Élő Belföld

Az MSZP egyhangú döntést hozott, a Jobbik megmagyarázta

Magyarországon részvételi rekorddal zárult európai parlamenti választás, amelyen a Fidesz a várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott, a választók 52 százaléka szavazott a kormánypártra. Az ellenzéki oldalon annál nagyobb meglepetések születtek, a Demokratikus Koalíció 16 százalékot, a Momentum közel tíz százalékot szerezve előzte meg az MSZP-t és a Jobbikot, utóbbi két párt így csak egy-egy képviselőt küldhet az EP-be. Az LMP a küszöb alatt maradt, a párt elnöksége lemondott.

Exit poll: Kaczynski ezt is behúzza

Lengyel exit poll felmérést mutat a Europe Elects, az Ipsos adatai szerint 42,4 százalékkal van az élen a Kaczynski-féle Jog és Igazságosság. Második helyen az ellenzéki pártokat tömörítő Európai Koalíció áll 39,1 százalékkal. 6,6 százalékkal harmadik a szociáldemokrata Tavasz, utána 6,1 százalékkal jön a nacionalista Konföderáció.

Macronék máris magyarázzák a bizonyítványt

Csalódottságot okoz, hogy Emmanuel Macron francia elnök pártja, az En Marche az exit pollok szerint második lesz Marine Le Pen pártja mögött, ugyanakkor a kormány reformintézkedéseit ez az eredmény nem befolyásolja, mondta az elnöki hivatal egyik neve elhallgatását kérő tisztviselője a Reutersnek.

Természetesen csalódottak vagyunk. Ugyanakkor az eredmény tiszteletreméltó a korábbi EP-választásokhoz hasonlítva. Az elnök célkitűzése az, hogy a reformintézkedéseket megvalósítsa, ezért nem lesz módosítás a politikánkban. Szeretnénk, ha a franciák éreznék a változást. Vannak már pozitív jelek a munkanélküliséget és a vásárlóerőt illetően

– nyilatkozott a politikus.

Fotó: Ludovic MARIN / POOL / AFP

Le Pen szerint Macronnak fel kellene oszlatnia a francia nemzetgyűlést

Marine Le Pen győzelmi beszédében a belpolitikára fókuszált, írja a Politico. Szerinte a szavazás Franciaországról és a népről szólt, Emmanuel Macronnak pedig le kell vonnia a következményeket. Le Pen szerint az elnöknek nincs más választása, mint feloszlatni a nemzetgyűlést és demokratikusabb választási rendszert elfogadni. Az eredmény szerinte megerősíti a nacionalisták és globalisták közti új törésvonalat. Le Pen Nemzeti Gyűlése egyébként 27,6 százalékon áll a szavazatok 27 százalékos feldolgozottsága mellett.

Le Pen pártja eléggé lehagyta Macronét - részeredmény

A Europe Elects-nek vannak részeredményei Franciaországból, 27 százalékos feldolgozottság mellett: eszerint 27,6 százalékkal első Marine Le Pen Nemzeti Gyűlése, 19,9 százalékkal második a Macron-féle En Marche. Korábban az exit pollok nyomán azt írtuk, hogy ez biztosan nagy pofon Macronnak, de az nem következik az eredményekből, hogy a Nemzeti Gyűlés egy országos választáson hatalomra kerülne.

Az LMP-t a tavalyi káosz miatt büntethették meg a szavazók

Vannak arra utaló hírek, hogy a választók megbüntették az LMP-t – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője. Bár még várják a végleges eredményeket, de ha tényleg így alakul, annak szerinte mindenképpen lesznek komoly személyi következményei a pártban. Kanász úgy véli, hogy nem az elmúlt hónapok kampánya miatt fordulhattak el a szavazók tőlük – mert az szerinte profi volt és fontos témákat hozott be a magyar közéletbe  – , sokkal inkább a 2018-as országgyűlési választások utáni belharcok és káosz miatt. Az LMP feloszlása azonban egy súlyosabb kudarc esetén sem opció, ám egy negatív eredmény után komoly munka áll előttük az újraszervezés terén.

Óriási átrendeződés lehet az ellenzéki oldalon

A hivatalos eredményekre 11 óráig várni kell, de a Magyar Nemzet közzétette a 36, majd a 88 százalékos feldolgozottságnál mért részeredményt, amihez nagyon hasonló szavazatköri eredmények lapunkhoz is beérkeztek.

Ezek alapján pedig az ellenzéki oldalon óriási felfordulás jöhet:

a Demokratikus Koalíció és a Momentum a vártnál is – sokkal – jobban, az MSZP, a Jobbik és az LMP a vártnál sokkal gyengébben szerepelt.

A Magyar Nemzet által közölt előzetes eredmények szerint a 16 százalékot gyűjtő DK egyedül több (négy) mandátumot szerezhet, mint az összes többi ellenzéki párt együttvéve. Nyilvánvaló, hogy miközben a Fidesz letarolta az országot, a választás győztese az ellenzéki oldalon Gyurcsány Ferenc pártja lesz, és rajtuk kívül csak az először (a jelek szerint rögtön két) mandátumot szerző Momentum örülhet 9 százalékos eredményének. A Jobbik tavaly még húsz százalékot szerzett, most harmadannyit. Az MSZP is szinte lefelezte támogatottságát az országgyűlési választáshoz képest, és kevesebb mint fele annyi szavazatot szerzett, mint a DK.

Fotó: Bielik István /24.hu

Mutatunk néhány szavazóköri adatot, ami jelzésértékű lehet:

  • Pécsen van olyan szavazókör, ahol a Fidesz 141 szavazatot gyűjtött (54%), a DK 35-öt (13%), a Momentum 24-et (9%), az MSZP 20-at (8%), a Jobbik pedig mindössze 10 szavazatot kapott (4%), a Mi Hazánk 9, az LMP 8 voksot (3%).
  • Újpesten is olyan szavazóköri eredményekről hallottunk, ahol a DK mögött a Momentum a harmadik, és Pomázról is ugyanezt jelentették. De a IV. kerületben még olyan szavazókör is van, ahol a Momentum 23%-kal a második helyen végzett – ez négyszer annyi, mint amennyit az MSZP szerzett ugyanott.
  • A hagyományosan baloldali Ajkán az egyik szavazókörben a Fidesz 40%-ot kapott, a DK 21%-ot, az MSZP 13%-ot, a Jobbik és a Momentum 7%-ot, a Mi Hazánk 5%-ot, az LMP 2%-ot. Itt is az látszik, hogy a DK bőven az MSZP elé került.
  • Az LMP Budapesten is leszerepelt, a 4 százalék már jó eredménynek számít tőlük a fővárosban, vidéken pedig helyenként a Mi Hazánk is előttük végzett.
  • Az MSZP-ben emiatt már biztosra veszik, hogy a második mandátum (Szanyi Tiboré) sem lehet meg, a Momentumnak pedig lassan biztosra vehető a második mandátum, vagyis nemcsak Cseh Katalin, hanem Donáth Anna is Brüsszelbe készülhet.

Itt az első hivatalos uniós mandátumbecslés

Az Európai Parlament honlapján mandátumbecslést közöltek az eddig rendelkezésre álló részeredmények, exit pollok és felmérések alapján. Eszerint 173 képviselője lesz az Európai Néppártnak, 147 a szociáldemokrata S&D-nek, 102 a liberális ALDE-nak, 71 a Zöldeknek, 58 az Európai Konzervatívok és Reformereknek, 57 a jobboldali Nemzetek és Szabadság Európájának, 56 az euroszkeptikus Szabadság és Demokrácia Európájának, 42 a az Egységes Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldalnak. Összesen 37 képviselőt küld a parlamentbe a többi pártszövetség, nyolc képviselő pedig független lehet.

Szilágyi György: a Jobbik ennek a választásnak a legnagyobb nyertese

A Jobbik nem hivatalos eredményvárójára a párt politikusai közül elsőként Szilágyi György, a szervezet szóvivője érkezett meg fél 9 fele. Ő arról beszélt, hogy nem számítanak semmire, ám minden eredménynek örülni fognak.

Minden eredménynek örülünk, és boldogok leszünk, hiszen a párt egy nagyon nehéz időszakon ment keresztül az elmúlt egy évben, ugyanis a Fidesz mindent megtett azért, hogy elsöpörjön minket az útból, gondolok itt az Állami Számvevőszék által kiszabott bírságra, és a párt ellen folytatott hazugság hadjáratra. Ennek ellenére a Jobbik él, kint van a harctéren.

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

A politikus megköszönte a szimpatizánsoknak és a választóknak a részvételt. Szerinte embertelen kampány volt, nem voltak egyelőek a feltételek. A Fidesz mérhetetlen erőforrás- és sajtó-túlsúlyban volt. Szerinte a Jobbik a második legerősebb ellenzéki párt, kint van a csatatéren, és küzd tovább.

Ezért a Jobbik ennek a választásnak a legnagyobb nyertese.

Ennek némileg ellentmond, hogy az előrejelzések szerint várhatóan kifejezetten nagyot zuhan a Jobbik támogatottsága, Szilágyi szerint viszont egy országgyűlési választást nem lehet összehasonlítani egy EP-választással, vagy önkormányzatival sem. Szerinte azért nagy nyertesek, mert a Fidesz nem tudta őket elsöpörni az útból.

A politikus egyébként arra is kitérő választ adott, hogy mi az az eredmény, amit sikernek értékelnének. Erre csupán annyit mondott, hogy minden szavazatot sikerként értékelnek.

A Mi Hazánk mégis reménykedhet?

A Mi Hazánkhoz is érkeznek már a szavazóköri eredmények. Ezek alapján valahol hasonló eredményeik vannak, 2-3 százalék, mint amennyire mérték őket korábban a közvélemény-kutatások, de vannak szavazókörök, ahol még a Jobbikot is verik. Ami azért lenne különösen pikáns, mert meghatározó arcaik, mint az alelnök Dúró Dóra, vagy az elnök Toroczkai László is a Jobbikot hagyta el, amikor megalapították a Mi Hazánk Mozgalmat.

Gréczy Zsolt: Orbán Viktor számára ez európai szinten vereséget jelent

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője megtartotta pártja ma esti első sajtótájékoztatóját. Elmondta, Európa népei kiálltak az erős, egységes Európai Unió mellett. Úgy tűnik, Európa szinte valamennyi országában a zöldek, a liberálisok és a konzervatívok értek el komoly sikereket, míg a populisták marginális pártok maradnak, vagy visszaszorulnak – tette hozzá, majd levonta a következtetést:

Orbán Viktor számára ez európai szinten vereséget jelent.

Fotó: Marjai János /24.hu

Gréczy elmondta, várható volt, hogy a Fidesz erősen fog szerepelni, de lát esélyt arra, hogy a DK megszerezheti a három mandátumot.  40 százalékos részvételre számítottak, szerinte a magyarok megérezték, hogy ennek a választásnak nagy a tétje. Gréczy Zsolt a sajtótájékoztatót azzal fejezte be, hogy

a DK lehet a második legerősebb párt, de óvatosak vagyunk. Reménykedünk.

A Magyar Nemzet értesülései alapján 36 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz után a Demokratikus Koalíció a második, 14 százalékon áll.

Nagy pofon Macronnak, de Le Pen még nem kerül kormányra

Le Pen győzelméhez érdemes fejben tartani, hogy hiába verte meg az exit pollok szerint másfél százalékkal a Nemzeti Gyűlés Emmanuel Macron pártját, egy választást ennyivel nem nyerne meg. Ezek a szavazatok egyrészt félidős ítéletek Macron kormányzása felett, és ahhoz képest nem is annyira szomorúak, hogy alig pár hónapja volt a sárgamellényes tüntetéssorozat.

Másrészt pedig az elnökválasztáson nem listás szavazáson állnának egymással szemben, ezért Macron be tudná húzni a többi nem-szélsőjobboldali párt szavazatát is, ahogy az történt az előző választáson is. Másrészt az En Marche régi hibája, hogy Macronon kívül egyetlen ismert arcuk sincs, a világ nagy része nem tudná fejből megmondani, ki Franciaország miniszterelnöke (egyébként Edouard Philippe), és ez látszott is a választáson. Ennyiből tehát még nem egyértelmű, hogy a Nemzeti Gyűlés hatalomra is kerülhet, de az eredmény biztosan nagy pofon Macronnak.

Magyar Nemzet: 55 százalékon a Fidesz, 4 képviselője lehet a DK-nak

36 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ez 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak, írja a Magyar Nemzet.

A Demokratikus Koalíció 15,6 százalékkal a második, így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe.

A Jobbik 7,5 százalékon áll, ahogy a Momentum is, az MSZP pedig 6,1 százalékos. Ezzel mindhárom párt 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

A román kormánypárt nem boldog

Korábban írtuk: három párt áll fej-fej mellett az élen Romániában, legalábbis az exit poll szerint. Az egyik a kormányzó szociáldemokrata párt, de ők nem elégedettek ezzel az eredménnyel. A Politico szerint az elmúlt évtizedben ez a legrosszabb eredményük, Liviu Dragnea pártelnök azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy „ezek nem olyan eredmények, amelyek boldoggá teszik a PSD-t, komoly vizsgálatot kell végezni a pártban”.

Deutsch: 12 mandátum is csodálatos

Valahogy visszafogottabban nyilatkoznak a fideszes politikusok az utóbbi fél órában, ami köszönhető lehet annak, hogy sorra érkeznek az eredmények a szavazókörökből. Persze vereségtől nem kell tartaniuk, de a hozzánk befutó számok érdekesek, főleg az ellenzéki térfélen számíthatunk komolyabb mozgásra.

12 mandátum is csodálatos

– válaszolta Deutsch Tamás EP-képviselő, amikor arról faggattuk, hány mandátum után állna ki olyan diadalittasan Orbán Viktor a sajtótájékoztatón, mint tavaly áprilisban.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

A szocialisták nyertek Spanyolországban

A szavazatok 28,4 százalékával a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nyeri a spanyol EP-választást a Celeste-Tel exit pollja szerint.

A második helyre 17,3 százalékkal a Néppárt (Partido Popular) ér oda, a harmadikra pedig a jobbközép Polgárság Párja 16 százalékkal. Az erőviszonyok hasonlóan alakultak az egy hónappal ezelőtti spanyol parlamenti választásokon is.

Érdekesség még, hogy az egyre jobban erősödő, antifeminista, szélsőjobboldali VOX 6,5 százalékkal szintén mandátumot szerez, igaz, a parlamenti választásokhoz képest visszaestek, akkor több mint tíz százalékkal zártak.

Döme Zsuzsanna: Elképzelhető, hogy szerzünk egy mandátumot

A Kutya Párt listavezetője reálisnak tartja, hogy olyan eredményt érjenek el, ami zöld utat ad neki Brüsszel felé. Kérdésünkre válaszolva elmondta, nagyon elégedett a kampánnyal, a passzivisták kitettek magukért, így nyugodtan várja az eredményeket. Mind ő, mind a pártelnök, Kovács Gergely jó esélyt lát arra, hogy túlszárnyalják azt az 1,7 százalékot, amit a tavalyi országgyűlési választásokon sikerült elérniük.

Döme Zsuzsanna úgy véli, Európában is szükség van arra a politikára és hozzáállásra, amit ők képviselnek, így a siker esetén azonnal belevetnék magukat a munkába. Első lépésként talán összetörik az összes utat, hogy aztán helyrehozhassák őket.

Exit poll: szocdem fölény Dániában

Dániából is érkezett exit poll, az Epiniontól:

  • Szociáldemokraták (S&D) – 23,6%
  • Venstre – Dán Liberális Párt (ALDE) – 20,6%
  • Szocialista Néppárt (G/EFA) – 13%
  • Dán Néppárt (ECR) – 11,8%
  • Dán Szociálliberális Párt (ALDE) – 9,7%
  • Vörös-Zöld Szövetség (GUE/NGL) – 6,7%
  • Konzervatív Néppárt (EPP) – 5,6%

Harangozó szerint az MSZP mindent megtett, amit megtehetett

A magas részvételi arányból nem lehet előre levonni következtetéseket, így azt sem lehet megmondani, hogy az MSZP-Párbeszéd közös lista két vagy jó esetben három mandátumot szerzett-e meg – mondta a 24.hu-nak Harangozó Tamás. Az MSZP-s politikus szerint pártja mindent megtett a kampányban, hogy jó eredmény szülessen. A kitelepülések száma, a kampánybusz ezer kilométere mind olyan kampánymunkát jeleznek, amely arra szolgált, hogy mozgósítsák az ellenzéki szavazókat.

Fotó: Bielik István /24.hu

Fél nyolcra bezárt minden szavazókör

Vasárnap este 19.29-re valamennyi magyarországi szavazókör bezárt és ezt a helyi választási irodáknak jelentették is – közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján. Pálfy elmondta, hogy az átjelentkezőket váró szavazókörökben is zavarmentes volt a választás. Köszönetet mondott a helyi választási irodák vezetőinek, amiért jól kezelték az átjelentkezéseket, így hosszú idő után először nem volt sorban állás. Utalt arra is, hogy tavaly módosult az átjelentkezések benyújtására vonatkozó előírás és a szavazás előtti péntek helyett szerdán zárult a folyamat, így a választási irodáknak volt idejük felkészülni a sok átjelentkezőre.

Exit poll: Le Pen pártja nyert, a Zöldek meglepetésre harmadikok

A Harris exit pollja szerint Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Gyűlés a szavazatok 24 százalékával nyeri az EP-választás Franciaországban 49,6 százalékos részvételi arány mellett, ezzel 22-26 helyet kaphatnak az Európai Parlamentben. Emmanuel Macron és az En Marche pedig 22,5 százalékkal második lesz és így ők 20-24 hellyel számolhatnak Brüsszelben.

Meglepetésre harmadik helyen a Zöldek/Európai Szabad Szövetség végez 12,5 százalékkal (11-14 hely), a Republikánus Párt negyedik 8,5 százalékkal (7-10 hely), a Szocialista Párt és a Talpra Franciaország pedig egyaránt 6,5 százalékot kaphatott (egyaránt 5-8 hely).

Hidvéghi Balázs: A 60 százalék fantasztikus eredmény lenne

Sikerült elcsípni egy rövid interjúra Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgatót, akitől megkérdeztük, számít-e arra, hogy sikerül-e elérni a Fidesznek a 60 százalékos szavazati arányt, ugyanis korábban arról szóltak pletykák, hogy ezt a számot célozták meg a Fideszben.

A 60 százalék egy fantasztikus eredmény lenne

–  mondta a kormánypárti kommunikációs igazgató. Hidvéghi Balázs azt mondta, hogy a legfontosabb a magas részvétel, ami a magyar demokrácia erejét mutatja, és ennek köszönhető, hogy a mandátumot nyerő képviselők erős felhatalmazással érkezhetnek majd az Európai Parlamentbe.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

A politikus azt mondta már 11 mandátum is siker, hiszen ez több, mint  a megszerezhető 21 mandátum fele, de ennél többre számítanak. Szerinte a magyar emberek megértették, hogy milyen nagy tétje van ennek a választásnak, ezért mentek el olyan sokan szavazni, mint Magyarországon még soha.

Hidvéghi Balázzsal arról is beszéltünk, hogy mit szól ahhoz, hogy a centrista pártok gyengüléséből sok tagállamban nem a bevándorlásellenes erők nyerészkedtek, hanem a zöldek. Azt mondta, majd minden eredmény ismeretében lehet erre reagálni. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a pártcsaládok mérete irányadó, hanem a regionális eredmények is fontosak, hiszen a négy visegrádi ország kormánypártjai különböző EP-frakciókban foglalnak helyet, de a kommunikációs igazgató szerint ettől függetlenül a V4-ek szövetsége erős.

Román exit poll: három párt fej fej mellett az élen

A CURS-Avangarde exit pollját közli a Europe Elects: 25,8-25,8 százalékkal fej fej mellett a kormányzó Szociáldemokrata Párt (S&D) és a Nemzeti Liberális Párt (EPP), 23,9 százalékkal harmadik az USR Plus szövetség (ALDE), utánuk jön 5,7 százalékkal a PRO Románia (S&D), majd az RMDSZ (5,4). Az exit poll szerint bejut még a Basescu alapította Népi Mozgalom is 5,2 százalékkal.

Olvasói sztorik