Belföld

Kenedi: van esély az ügynökök számának megállapítására

A történész szerint aprólékos, történészi munkával kell megállapítani, hány hálózati személy tevékenykedett 1944 és 1990 között.

Kenedi János történész szerint van esély arra, hogy aprólékos, történészi munkával megállapítsák, hány hálózati személy tevékenykedett 1944 és 1990 között Magyarországon.

A Bajnai Gordon miniszterelnök által felkért háromfős bizottság elnöke kedden az MTI-nek elmondta: az eddigi nyilatkozatok szerint mintegy ötvenezer hálózati személyről lehet tudni a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH) található 18 mágnesszalag alapján, a bizottság feladata az lesz, hogy jövő májusban beszámoljon az akkori miniszterelnöknek arról, “hol van a többi ügynök”.

Közlése szerint a mágnesszalagok a hálózati személyek nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát tartalmazzák, ám azt lehet tudni, hogy ötvenezernél jóval többen voltak az érintettek, autentikus becslések szerint 110-150 ezer között lehetett a számuk.

Ennek egyik bizonyítéka, hogy 1989 szeptemberében Földesi Jenőnek, a Belügyminisztérium államtitkárának azt jelentette az állambiztonsági nyilvántartó, hogy 70 ezer volt hálózati személy adatait kellett akkor felülvizsgálni – mondta Kenedi János, hozzátéve: ebben a számban nincs benne, hogy a hírszerzésnek hány hálózati embere volt, ráadásul a róluk szóló, 19. mágnesszalagról nem lehet tudni, hol található.

Rámutatott arra: nagy munka lesz ténylegesen megállapítani történeti-filológiai módszerekkel, hogy hány hálózati személy dolgozott az adott időszakban az országban. Nehezíti a kutatást, hogy az úgynevezett társadalmi kapcsolatokról javarészt nem születtek dokumentumok, hiszen az e körbe tartozók nem számítottak a hálózat tagjainak, noha jelentéseket ők is adtak.

Mint mondta, a mágnesszalagokon minden bizonnyal rajta vannak azok a nyilvántartások, beszervezési és munkadossziészámok, amelyeket 1989. december 22. után selejtezési jegyzőkönyvek nélkül megsemmisítettek. Azt megelőzően selejtezési jegyzőkönyvekkel szintén semmisítettek meg iratokat.

Kenedi János kiemelte: azt is tisztázni kell, hogy a mágnesszalagok azonosak-e a Belügyminisztérium adatfeldolgozó csoportfőnöksége által készített mágnesszalagokkal, vagy pedig azoknak csak kivonatai.

A munka egyebek mellett abból áll majd, hogy a számítógépen elmentett nyilvántartásokat, adatokat összevetik a meglévő iratokkal, úgynevezett “keresztreferenciákat” fognak készíteni. A civil szakemberekből álló bizottság ezen kívül felügyeli az adatok feldolgozását, a titoktörvény alapján történő minősítésük felülvizsgálatát, majd a minősítés alól feloldott iratanyagok levéltárba adását.

A történész szerint arra is van esély, hogy a mágnesszalagokon lévő adatok közül egyiket-másikat már visszaminősítették, és így azok levéltárban kutathatók. “Jó adagnyi” adat azonban biztosan nem kapott még nyilvánosságot – hangsúlyozta.

A bizottság számításai szerint a 2003 és 2005 között regisztrált, a volt állambiztonsági szervek működésére vonatkozó irattételeknek 2007 decemberében még a 29,5 százalékát őrizték a jelenlegi titkosszolgálatok – közölte.

Hozzátette, hogy az esetek egy szinte elhanyagolható hányadában külső szakértőket is fel kell majd kérni annak megállapítására: az egy adott dossziéban szereplő emberről nyilvánosságra hozott adat sérti-e az érintett személyiségi jogait.

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden jelentette be: háromfős, civil szakemberekből álló bizottságot kért fel arra, hogy felügyelje a becslések szerint több mint ötvenezer hálózati személy nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát tartalmazó 18 NBH-s mágnesszalag adatainak feldolgozását, minősítésük felülvizsgálatát, majd a minősítés alól feloldott anyagok levéltárba adását.

A kormányfő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Magyarországnak joga van tisztán látni saját történelmét, múltját, önmagát, ezért kell lehetővé tenni a történészek számára, hogy megismerjék és feltárják az egykori állambiztonsági szolgálatok működésének minden részletét.

A bizottságot Kenedi János történész vezeti. Tagjai: Palasik Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos munkatársa és Cseh Gergő Bendegúz, a levéltár főosztályvezető-helyettese.

A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben a pártállami állambiztonság tevékenységének feltárására számos bizottság jött létre. A 90-es évek közepén a Horn-kormány időszakában, Kuncze Gábor belügyminisztersége alatt Varga László levéltáros vezetésével vizsgálódtak, majd létrejött a Történeti Hivatal. Amikor 2002 nyarán Medgyessy Péterről megírta a Magyar Nemzet, hogy D-209-es kémelhárítóként évekig a III/II-es Csoportfőnökség tisztje volt, akkor Mécs Imre SZDSZ-es képviselő vezetésével parlamenti bizottság jött létre az ügynökkérdés vizsgálatára.

2003 elején törvény alapján az állambiztonsági iratokat a titkosszolgálatoktól addig átvevő Történeti Hivatal helyett létrejött az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, továbbá Gálszécsy András, az Antall-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere, illetve Sipos Levente és Vida István történészek részvételével bizottság felügyelte az iratátadást a szolgálatoktól a levéltárnak, majd 2007-ben létrejött a Kenedi-bizottság a még át nem adott iratok feltárására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik