Élő Belföld

Az MSZP egyhangú döntést hozott, a Jobbik megmagyarázta

Magyarországon részvételi rekorddal zárult európai parlamenti választás, amelyen a Fidesz a várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott, a választók 52 százaléka szavazott a kormánypártra. Az ellenzéki oldalon annál nagyobb meglepetések születtek, a Demokratikus Koalíció 16 százalékot, a Momentum közel tíz százalékot szerezve előzte meg az MSZP-t és a Jobbikot, utóbbi két párt így csak egy-egy képviselőt küldhet az EP-be. Az LMP a küszöb alatt maradt, a párt elnöksége lemondott.

A Momentumnak és a DK-nak is gratulált Szél Bernadett

A Facebookon gratulált a Momentumnak, illetve két, az EP-be bejutott politikusának, Cseh Katalinnak és Donáth Annának Szél Bernadett független képviselő, aki a kampányhajrában a Momentum rendezvényein is megjelent. Szél a DK-nak is gratulált és sok sikert kívánt Dobrev Klárának.

Berlusconi bejutott, Salviniék az élen

14 százalékos feldolgozottság mellett vannak részeredmények Olaszországból, ahol 11 órakor zárultak az urnák. Eszerint Matteo Salvini Ligája 32,7 százalékon áll, a Demokrata Párt (S&D) a második 24,8 százalékkal. A Ligával koalícióban kormányzó 5 Csillag Mozgalom 16,8 százalékon áll, Silvio Berlusconi Forza Italiája pedig 7,5 százalékot szerzett.

ALDE-győzelem Dániában

Összesen 6 helyet szerzett az ALDE-nak a V és a B Dániában, 3 helyet a szocialista S&D-nek az A, zöldeknek pedig 2 mandátumot az O. A Néppárt nem annyira népszerű Dániában, de azért egy mandátumot ők is szereztek.

Egyáltalán nem biztos, hogy a Jobbik listavezetője megy ki Brüsszelbe

A pártelnökség szerdán dönti el, ki lesz a Jobbik európai parlamenti (EP-) képviselője – közölte az MTI érdeklődésére vasárnap éjjel, a választási végeredmény nyilvánosságra hozatala után tartott sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti (EP-) listavezetője, elnökhelyettese. A Jobbiknak soha nem látott nyomás alatt kellett egy sorsdöntő kampányt lefolytatnia – jelentette ki, olyan nyomásról beszélve, amelyet szerinte egyetlen másik politikai közösség sem élt volna túl.

Van egy kész programunk, és alternatívát kínálunk Orbán Viktor programjával szemben – fogalmazott Gyöngyösi Márton, a migráció elleni valódi védelmet, ennek érdekében a határzár mellé határőrséget ígérve. Hangsúlyozta, hogy konszenzusos alapon az egész Európai Uniónak védelmet nyújtó megoldást kell találni.

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

Az utóbbi években Magyarországra „eresztett” migránsok átvilágítását, szükség esetén kitoloncolásukat ígérte, a magyarok elvándorlásának megállítására pedig az azonos munkáért hasonló bért kínáló bérunió megteremtését nevezte szükségesnek. Utóbbihoz új kohéziós politikát szorgalmazott, arra az esetre pedig, ha a magyar vádhatóság nem üldözi a korrupciót, az európai ügyészséghez való csatlakozás melletti kiállást. Szövetségeseket fogunk keresni, konszenzusra fogunk törekedni, hogy a magyar nemzeti érdekek révbe jussanak és európai megoldások szülessenek – fogalmazott.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője arról beszélt: történetének legnehezebb évén van túl a párt, amely ellen a karaktergyilkosság, a propagandahazugság, a bomlasztási kísérletek, a számvevőszéki büntetés és a plakátolási lehetőség elvételének eszközét is bevetette a Fidesz. Az már önmagában győzelem, hogy a Jobbik itt van, él és küzd Magyarországért – jelentette ki, hozzátéve, a párt a szükséges korrekciókat végrehajtva, megújulva megy neki az őszi önkormányzati választásnak, a rezsim elleni küzdelem következő menetének.

A Néppárt ragaszkodik Weberhez

Az Európai Néppárt vezetője, Joseph Daul közölte: a választáson a pártcsalád elnyerte a jogot arra, hogy saját csúcsjelöltje, Manfred Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke. Az MTI tudósítása szerint azt is mondta, hogy az Európai Néppárt nélkül nincs többsége a demokratikus erőknek, ezért készek tárgyalni, de a bizottság elnöki tisztségéhez ragaszkodnak. Az uniós tagállamok vezetői már kedden csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, ahol egyeztetnek a tisztújításról.

ALDE: vége a kétpárti többségnek

Margrethe Vestager, a liberális ALDE politikusa mérföldkőnek és a változás jelének nevezte a mostani választást. Az eredményt a Politico beszámolója szerint úgy értékeli, hogy nincs többé kétpárti többség az Európai Parlamentben. A versenyjogi biztos azon viccelődött, hogy öt éve dolgozik a monopóliumok letöréséért, ma pedig a választók is ezt tették.

Timmermans szerény, de optimista

Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltje azt mondta: politikai családja mandátumokat veszített, ezért szerénynek kell lenniük. De azért optimista is, azt mondta, az S&D frakció más progresszív pártokkal is együttműködne az Európai Parlamentben. A progresszív politikára alapozva hoznának létre előretekintő, dinamikus platformot, közölte a Politico tudósítása szerint.

Wales a brexitre szavazott

Annak ellenére, hogy Nagy-Britanniában már csütörtökön lezajlott a választás, egyelőre csak részeredmények érkeznek. Azt viszont már lehet tudni, hogy a Munkáspárt elvesztette a wales-i bástyáját, ugyanis csak a szavazatok 15,3 százalékát tudta megszerezni. Az első helyen a populista Brexit Párt áll (32 százalék), a másodikon pedig a függetlenségpárti Plaid Cymru (19,6%).

Weber szerint a Néppártnak nem lesz feltétlenül szüksége a Fideszre

A Fideszről is ejtett pár szót Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, ezt a hvg.hu idézi. Eszerint a bajor politikus az Európai Parlament sajtótermében nyilatkozva azt mondta:

Az Európai Néppártnak körülbelül 26 mandátumos többsége van, mi vagyunk a legnagyobb képviselőcsoport. Azt hiszem, ez megválaszolja a Fidesszel kapcsolatos kérdést is.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a pártszövetségnek nincs feltétlenül szüksége a Fidesz 13 mandátumára.

Lettországot a Néppárt vitte

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Vienotība nevű párt nyerte az EP-választást Lettországban 26 százalékkal, a 17,5 százalékot elérő szocialista Saskaņa előtt. A harmadik helyre a szélsőjobboldali Visu Latvijai! csoportosulás, a negyedikre pedig a liberális, Európa-párti és LMBTQ-jogokért kiálló Attīstībai/Par!  futott be. A lett politikai helyzetről itt írtunk hosszabban:

Mindegy, kit küldünk Brüsszelbe, úgysem lesz nagy hatása
Rezignáltan várja az EP-választást a szovjet uralom alól 27 éve felszabadult Lettország, pedig Magyarországhoz hasonlóan sokat köszönhet az uniónak. Helyszíni riport.

Kezdődik a buli a Dürer Rendezvényházban

„Zalaegerszegen tíz százalék fölött vagyunk!” „A hetedik kerületben 21 százalékunk van!” Ilyen és hasonló mondatok repkednek mérsékelten ittas és/vagy nagyon fáradt és leginkább boldognak tűnő emberek párbeszédeiben, miközben előbb egy rövid videót mutattak be a Momentum kampányáról, majd jön a tánc, és mostantól már hiába is várnánk több politikust, ők innentől most inkább kikapcsolnának. Ebben pedig nem zavarjuk őket.

Weber nem érez győzelmet

Ahogy nyilvánosságra kerülnek az eredmények, Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje közölte: nem érez győzelmet, mert mandátumokat veszít a szövetség. Azt is mondta a Politico beszámolója szerint, hogy ragaszkodnak a csúcsjelölti rendszerhez, és szerinte az Európai Néppárt ellenében nem állhat fel stabil többség.

Kurzék a szavazatok több mint harmadát kapták

Nagy fölénnyel megnyerte a Sebastian Kurz kancellár vezette, konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) Ausztriában az európai parlamenti (EP-) választást, amelyen a voksok 35,4 százalékát sikerült megszereznie a vasárnap este közzétett, csaknem végleges eredmények szerint. A második az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) lett a szavazatok 23,6 százalékával.

Az ÖVP volt koalíciós partnere, a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a voksok 18,1 százalékát kapta. A Zöldek pártja (Die Grünen) 13 százalékon áll, őket az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) követi 8,1 százalékkal.

Elcsendesedett a Béke szálló

Úgy tűnik, hogy a vendégek egy része elment, a maradók és a DK politikusai pedig elvonultak a VIP-részlegbe, ahol alighanem folytatódik az örömünnep.

Fotó: Marjai János /24.hu

Ara-Kovács Attila: Meglepett, hogy én is mandátumot szereztem

Azt kell mondjam, meglepett, hogy én is mandátumot szereztem. Nem vagyok kishitű, de a parlamenti választás után nagyon óvatos voltam

– mondta a 24.hu-nak Ara-Kovács Attila, aki negyedik volt a DK listáján, így ő is képviselheti a pártot Brüsszelben. Úgy gondolja, diplomataként sokat tud majd a tárgyalások során segíteni a pártjának. Dobrev Klárához hasonlóan ő is azt gondolja, hogy a környezetvédelem fontos feladata lesz a következő időszaknak.

Ennyire boldog Matteo Salvini

Matteo Salvini olasz belügyminiszter pártja, a bevándorlásellenes Északi Liga az exit pollok szerint 30 százalék körüli eredménnyel magabiztos győzelmet aratott az EP-választáson.

Salvini erre a Facebook-oldalán úgy reagált,

csak egy szó: köszönöm.

Egy fotót is mellékelt magáról, mennyire boldog.

Nyúlfarknyi sajtótájékoztatóval zárták az eredményvárót a Momentumnál

Ezúttal az EP-kampány és a párt legfontosabb arcai, azaz Cseh Katalin, Donáth Anna, Fekete-Győr András és Hajnal Miklós kampányfőnök álltak a sajtó elé, de mivel eddig is szolgálatkészen viselkedtek a sajtóval, elég kevés kérdés maradt. Az egyik az volt, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd be nem jutó képviselőjelöltje nélkül is lesz-e a zöld ügyeknek képviselője az EP-ben? Erre Cseh Katalin határozott igennel felelt, mondván, hogy a párt az egyik legfontosabb feladatának tekinti a klímaváltozás elleni küzdelmet, és hidat akarnak képezni a zöld és a liberális pártok között.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Donáth Annától pedig azt kérdezték, Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők jelenléte mit jelent pontosan, mire az újdonsült EP-képviselő elmondta, hogy nagyon köszönik a volt LMP-s, de tavaly óta már független képviselők támogatását. Egyúttal kifejezte örömét amiatt, hogy pártoktól függetlenül is össze lehet fogni a fontos ügyekben.

Amikor pedig újra megkérdezték, mi lesz az őszi önkormányzati választásokon, azt modta, hogy arról holnap fog majd tárgyalni a párt vezetősége. Innentől kezdve pedig a bulié lesz a főszerep a Dürer Rendezvényteremben, ahol lelkes emberek gratulálnak egymásnak percenként.

Szinte minden levélszavazat a Fideszre érkezett

29 204 érvényes levélszavazat érkezett a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároktól, ebből 27 912-t a Fidesz-KDNP-re adtak le. Utána a Momentum következik 296, majd a Mi Hazánk 228 szavazattal. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 192, a DK 186, az MSZP-Párbeszéd 139, a Jobbik 109, az LMP 103, a Munkáspárt pedig 39 levélszavazatot kapott.

Dobrev Klára: Az eredmény komoly felelősség

Kemény hónapok állnak mögöttünk, köszönjük mindenkinek

– mondta Dobrev Klára, aki megköszönte az aktivistáknak a munkát.

Az eredményt komoly feleősségnek tartja, mivel azt az Európát kell majd képviselniük, amely megteszi a lépéseket az Európai Egyesült Államok felé. Fontos feladatuknak nevezte, hogy a DK még erősebben képviselje a környezetvédelmet.

A munka nem fejeződött be, erősíteni kell az európaiak tábortát. Küzdeni fogunk a hazug Obán-rendszer ellen

– zárta beszédét Dobrev.

Fotó: Marjai János /24.hu

A Mi Hazánknál határtalan a boldogság

Valószínűleg ők az egyetlenek, akik örülnek az 5 százalék alatt végzett pártok közül. Ugyanis sikernek könyvelik el a 3,33 százalékos eredményt – mondta Toroczkai László pártelnök.

Nem volt még olyan a magyar történelemben, hogy kilenc hónap alatt ilyen eredményt érjen el egy párt

– nyilatkozta az eredményváró végén tartott sajtótájékoztatón, amelyen nemcsak ő jelent meg, hanem az eddig is itt tartózkodó Dúró Dóra férje, Novák Előd is, valamint pár szimpatizáns.

Beszédében a Jobbikot és az LMP-t emelte ki a többi párt közül, előbbi cserbenhagyta a nemzeti radikálisokat, illetve mind a kettő hatalmas állami forrásokat kap, míg a Mi Hazánk az önkénteseinek a munkájára támaszkodhat csak.

Tönkrevertük az LMP-t

– mondta Toroczkai arra, hogy megelőzték a parlamenti frakcióval rendelkező pártot. A Jobbikról pedig még megjegyezte, hogy

elindult azon az úton, ami a teljes szétesésével végződik,

és a következő parlamenti választáson már be se fognak jutni az Országgyűlésbe szerinte. Így, a két párt szétesésével, csak az övék marad a zöld szín, tette hozá a pártszínekre utalva.

Magukkal viszont meg van elégedve, arról beszélt, hogy a kapott 114 ezer voks megerősítette abban, hogy jó úton járnak. Őszre szerinte már megkerülhetetlen pártja lesznek az önkormányzati választásoknak, míg 2022-ben bejutnak a parlamentbe.

A pártelnök arról is beszélt, hogy igazuk volt, a kampányuk is arra épült, hogy

ma Magyarországon csak két rendszer van, Orbán Viktor rendszere mellett csak Gyurcsány Ferenc rendszere,

de ők lesznek a harmadik erő.

Egyetlen megyei jogú városban tudott második lenni az MSZP

A legtöbb megyei jogú városban az országos eredménynek felel meg a pártok sorrendje az első három helyen: Fidesz, DK, Momentum. Vannak persze városok, amelyek kilógnak: Szegeden nem a DK, hanem az MSZP a második legnépszerűbb, 18,57 százalékos eredménnyel.

Másutt a harmadik helyen mutatkozik némi változatosság: Dunaújvárosban és Miskolcon a Jobbik, Salgótarjánban és Szolnokon az MSZP jött fel a harmadik helyre.

A Fidesz Sopronban szerepelt legjobban, 55,17 százalékkal, és Dunaújvárosban a leggyengébben, 40,55 százalékkal. A megyeszékhelyek közül Szegeden teljesített leggyatrábban a kormánypárt 40,76 százalékkal, és Zalaegerszegen a legjobban, 53,56-tal.

A DK legjobb eredménye Tatabányán született (24,54%), a leggyengébb pedig Szegeden (14,5%).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik