Élő Belföld

Az MSZP egyhangú döntést hozott, a Jobbik megmagyarázta

Magyarországon részvételi rekorddal zárult európai parlamenti választás, amelyen a Fidesz a várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott, a választók 52 százaléka szavazott a kormánypártra. Az ellenzéki oldalon annál nagyobb meglepetések születtek, a Demokratikus Koalíció 16 százalékot, a Momentum közel tíz százalékot szerezve előzte meg az MSZP-t és a Jobbikot, utóbbi két párt így csak egy-egy képviselőt küldhet az EP-be. Az LMP a küszöb alatt maradt, a párt elnöksége lemondott.

Farage pártja hatalmasat nyerhetett

A legújabb exit pollok szerint Nigel Farage Brexit pártja 24 mandátummal végzett az élen, második helyre pedig a keményen maradáspárti Liberális Demokraták jöttek fel 15 mandátummal. Harmadik a Munkáspárt 14 képviselővel, negyedik a kormánypárt, a Konzervatívok tízzel. A zöldek négy, a skót nemzeti párt 2 mandátumot szerzett.

Ez százalékokban így néz ki, a sorrend értelemszerűen ugyanaz:

A Munkáspárt elnöke biztat imádkozásra

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke elégedett azzal, hogy sikerült összegyűjteniük 26 ezer aláírást – írja az Index. Tapasztalatuk szerint nőtt a bizalom a párt iránt és ők egyedülálló baloldali nemzeti álláspontot képviselnek. Mivel a munkás körzetekben sokan mentek el szavazni, bizakodóak, és – egy baloldali párthoz képest meglepő módon – azt tette hozzá:

most lehet menni a templomba, és imádkozni a szavazatokért.

Fotó: Kovács Tamás /MTI

Kérdés, hogy hány szavazót sikerült megmozgatni a klímaváltozás ügyével

Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté örül a magas részvételnek, még ha nem is lehet tudni, hogy ez kedvez-e a párt bejutási esélyeinek. Ők bíznak a mandátumszerzésben, mert szerinte egy olyan témát hoztak be – az éghajlatváltozást –, ami eddig nem volt kampánytéma Magyarországon. Remélik, hogy ezzel az üzenettel sok új választót is sikerült megszólítani. Mindenesetre a választás után a negatív és a pozitív eredményből is le kell vonni a konzekvenciákat, de egyelőre nem ezzel foglalkoznak, hanem az eredményeket várják. Mert a szóvivő szerint „nem az exit-pollok, hanem a választási eredmény alapján osztják a mandátumokat.”

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Ausztriát hibáztatja a német szélsőjobb

10,5 százalékon áll az Alternatíva Németországért párt, ami jobb a 2014-es 7 százaléknál, de rosszabb a 2017-es szövetségi választáson elért 12,6 százalékos eredménynél – írja a Politico. A brüsszeli portál idézi a szélsőjobboldali párt társelnökét, Alexander Gaulandot, aki Ausztriát okolja az eredményért. Szerinte Heinz-Christian Strache ibizai videó-botránya többet ártott nekik, mint az osztrák Szabadságpártnak. A gyenge szereplés másik oka Gauland szerint, hogy nehéz elmagyarázni a szavazóknak, miért akar tagja lenni annak az Európai Parlamentnek, amit amúgy feloszlatna.

Felcsúton tarolt a Fidesz

A hvg.hu közzétette a Felcsút 1. szavazókör eredményét – ki tudja, honnan van meg nekik, mindenesetre: Fidesz 291 szavazat, DK 29 szavazat, MSZP 10 szavazat, Kétfarkú 6 szavazat, Mi Hazánk 5 szavazat, Jobbik 4 szavazat, LMP 3 szavazat, Munkáspárt 1 szavazat, érvénytelen 2 szavazat.

