Élő Belföld

Az MSZP egyhangú döntést hozott, a Jobbik megmagyarázta

Magyarországon részvételi rekorddal zárult európai parlamenti választás, amelyen a Fidesz a várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott, a választók 52 százaléka szavazott a kormánypártra. Az ellenzéki oldalon annál nagyobb meglepetések születtek, a Demokratikus Koalíció 16 százalékot, a Momentum közel tíz százalékot szerezve előzte meg az MSZP-t és a Jobbikot, utóbbi két párt így csak egy-egy képviselőt küldhet az EP-be. Az LMP a küszöb alatt maradt, a párt elnöksége lemondott.

41,74 százalék voksolt fél hétig

Vasárnap este fél hétig 41,74 százalék ment el szavazni, ez 3 285 687 főt jelent.

Budapesten 49,76 százalékos volt a részvétel fél hétkor, itt 653 403 fő szavazott.

A megyék közül a részvételi arány 18.30-kor Vas megyében volt a legmagasabb, 47,02 százalék, ami 96 511 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 35,2 százalék, ebben a megyében 150 924-en voksoltak.

A 2004-es EP-választáson 18.30 óráig a választásra jogosultak 36,89 százaléka szavazott, 2009-ben 34,90 százaléka, 2014-ben pedig 27,64 százaléka.

Még nem gyászol az LMP

A legutóbbi közvéleménykutatások alapján nagy kérdés, hogy az LMP-nek sikerül-e átlépni az 5 százalékos bejutási küszöböt és mandátumot szerezni. De hogy a párt bízik a szerencséjében, az mutathatja, hogy még az eredményváróját is a Fortuna rendezvényhajón tartja. A beléptetésnél viszont fekete karszalagot kaptunk a fesztiválokon megszokott élénk színűek helyett. Megkérdeztem, hogy ez már a gyász jele-e. „Reméljük, nem” – jött a válasz egy bizakodó mosoly kíséretében.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Cegléden ebben az omladozó házban szavaztak Európa jövőjéről

A KÖD jelenti elnevezésű Facebook-oldalra került fel egy fotó vasárnap délután a ceglédi 10. számú szavazókör eurokonform szavazóhelyiségéről.

A poszt szerint a Máltai Szeretetszolgálat most csak ezt a kívül roskatag helyiséget tudta rendelkezésre bocsátani a választás céljaira.

A Bajcsy-Zsilinszky úton álló ház kívül ronda, belül azonban megfelel az előírt kritériumoknak.

A bejegyzés szerint egyébként a máltaiak évtizedekig egy másik épület egyik szobáját ajánlották fel a szavazás lebonyolítására.

Nem a Mi Hazánknál lesz ma a buli

A Mi Hazánk a József körúti központi irodájába hirdetett meg eredményvárót, de kizárólag a sajtó munkatársainak. Akik elég kevesen vannak, legalábbis egyelőre. Akik mégis megjelentek, azok Dúró Dóra mellett várhatják, sikerül-e bejutnia a pártnak az EP-be. Erre elég kevés az esélyük mindenesetre.

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

A kétfarkúak eredményvárójával szemben itt birkapörkölt nincsen, van viszont szendvics (kolbászos és szalámis) valamint pogácsa. Ingyen sör helyett pedig ingyen Fanta, ingyen kóla és ingyen víz. Ja, és kávé.

Írországban egyébként 11 mandátumot osztanak ki

Ebből négy-négy jut az exit pollok szerint a Néppártnak és a zöld baloldalnak (ami a kisebbik balos frakció), egy jut az ALDE-nak és kettő kerülhet a zöld frakcióhoz. Inkább ez a jellemző helyzet a zöld hullám leírására, nem a német zöldek előretörése.

Ingyen sörrel és pörkölttel várja az eredményeket a Kutya Párt

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a rákosrendezői vasútállomástól nem messze rendezte be eredményváró buliját a Kétfarkú Kutya Párt. Körülbelül 40-50 ember van a helyszínen, kivétel nélkül mindenki roppant bizakodó.

Örök élethez ugyan nem lehet hozzájutni, de az ingyen pénz és az ingyen sör a szokásoknak megfelelően most is rendekezésre áll. Ahogy a pörkölt is, amit sajnálatos módon nem Németh Szilárd készített, de ezt talán annyira nem bánja senki.

Kutya harapott meg egy szavazatszámlálót Vecsésen

A Nemzeti Választási Iroda közölte, hogy 14:50-kor a Szavazatszámláló Bizottság két tagja megjelent a kért helyszínen a mozgóurnával, ahol a szavazó szabályszerűen le is adta a szavazatát, de amikor a bizottság tagjai az ingatlant el akarták hagyni, az udvaron szabadon szaladgáló kutya az egyik bizottsági tagot megharapta. A harapás után a bizottság két tagja a szavazókörbe a mozgóurnát és a mozgóurnát igénylők jegyzékét sértetlenül visszaszállította.

A bizottsági tagot az orvosi ügyeletre vitte az időközben megérkező lánya. A szavazatszámláló bizottság póttag bevonásával biztosította a mozgóurnás szavazás folytatását.

Nem lehet jó ma Manfred Webernek lenni

Eleve várható volt, hogy a jobboldali német kormánypárt visszaesik, igazából régóta tartó folyamat ez, hiszen már a Bundestag-választásokon is visszaestek a korábbihoz képest, de a mostani még ennél is durvább. A német exit pollok szerint hét százalékpontot veszített a CDU/CSU, így 28 százalékponttal vezetik pártok listáját. A szocdemek is rosszul állnak, 15 százalékon, ami majdnem 12 százalékpontos visszaesés az előző választásokhoz képest. Viszont a meglepő, hogy nem a szélsőjobbos Alternatíva Németországnak lett ennek az egésznek az igazi nyertese, hanem a zöldek.

Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

A német pártstruktúra elég merev, pont ezért tudtak ennyire sokáig nagykoalícióban kormányozni a szocdemek a kereszténydemokratákkal, de egy ideje érezni, hogy ennek vége. És most tényleg vége lehet, mert a zöldek megelőzték a szocdemeket, amire korábban csak tartományi választásokon volt példa. Lehet, hogy a zöldhullámból nem lesz semmi, hiszen az egész EU-ban csak 4-6 mandátummal többet jósoltak nekik az eddigieknél, de Németországban működött az eleve a német zöldektől érkező kommunikációs stratégia, ami miatt ma mindenhol zöld hullámról beszélünk.

A holland exit pollok eddig azt mutatták, hogy Frans Timmermans csúcsjelöltsége rendesen felhúzta a holland szocdemeket, akik meglepetésre úgy nyertek az exit pollok szerint, hogy az első helyért elvileg Mark Rutte konzervatívjai, és Thierry Baudet szélsőjobbos pártja versenyzett volna. Manfred Weber híresen fakó sármja nem működött ennyire jól, mert hiába ő az egész Európai Néppárt csúcsjelöltje, ha már a saját pártja is ennyire rosszul szerepel. Ezzel egyébként akár a csúcsjelöltsége is veszélybe kerülhet, mert a két nagy pártcsaládot az EPP számára optimista becslések is 20 mandátumnál kisebb különbségre várták egymástól.

Azt is viszonylag érdekes hozzátenni, hogy a németek 90 százaléka eu-barát pártokra szavazott. 

Pofon a görög kormányfő pártjának

Az exit poll szerint Görögországban az Új Demokrácia liberális-konzervatív, jobbközép párt a szavazatok 36 százalékával nyeri az EP-választást. Mögöttük 27 százalékkal végez Alekszisz Ciprasz pártja, a baloldali Sziriza.

Ciprasz egyébként korábban kijelentette, hogy az EP-választás a kormányzásáról szóló bizalmi szavazásnak tekinti. Arról is beszélt, hogy amennyiben pártja rosszul szerepel, előrehozott választások kiírását fogja kezdeményezni.

Márpedig ha az exit poll nem téved, az eredmények tekinthetőek rossznak, mert a voksolást megelőző közvélemény-kutatások csak három százalékpontos különbséget mutattak az Új Demokrácia és a Sziriza között előbbi javára, amiből kilenc százalék lehet a gyakorlatban.

Megelőzték a német zöldek a szocialistákat

Az exit poll szerint Németországban 28 százalékot szerzett a jobboldali kormánykoalíció, a CDU/CSU, a második helyen pedig a zöldek állnak 22 százalékkal. Ez azt is jelenti, hogy a szocialisták (SPD) újabb vereséget könyvelhetnek el, 15 százalékos eredményükkel ugyanis lecsúsztak a harmadik helyre. Hiába elsők azonban, a CDU/CSU sem örülhet, az előző EP-választáson ugyanis 35 százalékot értek el.

Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

Az Infratest exit poll most 10 százalékot számol a szélsőjobboldali AfD-nek, ez a 2014-eshez képest szintén jobb eredmény, főleg, hogy sikerült megelőzniük a baloldali Die Linkét is.

Patkányt fotóztak egy budapesti szavazókörben

V. Naszályi Márta tett közzé egy fotót Facebook-oldalán, amin egy patkány látható, mégpedig nem is akárhol: az I. kerület egyik szavazókörének vécéjében.

Külön érdekesség, hogy a szavazókör a kerület egyik oktatási intézményében üzemel

– írta a posztban a Párbeszéd fővárosi közgyűlési képviselője.

Számos kerületben az önkormányzat saját kezébe vette a patkányirtást és megbízta a korábban jól teljesítő Bábolna Bio-t, hogy a sok száz millióba kerülő fővárosi tehetetlenkedés miatt elszaporodó patkányokat megfékezzék. Itt az ideje, hogy az I. kerület is lépjen – erről interpellálom csütörtökön a polgármestert

– közölte V. Naszályi.

Ez pedig az említett fotó:

Fotó: Facebook/V. Naszályi Márta

Exit poll: néppárti erőre szavaztak a legtöbben Cipruson

A tényleges eredményeket minden tagállamból csak este 11 óra után ismerhetjük meg, addig az exit pollok adnak támpontot. A Europe Elects portál közli a ciprusi CYMAR közvélemény-kutató adatait, amelyek szerint erre az eredményre lehet számítani a szigetországban:

  • Demokrata Tömörülés (Európai Néppárt) – 32%
  • Progresszív Munkáspárt (Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal) – 26%
  • Demokrata Párt (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) – 12%
  • Mozgalom a Szociáldemokráciáért (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) – 10%
  • Nemzeti Népi Front – 9%
  • Demokrata Csoportosulás – 4%
  • Ökológusok Mozgalma – Állampolgári Együttműködés (Zöldek – Európai Szabad Szövetség) – 3%
  • Jázmin – 2%
  • Állatpárt – 1%

Mint az adatokból kitűnik, a legtöbb szavazatot a néppárti szövetséghez tartozó erő kaphatta, de jelentős a támogatottsága a baloldalnak is, ami több szavazatot nyert, mint az utána következő két szociáldemokrata párt összesen. A listának vannak még magyarázatra szoruló szereplői: a Nemzeti Népi Front egy ultranacionalista párt, a Jázmin a török ciprusiakat képviseli, az Állatpárt pedig az állatvédelemben aktív. A felmérés háromezer fős mintán készült.

37,06 százalék a részvétel

Vasárnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 37,06 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Ez összesen 2 917 423 főt jelent.

A fővárosban a szavazók 44,1 százaléka, 579 064 választópolgár adta le szavazatát 17 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 41,5 százalék, ami 85 193 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 31,3 százalék, ebben a megyében 134 196-an voksoltak.

A 2004-es EP-választáson 17 óráig a választásra jogosultak 32,25 százaléka szavazott, 2009-ben 30,25 százaléka, 2014-ben pedig 24,06 százaléka.

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

Összegyűrte a fideszes szavazatszámláló a választási szabálytalanságról készült jegyzőkönyvet

Vasárnap dél körül a Momentum egyik szavazatszámlálója egy a Fidesz által delegált szavazatszámlálóval együtt mozgóurnát vitt a Belgrád rakparton található idősek otthonába.

A 444.hu a párt közleményére hivatkozva azt írja, a szavazás során a fideszes szavazatszámláló és az intézmény vezetője bent akartak maradni a teremben, míg az otthon lakói leadják szavazatukat.

A Momentum szavazatszámlálója ezt szabálytalannak ítélte meg, és figyelmeztetés után jegyzőkönyvet készíttetett a történtekről, de ahogy befejeződött a szavazás, a Fidesz szavazatszámlálója távozás előtt egyszerűen összegyűrte a jegyzőkönyvet. Erről az ugytudjuk.hu Youtube-oldalára fel is került egy videó.

A Momentum szavazatszámlálója rendőrt hívott, a Momentum jogászai pedig vizsgálják a további lépéseket.

A Fidesz két nap alatt közel 7 milliót költött Facebook-hirdetésekre

A Fidesz két friss hirdetést tett közzé Facebookon az EP-választás napján, 200-500 ezres ráfordítással, írja a hvg.hu. A hirdetésekben 24-25 százalékban a budapestieket célozták, azon belül is főleg az 55-64 éves nőket.

Az egyik hétvégi hirdetésre ennél is több, 500-999 ezer forint ment el, az elmúlt időszakban mindössze két poszt volt, amire hasonló nagyságrendű összeget költöttek, amúgy a 2-500 ezres kategória volt a legjellemzőbb.

A költéseket május 24-ig összesítették, az azt megelőző hét napban 26,5 millió forint értékben hirdetett a Fidesz. Pénteken a költéseket május 22-ig lehetett megnézni, akkor 19,8 millió forint volt a ráfordított összeg.

Azaz két nap alatt 6,7 milliót költöttek Facebook-hirdetésekre. 

Már 54 ezer levélszavazat visszaérkezett

Ötvennégyezer levélszavazat már visszaérkezett a Nemzeti Választási Irodához, ebből 43 ezernek az azonosító nyilatkozatát már ellenőrizték – mondta az NVI elnöke vasárnap.

Pálffy Ilona felidézte, a sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, ha május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe, ezt összesen több mint 115 ezren tették meg.

Az NVI a héten kedden kezdte meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését. A feldolgozás első lépéseként felbontják a külső, úgynevezett szállító borítékot, és az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik, szükség esetén a polgárok személyi és lakcímadatait tartalmazó, illetve a magyar állampolgárságot igazoló okirat nyilvántartásában, valamint az állampolgársági ügyekben eljáró szerv megkeresése útján is.

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok megegyeznek a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal, akkor a szavazatot tartalmazó borítékot – felbontás nélkül – félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után, vasárnap este hét órától lehet felnyitni.

Az NVI-hez vasárnap reggelig 54 005 levélszavazat érkezett vissza, ebből 40 395-öt külképviseleteken adtak le, 13 610-et pedig közvetlenül juttattak vissza az NVI-hez. Az NVI 43 049 azonosító nyilatkozatot már ellenőrzött, ebből 39 196 volt érvényes, 3853 pedig érvénytelen. A legtipikusabb érvénytelenségi ok az, hogy az azonosító nyilatkozat hiányzott vagy nem volt teljeskörűen kitöltve, illetve nem volt aláírva.

Süli János: Akik most érnek haza a permetezésből, azok is szavazzanak a Fideszre

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter viszonylag egyedi módját az állampolgárok buzdításának vasárnap délután. A 444 szúrta ki, hogy Süli az alábbi szöveggel tette ki a Fidesz-KDNP Tolna 3 fotóját Facebook-oldalára:

Akik most érnek haza a permetezésből, Őket is kérem, hogy menjenek el és szavazzanak a fidesz-KDNP listájára!

Ez volt az eredeti kép egyébként:

Fotó: Fidesz/Fidesz-KDNP Tolna 3

Hajdú-Bihar megyében a legalacsonyabb a részvételi arány

A vasárnapi európai parlamenti választáson 15 óráig a szavazásra jogosultak 30,52 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megye 28,99 százalék, 88 112 szavazó
  • Bács-Kiskun megye 27,67 százalék, 115 408 szavazó
  • Békés megye 28,5 százalék, 80 944 szavazó
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye 26,88 százalék, 141 918 szavazó
  • Csongrád megye 30,92 százalék, 102 394 szavazó
  • Fejér megye 30,5 százalék, 104 460 szavazó
  • Győr-Moson-Sopron megye 31,48 százalék, 113 126 szavazó
  • Hajdú-Bihar megye 25,9 százalék, 111 025 szavazó
  • Heves megye 29,94 százalék, 72 441 szavazó
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye 26,98 százalék, 81 869 szavazó
  • Komárom-Esztergom megye 29,44 százalék, 72 393 szavazó
  • Nógrád megye 28,45 százalék, 44 750 szavazó
  • Pest megye 31,36 százalék, 318 768 szavazó
  • Somogy megye 29,06 százalék, 73 530 szavazó
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 25,93 százalék, 116 376 szavazó
  • Tolna megye 27,79 százalék, 50 535 szavazó
  • Vas megye 33,14 százalék, 68 022 szavazó
  • Veszprém megye 31,93 százalék, 91 368 szavazó
  • Zala megye 31,46 százalék, 70 729 szavazó

A legkevesebben Nógrádban mentek el szavazni, itt 44 750 szavazó jelent meg délután háromig, a részvételi arány pedig Hajdú-Bihar megyében a legalacsonyabb (25,9%).

Itt vannak az EP-választás részletes részvételi adatai
Folyamatosan frissülő interaktív térképünkön egész nap nyomon követheti az EP választás leglényegesebb számadatait.

Budapesten 36,89 százalékos a részvétel

Délután háromig a szavazásra jogosultak 36,89 százaléka adta le szavazatát a fővárosban.

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 313 ezer választópolgárból 1,4 százalék, 18 396 választó adta le szavazatát.9 órára már a jogosultak 7,24 százaléka (95 095 választó), délelőtt 11 órára a jogosultak 18,66 százaléka (245 061 választó), 13 órára a jogosultak 29,06 százaléka (381 628 választó),

15 órára a jogosultak 36,89 százaléka (484 377 választó) járult az urnákhoz.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

30 százalék felett a részvétel

Vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosultak 30,52 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 36,89 százaléka, 484 377 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 33,14 százalék, ami 68 022 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 25,9 százalék, ebben a megyében 111 025-en voksoltak.

A 2004-es EP-választáson 15 óráig a választásra jogosultak 25,50 százaléka szavazott, 2009-ben 24,09 százaléka, 2014-ben pedig 19,53 százaléka.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik