinte számolni kell velük, “megtörténtünk velük mint az időjárás”.

Ez volt most a vetés, folytatjuk. A trágya már megvan

– mondta, aztán mindenkinek mindent megköszönt.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A szentendrei civilek lesöpörték a Fideszt

Magabiztos győzelmet aratott a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) civil szervezet polgármesterjelöltje Fülöp Zsolt, és ezzel maga mögé utasította a regnáló fideszes polgármestert, Verseghi-Nagy Miklóst. Ráadásul az egyéni választókerületeket is nyerték, tízből tízet.

Pécs új polgármestere feljelentést fog tenni az Elios ellen

A győzelem után sajtótájékoztatót tartott Péterffy Attila, Pécs új polgármesterer és Mellár Tamás, Pécs belvárosának parlamenti képviselője. Itt nem történt semi meglepő, az ellenzék nagyot nyert Pécsen, erről is beszéltek, majd elmondták, hogy tudnak majd együtt dolgozni a pécsi közgyűlésben. Péterffy a 24 kérdésére elmondta, hogy valószínűleg feljelentést tesznek majd az Elios Zrt. pécsi szerződései miatt. Ez volt ugyanis az egyik város, ahol Tiborcz István korábbi cége gyanús szerződéseket kötött, és ugyan az ügyészség nem látta bűncselekmény nyomát, az önkormányzatok még feljelentést tehetnek az ügyben.

Békéscsaba polgármestere tarolt

A szavazatok közel 79 százalékával győzött Szarvas Péter, a Hajrá Békéscsaba Egyesület jelöltje, eddigi polgármester Békéscsabán.

A politikus az MTI-nek vasárnap késő este elmondta, úgy gondolja, az eddigi fejlesztések és eredmények mellett a kormánypárti támogatás is hozzájárult ahhoz, hogy közel 80 százalékos szavazati aránnyal, három kihívójával szemben ismét elnyerte a polgármesteri tisztséget.

A Fidesz-KDNP nem indított saját jelöltet a békési megyeszékhelyen.

A városban a Hajrá Békéscsaba Egyesület hat, a Fidesz-KDNP öt, az MSZP-LMP egy mandátumot szerzett a közgyűlésbe.

Orbán hiába ment Gödöllőre, Gémesi marad a polgármester

47,58 százalékkal a települést 1990 óta irányító Gémesi György lett Gödöllő polgármestere, a fideszes Kolozs Csaba 43,91 százalékkal zárt mögötte.

Orbán Viktor miniszterelnök a választás hajrájában Gödöllőn járt, ahol a kastéllyal kapcsolatban arról beszélt, azért nem tud vele boldogulni, mert ahhoz kéne egy megállapodás a város meg a kormány között, utalva arra, hogy a város ellenzéki irányítása alatt erre nincs lehetőség.

Részsiker ugyanakkor, hogy bár Gémesi nyert, a közgyűlésben 6-4 arányban többségben lesznek a kormánypártok.

Bukta az ellenzék Tolna megyét

A 10 ezer lakosnál nagyobb tolnai települések közül (Bonyhád, Dombóvár, Paks, Szekszárd, Tolna) egyet sem tudott megszerezni az ellenzék. A legközelebb Szekszárdon voltak ehhez, ahol a fideszes Ács Rezső (49,77 százalék) és az ellenzéki Bomba Gábor (47,43 százalék) között volt szoros verseny.

Ünnepel a Momentum

Hatalmas az öröm a Momentum eredményváróján, hiszen a párt kerületi polgármesterjelöltjei közül Déri Tibor és Soproni Tamás is legyőzte kormánypárti ellenfelét a IV., illetve a VI. kerületben. A jó hangulatot csak fokozta a a kivetítőn megjelenő Orbán-beszéd, amiközben gúnykacajok csendültek fel, a leghangosabban talán akkor, mikor Orbán Viktor gratulált a Fidesz-KDNP kötelékébe tartozó győztes polgámestereknek.

Ezzel együtt nem a kárörvendés a uralkodó, hanem a a felszabadult öröm, az aktivisták nagyon büszkék a saját, és egymás teljesítményére. A párt elnöksége hamarosan sajtótájékoztatót tart, közben pedig megérkezett a helyszínre Déri Tibor és Soproni Tamás is, kivívva ezzel a ma este legnagyobb ovációját.

13 év után elbukta Egert a Fidesz

A szavazatok 47,6 százalékával az ellenzéki Mirkóczki Ádám győzött az egri polgármester-választáson a települést 2006 óta irányító Habis Lászlót legyőzve. A fideszes jelölt 43,77 százalékkal zárt.

A közgyűlésbe az ellenzék nyolc, a Fidesz-KDNP négy mandátumot szerzett.

Karácsony: Holnap egy másik országban ébredünk

Történelmi győzelem született ma október 13-án Budapesten

– ezek voltak Karácsony Gergely győzelmi beszédének első szavai. Éjféltől ő Budapest új főpolgármestere.

Előtte percekig tartott, amíg Karácsony, a családja, a csapata, valamint az új ellenzéki polgármesterek be tudtak jutni a terembe.

Azzal folytatta, hogy ez a budapestiek győzelme elsősorban, amit a hatalommal vívtak hogy visszaszerezzék a  városukat. A győzelem szerinte arról szól, hogy „a szeretet és az együttműködés mindig legyőzi a gyűlöletet”. Hogy a valóság mindig legyőzi a hazugságot. Hogy Budapest zöld lesz és szabad.

Budapestet átvisszük a XX. századból a XXI.-be ígérte Karácsony, majd azzal folytatta, hogy visszakormányozza a várost Európába, ahová tartoznia kell.

A kampányról azt mondta, hogy kifejezetten gyomorforgató volt, de ő a legfelemelőbb pillanatokra emlékszik inkább. Szerinte az ellenzéki pártok megértették, hogy ha szövetségeseket keresnek egymásban és a változást kereső emberekben, akkor győzhetnek.

Fotó: Marjai János /24.hu

Megköszönte ezután az előválasztásokon elinduló főpolgármester-jelölteknek, az őt támogató ellenzéki pártoknak, a kampánycsapatának, az összes aktivistának, a szavazóknak, és külön a családjának is:

Köszönöm, hogy kibírták, velem együtt a mocskolódásokat, és kitartottak mellettem

– köszönte meg külön a feleségének is.

Karácsony szerint a győzelme a Magyarország megváltoztatásához vezető első lépés. Azt mondta, Budapest mmindannyiunk közös otthona lesz, azokat is képviselni fogja, akik nem rá szavaztak.

Gratulált külön a civil jelölteknek: Pikó Andrásnak és Baranyi Krisztinának, hogy nyerni tudtak.

Majd azt mondta, most a kampánynak vége, következhet a munka. Azt ígérte, békét hoz a „felzaklatott városba”:

Nem háborúra készülök a kormánnyal, hanem közös építkezésre

– üzent Orbánnak.

Azt mondta, fontos tanulság, hogy érdemes programot írni: a Fidesz mocskolódása, hazudozása szerinte már nem működik. Átlátható, tisztességesen működő, zöld és szolidáris fővárost ígért ezután. Majd azt mondta, szövetségeseket fog keresni az EU döntéshozói között is.

Október 14-én egy másik országban ébredünk. Egy olyan országban, amely elkezdte visszaszerezni a saját szabadságát

– mondta, majd azzal zárta a beszédét, hogy megköszönte Tarlós István eddigi munkáját. Ezután hosszú vastapssal és győztünk győztünk skandálással jutalmazták az egybegyűltek.

Orbán Viktor: Budapest vesztett egy polgármestert, én nyertem egy tanácsadót

Tarlós István este 11 előtt lépett a színpadra a Bálna fideszes közönsége előtt, amely nagy tapssal fogadta a választ elvesztő főpolgámestert. Tarlós megköszönte a szavazatokat, a közösségnek és Budapestnek pedig a kilenc éves főpolgármesterséget. Tarlós nyugalomra intett mindenkit, és azt mondta, az országos az eredmény szép, Budapesten pedig el kell gondolkodni.

Budapest így döntött, nincs mit mondani, Karácsony Gergely éjféltől Budapest főpolgármestere, amihez ismét gratulált a távozó politikus.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Tarlós után Orbán Viktor mondott rövid beszédet.

Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy kiváló tanácsadót.

A miniszterelnök mindenkinek gratulált, aki nyert, de külön gratulált a sajátjainak, a Fidesz és a KDNP jelöltjeinek. Orbán szerint az önkormányzati „választás nagy és nyílt politikai csata volt, olyan amilyennek egy nagy és nyílt demokráciában lennie kell”.  A miniszterelnök a beszédben még egyszer köszönetet mondott Tarlósnak az elmúlt kilenc év munkájáért. Azt mondta, nem felejtik el, hogy kirángatta a várost a csődhelyzetből, és hogy elsősorban neki köszönhető, hogy ilyen szép fővárosunk van.

Orbán szerint eddig az volt a szokás, hogy a kormányerők adták a főváros vezetését is, ez volt az elmúlt kilenc évben.

Most valami más következik, ezt a döntést mi tudomásul vesszük, készen állunk az együttműködésre.

A Budapesten kívüli eredményekből azt emeltek ki, hogy a 23megyei jogú városból 13 fideszes maradt, és 10 került baloldali kézbe. Nagy tapsot kapott, hogy a megyei közgyűlésekben a 19-ből 19-et nyert meg a Fidesz.

Olvasói sztorik