Most látszik igazán, hogy a Fidesz nem adta még fel a Néppártot

Egyrészt a Strache-botrány óta gyanúsan visszafogottam beszélnek a további viszonyról a Néppárttal, másrészt most is egészen szolidan nyilatkozott erről Deutsch Tamás a HírTV-nek. Deutsch azt mondta, amit egyébként korábban mi is megírtunk, hogy a visszaeső Néppártban a Fidesz 12-15 mandátuma jelentősen felértékelődik, hiszen optimális esetben is 170 mandátum alatt maradhat a Néppárt.

A Fidesz mandátumai konkrétan a különbséget jelenthetik a szocdemek és a Néppárt között, és ezért, ironikus módon, azt, hogy Manfred Weber bizottsági elnök lehet-e. Ez persze nem biztos, hogy a Fidesz támogatásával működhet, de tárgyalási potenciálnak elég jó lesz.

Arról, hogy mi várható a Fidesz és a Néppárt erőviszonyában, ebben a videóban beszéltünk:

És arról, mi történhet az egész EP-ben, itt írtunk:

Milyen lesz a következő öt év Európája?
426 millió ember nehezen ért egyet bármiben. Ezért most elmagyarázzuk, milyen következményei lehetnek Európa legnagyobb demokratikus választásának.

„Nem igaz, hogy elvesznek a Kutya Pártra leadott szavazatok”

Az elmúlt pár hétben többször is megkapták a kétfarkúak – és az eredményhirdetés után minden bizonnyal méginkább jönnek majd az ilyen vélemények –, hogy a rájuk leadott szavazatok igazából mind a Fideszt támogatják. A párt elnöke, Kovács Gergely mókásnak tartja a felvetést, mint mondta,

 minden pártnál 0 és 4,5 százalék közötti szavazat el fog veszni, úgyhogy ez alapján az lenne a legjobb, ha senki nem szavazna egyik pártra sem. Nem tudom, miért gondolja azt bárki, hogy azok az emberek, akik most ránk szavaznak, inkább szavaznának Gyurcsány Ferencre vagy a Jobbikra.

Ezt a nézetet osztotta a párt listavezetője, Döme Zsuzsanna is, hozzátéve, hogy ezen logika mentén bármelyik pártot meg lehetne kérni, hogy ne induljon el a választásokon, mert a vége úgyis minden esetben az lesz, hogy elveszik valamennyi szavazat.

Döme hozzátette még, bíznak abban, hogy a fenti gondolatmenettel ellentétben nem az ellenzéki pártok, hanem a Fidesz elől halásztak el pár szavazatot.

Az urnákat már lezárták, de az eredményekre várni kell

A szokásoknak megfelelően 19 órakor lezárták a szavazóurnákat Magyarországon, így a szavazatszámlálás már megkezdődhetett, de eredményeket csak 23 óra után közölnek – akkor már valószínűleg magas feldolgozottság mellett. Az eredmények közzétételéhez ugyanis meg kell várni, amíg minden EU-tagállamban befejezik a szavazást. Valójában az olaszokra kell várni, ott ugyanis 23 órakor zárják a szavazóhelyiségeket.

Fotó: Mónus Márton /24.hu

Egyébként a finnek és a ciprusiak furcsa mód nem nagyon foglalkoznak ezzel, és közölnek eredményeket, utóbbiaknál már 94 százalékos a feldolgozottság, 29,09 százalékkal vezet a néppárti Demokrata Tömörülés, 27,4 százaléka van a baloldali Progresszív Munkáspártnak, majd két S&D-tagpárt következik 14, valamint 10,6 százalékkal, a Demokrata Párt, valamint a Mozgalom a Szociáldemokráciáért.

A finneknél 50 százalékos feldolgozottság mellett 20,6 százalékkal vezet a Nemzeti Koalíció Pártja (Európai Néppárt), 16,4 százaléka van a Finn Szociáldemokrata Pártnak (S&D), 14,1-14,1 százalékkal fej fej mellett a Zöld Liga és a Középpárt, 13,2 százaléka pedig a Finnek Pártjának van.

Szájer József nagyon jókedvű

Megkérdeztük Szájer József EP-képviselőt, aki egészen biztosan képviselő lesz még öt évig, hogy mit tud, milyen eredményt ért el a Fidesz.

Jó eredményt várunk!

– válaszolta felszabadultan. Pontosabbat nem akart elárulni, azt mondta, várjuk már ki azt a pár órát, ami a hivatalos eredményekig hátra van.

Fokozódik a helyzet a DK-nál

Elfogyott az étel. Egy kolléga ette meg az utolsó sajtos rudat. Salsa szósz még maradt. Türelmet kérünk – mondták a szervezők arra a kérdésre, hogy mire is lehet számítani majd a következő pár órában.

Fotó: Marjai János /24.hu

Az LMP örül, hogy ilyen sokan elmentek szavazni

Ugyan az LMP eredményváróján is hermetikusan leválasztották a sajtó képviselőit a politikusoknak fenntartott részlegről, Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese átugrott párat nyilatkozni. Mint mondta, örül, hogy ilyen sokan elmentek szavazni. Biztosak benne, hogy az állampolgárok érzik az olyan nagy sorskérdések súlyát, mint a klímaváltozás, és élhető Európát akarnak. Abban is bíznak, hogy átlépik a bejutáshoz szükséges öt százalékos határt, annak ellenére, hogy az utolsó felmérések szerint megvan az esélye, hogy alatta maradjanak. Schmuck szerint a reális cél egy mandátum megszerzése, amivel sokat el tudnának érni az EP-ben, ahol várhatóan a korábbinál sokkal erősebb zöld frakció lesz, mivel a zöldek nagyon megerősödtek Európa-szerte.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

A Momentum a Dürer Rendezvényházban várja az eredményt

Még üres a nagyterem, ahol fülsüketítő hangerővel szoftszexfilmbe illő szaxofonos popzene szól, miközben a helyszínen felbukkant már egy pillanatra Cseh Katalin, Donáth Anna és Hajnal Miklós is a Momentum vezető politikusai közül. Aki nem tudná, itt van tét: a párt a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján egy mandátumban joggal remémykedhet, de még csak órák múlva derül ki, hogy alappal teszik-e ezt az itt jelenlévők.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Íme a Jobbik eredményvárója, ami hivatalosan nem is eredményváró

Vélhetően nagy buktára készülhetnek a Jobbiknál, ugyanis az ellenzéki párt hivatalos eredményvárót nem is hirdetett, csupán a képviselői irodaházban tartanak sajtótájékoztatót, de azt is majd csak este 11-kor, a végső eredmények kihirdetése után. Állítólag addigra érkeznek majd jobbikos képviselők is, de egyelőre üresen kong a sajtótájékoztató terem, csupán néhány újságíró van jelen. Szomorú látvány.

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

A DK a Békében

A Demokratikus Koalíció a pesti Radisson Blu Béke Hotelben tartja az eredményváró rendezvényét. Egyelőre szinte csak a sajtó munkatársai vannak jelen. Azt még nem tudni, hogy mikor lesz sajtótájékoztató, puhatolózásunkra csak annyit árultak el, hogy lesz majd valamikor. Egyelőre az exit-pollokra várunk – ennyit mondtak.

Dúró Dóra a Mi Hazánkban

A Mi Hazánk Mozgalom központi irodájába szervezett eredményvárón Dúró Dóra a házigazda. Kérdésünkre azt válaszolta, hogy a magas részvétel nyilván az olyan kis pártokat, érinti nehezebben, mint amilyenek ők is, mert így több szavazatot kell kapniuk, hogy egy mandátumot szerezzenek.

Bejutási esélyeiket rontja, hogy még egy év sem telt el azóta, hogy megalakultak.

Kilenc hónap egy ember életében is arra elég, hogy megszülessen

– fogalmazott Dúró.

Az országos szervezetük is még csak kiépülőben van, de arra ez a kampány mindenképpen jó volt, hogy országot jártak, és megismerték őket  Magyarország-szerte.

Nehezítette a kampányukat, hogy az RTL Klub – mint kiderült jogellenesen –  nem adta le a kampányfilmjüket, a Facebook pedig törölte pártelnökük, Toroczkai László 207 ezer követővel rendelkező oldalát.

Hogy mire számít Dúró? Nem latolgatná az esélyeiket, mert rossz tippelő, ráadásul pesszimista tippelő is. A Mi Hazánk Mozgalomnál egyébként már az 1 százalék feletti eredményt is sikernek könyvelnék el.

Hidvéghi: Köszönjük a rekordmagas részvételt!

Hidvéghi Balázs fideszes kommunikációs igazgató is arról beszélt Semjén Zsolt után, hogy köszöni a rekordmagas részvételt. Számokat még nem akart mondani, de érezhető magabiztossággal beszélt arról, hogy komoly legitimitást jelent az eredmény az Európai Parlamentbe utazó kormánypárti politikusoknak.

Denevér jelent meg egy Heves megyei szavazókörben

Ahogy korábban megírtuk, V. Naszály Márta, a Párbeszéd fővárosi közgyűlési képviselője fotózott le egy patkányt az egyik budapesti szavazókör vécéjében.

Nem ez volt az egyetlen helyszín, ahol valamilyen állat tűnt fel a szavazás ideje alatt, ugyanis a Nemzeti Választási Iroda beszámolója szerint a Heves megyei Besenyőteleken

a szavazókör helyiségében a délutáni órákban egy denevér jelent meg.

Azt írják, a rossz helyre tévedt állatot sikerült kiterelni az ablakon, a denevér pedig ha akarta is befolyásolni a választást, nem sikerült neki.

Néppárti győzelmet jósolnak Horvátországban

A kormányzó jobboldali HDZ kapta a legtöbb szavazatot az első exit pollok szerint Horvátországban, 28,43 százalékkal, így a szomszédban az Európai Néppártba delegálhatják a legtöbb képviselőt. A második helyen az Európai Parlament szocialista frakciójában ülő SDP végzett kicsivel több mint 18 százalékkal. A harmadik helyen az NLMK áll, ugyanakkor a negyedik helyre három párt is befuthat: a HKS és a ZZ a jobboldalt, míg az AK a liberálisokat erősítené, ha bejutnának.

A finnek részeredményt is közöltek

A finnek figyelmen kívül hagyják az Európai Bizottság kérését, hogy ne közöljenek eredményeket 23 óráig, amíg minden országban le nem zárják az urnákat. 21,2 százalékos feldolgozottságnál a következő részeredményeket közölték:

  • Nemzeti Koalíció Pártja (EPP – Európai Néppárt) – 20,9%
  • Finnek Pártja (EAPN – Népek és Nemzetek Szövetsége) – 13,1%
  • Finn Szociáldemokrata Párt (S&D – Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) – 16,7%
  • Középpárt (ALDE – Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) – 13,7%
  • Zöld Liga (G/EFA – Zöldek/Európai Szabad Szövetség) – 14,4%
  • Baloldali Szövetség (Egységes Európai Baloldal) – 7,4%
  • Svéd Néppárt (ALDE) – 5,3%
  • Kereszténydemokraták (EPP) – 5,3%

Semjén: Köszönjük, hogy szavaztak!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tartotta az első sajtótájékoztatót. A KDNP elnöke arról beszélt, hogy örül a magas részvételnek, ez nagy legitimitást ad Brüsszelben a nyertesnek. Semjén külön megköszönte a határon túl szavazó magyarok részvételét.

Fotó: Ivándi-Szabó Gábor /24.hu

Nem lesz könnyű fideszeseket megszólaltatni

A Fidesz-KDNP-nél már hagyománnyá vált, hogy a Bálnában tartja a párt a választások utáni eredményváróit. Ez most sincs máshogy. Mint ahogy az sem, hogy a sajtó munkatársai teljesen el vannak zárva a kormánypárti politikusoktól és fontos emberektől, úgyhogy egyelőre kevés esély látszik arra, hogy megszólaltassuk őket az EP-választás alakulásáról, és arról, hogy mit jelent az eredmény az EU jövőjére vonatkozóan. Talán majd később, amikor már pontosabban látszik, hogy mennyivel nyert a Fidesz, akkor a győzelmi mámor lebontja a sajtó és a Fidesz közti kordonokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik