Belföld

Szigorítanák a sportlövők fegyvertartását

Kötelező pszichológiai vizsgálat és a sportegyesületeknél tárolt fegyvereket javasol az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője. Forgács Imre miniszter az fn.hu-nak ismertette a készülő szigorítás részleteit.

Nem a múlt pénteken elfogott – a jogi karra járók mészárlását tervező – egyetemista adta az okot, de az igazságügyi és rendészeti tárca szigorítaná a sportlövők fegyvertartását – mondta el az fn.hu-nak Forgács Imre miniszter, aki egyúttal köszönetet mondott a rendőrségnek is a sikeres operatív munkájuk miatt, melynek során elfogták a merényletre készülő fiút.

A tárcavezető hozzátette, hogy a szakértői munka már a tavaly év végi pécsi egyetemi ámokfutás után megkezdődött. „A magyar fegyvertartási szabályok európai viszonylatban kellően szigorúak, ám tény, hogy a sportlövészet terén van tennivalónk” – ismerte el a miniszter.

Annak ellenére, hogy a fegyvertartókon belül a sportlövők aránya mindössze 2,9 százalék és idén január elsejével már szigorodtak a lőtéri szabályok, a minisztérium szakértői két területen is azonnali szabályozást javasoltak.

Pszichológiai vizsgálat

Egyrészt – a tervek szerint – az eddigi orvosi vizsgálatot egy pszichológiai vizsgálat is kiegészítené. Ez utóbbi csak azoknak volt kötelező, akik munkavégzésükhöz használtak fegyvert, sportolóknak nem.

A másik módosítandó terület a fegyverek tárolása, mellyel kapcsolatban a tárca azt szeretné, ha kizárólag a sportegyesületek gondoskodnának a fegyverek tartásáról .

Még egyeztetnek

A miniszter hozzátette, hogy a készülő módosítást még megelőzik csütörtökön az igazságügyi és az egészségügyi tárcák, valamint a rendőrség és az érintett civilszervezetek közti egyeztetések.

Számításai szerint, ha az ügy tárcaszinten szabályozható, akkor még ebben a parlamenti ciklusban érvénybe léphetnek a módosítások, ha viszont törvényi szabályozás szükséges, akkor csak az előkészítésére lesz módja a tárcának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik